Kuran’ı Kerim’de geçen Duhan Suresi'nde “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” buyurulmuş ve Kadir Gecesi’nin diğer günlerden farklı olduğu açık bir dille anlatılmıştır. Müslümanların kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'in insanlarla buluştuğu bu kıymetli Kadir Gecesi'ni Müslümanlar en faydalı şekilde geçirmeye özen gösteriyor.
KADİR GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Kuranı’ Kerim bu mübarek gecede vahiy meleği olarak da bilinen Cebrail (a.s.) tarafından Hz. Muhammed’e indirilmeye başlanmıştır. Böylece bu mübarek gün Kuran’ın insanlarla buluşmaya başladığı gün olarak kalplerde yer edinmiştir. Bu gece Yüce Allah’ın Cebrail vesilesiyle Kuran’ı Kerim’i Hz. Muhammed’e indirmeye başladığı gündür. Hz. Peygamber (s.a.v), Cebrail (a.s) meleğiyle karşılaştığında Cebrail (a.s), Hz. peygambere (s.a.v) ilk başta "Oku." der. Böylece Kuran’ın ilk ayeti inmeye başlamış olur.
Bu gece çok önemlidir çünkü insanlar bu gece ile Allah’ın gücünü görmüş olur ve bu geceden sonra islam dini ortaya çıkar bu mübarek geceden sonra günahsız kız çocukları diri diri toprağa gömülmez, insanların kendi elleriyle yapıp sonra da tapındıkları putlar bu geceden itibaren yok edilir, insanların birbirlerine eziyet etmeleri bu geceden sonra önlenmeye başlar.
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
On bir ayın sultanı Ramazan ayının içinde bulunan ve 'Bin Aydan Daha Hayırlı' olarak bilinen Kadir Gecesi 2024 yılında 5 Nisan günü idrak edilecek.
KADİR GECESİ’NİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
Kuran bu mübarek günde tüm insanlıkla buluşmuştur ve bu gecenin ne kadar önemli olduğu Kuran'da yer alan 'Kadir suresi' ile tüm insanlığa duyurulmuştur. Kadir suresi ile bu gecenin ne kadar kıymetli olduğu belirtilmiş Hz. Muhammed’e (s.a.v) ve insanlığa yol gösterilmiştir. Kadir gecesinde gerçekleştirilen her ibadete bol bol sevap yazılıp, insanların günahlarının affedileceği de haber verilmiştir.
Kadir Gecesi’nin faziletlerini bazı hadislerden de görebiliriz;
Taberani: "Kadir gecesi mülayim ve oldukça açık olur. Asla soğuk ve sıcak değildir. O günden sonra olan sabahın güneşi ise zaif ve kızıldır. Tüm insanlara aydınlık vardır."
Taberani: "Kadir gecesinde bulut olmaz. Yağmur ve rüzgar da yoktur. Soğuk veya sıcak olmaz. O geceden sonra güneş çok güzel bir şekilde doğar. Kimseyi yakmaz, herkese yol gösterici ışık yayar."
Sahihul Camii-s Sağır: "Kadir gecesinde başını kaldırıp göğe bakan kişiler yıldızların kaymadığını göreceklerdir. Bu gece yıldızlar kaymaz, her şey ibadete durur."
KADİR GECESİ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?
* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanları dinlemeli
* Hz. Muhammed (sas)'e salavat getirilmeli ve Peygamberin şefaatini istenmeli
* Kaza, nafile namazlar kılınmalı
* Tefekkür edilmeli, şükredilmeli
* Geçmişte yapılanların yüzleşmesi yapılmalı, şimdinin ve geleceğin planı belirlenmeli.
* Günahlara içtenlikle tövbe edilmeli
* Bolca zikir çekilmeli
* Mü'min kardeşlerle helalleşilmeli, yardım ve dayanışma yapılmalı
* Küs ve dargınlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı
* Üstümüzde emeği olanlar aranmalı onlarla teşekkür edilmeli, ilgilenilmeli
* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
*Kaybettiğimiz yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin mezarları ziyaret edilmeli
* Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri kutlanmalı.
KADİR GECESİ NASIL DUA EDİLMELİ?
Peygamber’imizin hanımı Hz. Aişe bir gün merak eder ve sorar
Ya Resullullah, Kadir Gecesi’ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?
Şöyle buyurdu:
– Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni. (Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)
İSTİĞFAR DUASI
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
İSTİĞFAR DUASI TÜRKÇE ANLAMI NEDİR?
“Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tevbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi.
Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur'ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm'dır.”