Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) bu haftaki konuğu Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi, Japonya Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwakı oldu. Morıwaki, Japonya ve Türkiye arasındaki deprem farklılıklarına dikkat çekti. Morıwaki, “Dünyada, Japonya deprem bölgesi sıralamasında 4’üncü Türkiye ise 6’ncı sırada fakat depremden dolayı ölenlerin sayısına baktığımızda Japonya 7’nci Türkiye ise 3’üncü sırada. 6 Şubat depreminin ardından bu sıralamayı 1’inci sıraya bile çekebiliriz” diye konuştu

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 9. Olağan Toplantısının konuğu Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi, Japonya Deprem Uzmanı Hazama Ando Corpotion Türkiye Ofisi Genel Müdürü Yashinori Morıwakı oldu. Morıwaki, Türkiye’deki 81 ilin 51’nin 1. Derece deprem bölgesinde olduğunu vurgulayarak 21 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 60’nın kaçak olduğunun altını çizdi. Morıwaki ayrıca gerçekleştirdiği sunumda yapı denetim ve inşaat kontrolünden, İki ülke arasındaki “Deprem Felaketlerini Önleme” farklılıklarına ve Japon ile Türk mühendis, mimarlar arasındaki farklılıkların üzerinde durdu.

81 İLİN 52’İ 1. DERECE DEPREM BÖLGESİ

Türkiye’deki 81 ilin 52’sinin 1.Derece deprem bölgesinde olduğunu ifade eden Morıwaki, Akdeniz bölgesinde bulunan Antalya’nın diğer bölgelere nazaran daha rahat olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Türkiye’deki depremler domino etkisiyle geliyor. Marmara, Ege, Doğu Anadolu bölgesine göre Akdeniz bölgesinde bulunan Antalya daha rahat bir bölge. Antalya’da Kemer, Kumluca, Finike ve Demre ilçeleri 1. Derece, Konyaaltı, Muratpaşa, Kepez, Serik, Manavgat, Korkuteli ve Elmalı ilçeleri 2. Derece, Akseki ve İbradı ilçeleri 3. Derece, Alanya, Gazipaşa ve Gündoğmuş ilçeleri 4. Derece deprem bölgesi”

TÜRKİYE İSE TAM TERSİ

Uzun dönem araştırmalar ile elde edilmiş deprem verilerini paylaşan Morıwaki, Dünyada Japonya’nın deprem bölgesi sıralamasında 4’üncü, Türkiye’nin ise 6’ncı sırada olduğunu ama depremden dolayı ölenlerin sayısı bazında bakıldığında Türkiye’nin en üst sıraya çıktığını söyledi. Morıwaki, “Bu araştırma 20 senelik. Araştırma kapsamında bir ülkede bir yılda kaç tane depremin olduğu hesaplanıyor. Araştırmaya göre; Dünyada Japonya 4’üncü deprem bölgesiyken Türkiye 6’ncı sırada. Dünyada depremden dolayı ölü sayısında Japonya 7’nci, Türkiye ise 3’üncü sırada. Geçtiğimiz aylarda Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen deprem sebebiyle ölenleri bu araştırmaya katarak Türkiye dünyada 1’inci sıraya yükselecektir” diyerek Japonya’nın daha çok deprem yaşadığını ama ölü sayısının az olduğuna dikkat çekti.

YAPI STOKUNUN YÜZDE 60’I KAÇAK

Türkiye’de yaşanan depremlerin temel sebebinin yapı denetim ve inşaat kontrolü eksikliğinden dolayı yaşandığına parmak basan Morıwaki, Türkiye’nin zayıf bina karnesini paylaşarak 21 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 60’nın kaçak olduğunu kaydetti. Türkiye’de ‘Yapı Denetim Kanunun’ 2001 yılında yürürlüğe girdiğini ve ilk etapta 19 pilot il belirlendiğini aktaran Morıwaki, “2001’de 4708 sayılı ‘Yapı Denetim Kanunu’ yürürlüğe girdi. İlk etapta 19 pilot il belirlendi. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, ve Yalova’da ilk olarak uygulanmaya başladı. Bunların dışındaki yerleşim yerlerinde denetim işlemi, “Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS)” sistemiyle yürütülmeye devam etti. Bu kapsamda birinci derece deprem bölgesi olduğu halde bugüne kadar yapı denetimi yapılmayan Amasya, Bartın, Burdur, Bingöl, Erzincan, Hakkari, Isparta, Kırıkkale, Kastamonu, Kırşehir, Karabük, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Muş, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Van gibi illerde binalar yapı denetim şirketlerince denetilmedi. 2011 yılı itibariyle de tüm Türkiye’de yapı denetim uygulamasında geçildi. Türkiye’nin zayıf bina karnesine baktığımız zaman 21 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 60’ının kaçak olduğunu görmemiz mümkün” açıklamalarında bulundu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ FARKLILIKLAR

Japonya ve Türkiye arasındaki “Deprem Felaketlerini Önleme” arasındaki farklılıklarına dikkat çeken Morıwaki, “Türkiye’de, organizasyon şemasında hükümet, devlet daireleri, okullar ve şirketler iş birliği içerisinde olmalı. Deprem tatbikatları Türkiye’de neredeyse hiç yapılmıyor. Japonya’da ise her ay biri okulda biri ise mahallelerde olmak üzere iki defa deprem tatbikatı yapılır. Türkiye’de deprem gerçekleştiğinde radyo sistemden iletişim bağlantısı sağlanmalı. Sismik izolatör ve güçlendirmenin daha fazla kullanılması lazım. Türkiye’de sadece hastanelerde kullanılıyor. Japonya’da ise hastaneler, okullar, devlet binaları, konut ve müzelerde kullanılıyor” dedi. Ayrıca Japon ve Türk mühendis arasındaki en büyük farklılığın üzerinde duran Morıwaki, Türk mühendislerin mezun olduktan sonra hemen imza yetkisinin olduğunu fakat Japon mühendisin mezun olduktan sonra iki sene iş hayatında faaliyet göstermesinin ardından Ulusal Sınavı kazanmaları gerektiğini bununda geçme oranının en iyi ihtimalle yüzde 10 oranında olduğunu ifade etti. ANSİAD 9. Olağan Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı’nın Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki’ye günün anısına Antalyalı Seramik Sanatçısı Tufan Dağıstanlı’nın seramik kuşlarından birisini hediye etmesinin ardından sona erdi.

AYŞEM SİCİM