Kadınların kabusu olan lipödem, hastaların yaşam konforunu olumsuz etkiliyor. Günümüzde kadınların yaşam süresinin artması ve ülkemizdeki popülasyonun yaklaşık %30’unun normal vücut ağırlığının üstünde olmasının lipödem hastalarının sayısını artırdığını ifade eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Lipödem hastalarındaki artış, hekime başvuru oranlarının artmasına neden olmuştur. Lipödem, bacaklarda anormal yağ depolanması ile karakterize bir yağ metabolizması hastalığıdır. Genellikle bacaklarda simetrik ve ağrılı yağ birikimi görülmekte, bu hastaların elleri ve kolları ise korunmuş olmaktadır.” açıklamasında bulundu.
GENETİK BİR ALTYAPI DA SÖZ KONUSU!
Lipödemde genetik bir altyapının söz konusu olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, hastalığa ilişkin açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Lipödem’de genetik kaynaklı ısrarlı bir geçiş vardır. Hormonal etkiler de önemlidir, özellikle östrojenin bu hastalığın gelişiminde etkili olduğu bildirilmiştir. Damarsal bozukluklar, kılcal lenf ve kan damarlarında meydana gelmekte, bu da morarmaya yatkınlığı ve ödemi artırmaktadır. Ayrıca, bu hastalarda yağ dokusu bozuklukları da görülmektedir.”
YAŞAM KONFORUNU OLUMSUZ ETKİLİYOR
Hastalığın belirtilerine ve semptomlarına da değinen Okutan, “Yakınmalar arasında bacaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu, kronik ağrı, dokunmaya hassasiyet, hareket kısıtlılığı ve yaşam konforunun kötü yönde etkilenmesi yer almaktadır. Genellikle bu hastalarda yağ depolanması jinekomorfoid tipte olur; kalça ve popoda daha fazla birikim görülebilir ve yağlar diz eklemi arası ile diz altı bölgelerde, hatta ayak bileğine kadar birikebilir. Bel çevresinin kalça çevresine oranı ise birden küçüktür; belin yukarısında ve ayak bileği civarında genellikle normal olan bölgeler gözlemlenir.
PSİKOSOSYAL SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLİR
Lipödem hastalarının bacaklarında rahatsız edici bir ağırlık, ağrı, konforsuzluk ve morarma görüldüğünü aktaran Okutan, “Aşırı egzersiz ve sıkı diyet uygulamalarına rağmen kilo vermeleri genellikle zordur. Lipödem, ortopedik hastalıklar içinde bir risk faktörü oluşturmakta ve izolasyona bağlı depresyon, yeme bozuklukları ve psikososyal sorunlar ortaya çıkabilmektedir.” ifadelerine yer verdi.
LİPÖDEM’İN TEDAVİ SÜRECİ ZORLAYICI!
Lipödem tanısında HERBS kriterlerinin kullanıldığını söyleyen Okutan, “Lipödem’e tanı konulduktan sonra hastalığın tipine göre tedavi planı yapılmaktadır. Tedavide muayenelerin yanı sıra varis kontrolü de yapılmakta, diyet ve antiflat masajının yanı sıra mutlaka psikoterapi gibi psikolojik destek unsurları da tedavi sürecinin bir parçasıdır. Uzun süreli, zorlayıcı bir tedavi süreci olabilen bu hastalık grubunda, sabırlı olunduğu takdirde hastaların daha iyi olmaları mümkündür.” ifadelerini kullandı.