Namık Kemal'in Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaları büyük bir ustalıkla kaleme aldığı İntibah romanı, gelen bazı kulis bilgilerine göre izleyiciyle buluşmak için hazırlanıyor. İntibah'ın, geçtiğimiz aylarda filme uyarlanan Aşk-ı Memnu'yu (Bihter) reyting konusunda altüst edeceği düşünülüyor. Gelecek sezon seyirciyle buluşması beklenen diziyi izleyici de iple çekiyor. Romanın konu bakımından Aşk-ı Memnu’ya olan benzerliği ise gözlerden kaçmıyor. Peki, İntibah romanı konusu nedir? Gelin birlikte bakalım…

Intibah2

İNTİBAH KONUSU NEDİR?

İntibah" romanı, ailesi tarafından lüks içinde yetiştirilmiş Ali Bey'in hikayesini konu alır. Ali Bey, hayatında hiç beklemediği bir anda Mahpeyker adında bir kadına aşık olur. Mahpeyker, çekici ve cazibeli bir kadındır ancak toplumun gözünde hafifmeşrep olarak nitelendirilir. Ali Bey bu aşkından yanar kavrulur. Hayatı giderek karmaşık bir hal alır.

İNTİBAH ROMANI ÖZETİ

26 yaşındaki zengin bir ailenin tek oğlu olan Ali Bey, hayatını lüks ve konforlu bir şekilde sürdüren bir gençtir. İyi okullarda eğitim almış, birkaç dil konuşabilen yetenekli biridir. Babasını erken yaşta kaybettikten sonra, ailenin servetiyle daha özgürce yaşamaya başlamıştır. Bir gün gezintide olduğu sırada Mahpeyker adında hafifmeşrep bir kadınla tanışır. Ancak Mahpeyker, Abdullah Efendi isimli bir adamla yakın ilişki içinde bulunmuştur. Bu tanışma, Ali Bey'in hayatındaki birçok şeyi değiştirecektir.

Intibah4

Namık Kemal, 1840 yılında Tekirdağ'da doğdu. Gençlik yıllarında dedesi Abdüllâtif Paşa'nın yanında bulunarak, Rumeli ve Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde yaşadı. Bu süreçte Arapça ve Farsça öğrendi. 18 yaşında İstanbul'a gelerek Bâb-ı Âli Tercüme Odasında kâtip olarak göreve başladı.

NAMIK KEMAL KİMDİR?

Namık Kemal, Osmanlı toplumuna dahil olan "yurtseverlik", "özgürlük", ve "ulus" gibi temaları eserlerinde ele aldı. Bu kavramları Türk düşünce ve edebiyatına kazandırdı. Ancak, hükümeti eleştiren yazıları sebebiyle Tasvir-i Efkâr gazetesinde tutuklanma tehdidiyle karşılaşınca, Paris'e kaçtı.

Intibah 1

Genç Osmanlılar hareketine dahil olan Namık Kemal, daha sonra Londra'ya gitti ve Muhbir gazetesinde yazmaya başladı. Kendi gazetesi olan "Hürriyet"i çıkardı. Ancak Zaptiye Nazırı Hüsnü Paşa'nın çağrısı üzerine İstanbul'a dönmek zorunda kaldı. İstanbul'a dönmesinden sonra "İbret" gazetesinde yazdığı bir yazıdan dolayı İstanbul'dan sürülerek Gelibolu mutasarrıflığına atandı.

Kaynak: Antalya Gündem Gazetesi / Stajyer Remziye Kaya