Antalya’nın iki tane tatlısı çok ünlüdür. Bunlardan ilki üzerine tahin ve ceviz dökülerek servis edilen kabak tatlısı, ikinci tatlısının da kahramanı yine cevizdir.
Antalya’ya özü Arap kadayıfı bazı yerlerde taş kadayıf, ya da yassı kadayıf olarak da bilinir. Arap kadayıfının yaklaşık 15 cm’e 15 cm kesilmiş özel bir hamuru bulunur. 1970’li yıllarda bu hamur ya elde sepette, ya da eski tip Pazar arabalarıyla satılırdı. Sonraki yıllarda yufkacılarda hatta marketlerde satılır hale geldi.

Malzemeler:
1.5 Su bardağı süt
1.5 Su bardağı su
2.5 Su bardağı un
2 Çay kaşığı kuru maya
2 Çay kaşığı şeker
İç için;
1 Kase iri dövülmüş ceviz
1/2 Çay kaşığı tarçın
Şerbeti İçin
3 Su bardağı şeker
3.5 Su bardağı su
1/2 Limon suyu
Hazırlanması:
Önce şerbeti hazırlanır. Orta boy tencereye şekeri ve su konur. 20 dakika kaynadıktan sonra ocaktan indirmeden bir iki dakika önce, yarım limon suyu sıkılır. Şerbeti soğuğa yakın olarak kullanılacağı için soğuk suyun içine tencereyi oturtarak daha çabuk soğumasını sağlanır. Şerbet soğurken bizde Arap kadayıfı hamuru hazırlanır.
Derin bir kasenin içine önce sıvılar eklenir. Arkasından maya, şeker ve unu ekleyerek mikserle karıştırılır. Hamurun, krep hamuru kıvamında olması gerekir.
İlk hamuru koyarken, fırça yardımı ile zeytinyağı veya sıvı yağ sürülür. Hamuru ısınan tavaya boşaltılır. Hamurun sadece altını pişirilir. Pişen Arap kadayıfları üst üste gelmeyecek şekilde dizilir. Hepsi bittikten sonra, ortasına bir tatlı kaşığı cevizli, tarçınlı iç harcından konur. Kenarları baş parmak ve işaret parmağı yavaş yavaş sıkılarak kapatılır.
Hepsinin içine cevizli iç harcını koyduktan sonra, tavaya bol yağ koyarak hepsini tek tek kızartılır.
Kızartılan Arap kadayıfları soğuk şerbetin içine atılır. Yeni parti kadayıflar pişene kadar, bir iki dakika şerbetin içinde kalabilir. Tatlı şerbetin içinden servis tabağına çıkartılır. Bütün hamurlarınıza aynı işlemi yaptıktan sonra Arap kadayıfı servise hazır olur. AYŞEGÜL ŞAHİN antalyaningundemi.com