Antalya’nın tarihi Kaleiçi’nde son dönemlerde sık sık sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Tarihi Kaleiçi Antalya Valisi Hulusi Şahin’inde gündeminde yer alıyordu. Vali Şahin, Kaleiçi ile ilgili pek çok kez açıklama yapmıştı. Şahin, Kaleiçi ile ilgili sorunları çözüme kavuşturacağını belirtmişti. Ancak her gün artan ziyaretçi akınına uğrayan Kaleiçi’nde sorunalar bitmek bilmiyor. Kaleiçi’nde pek çok eksikler oluyor. Bunlardan biri de Kaleiçi’nde yön tabelası olmaması dikkatleri üstüne çekti. Kaleiçi esnafı Mehmet Sağgün, tarihi Kaleiçi’nde yön tabelası olmadığını dile getirdi. Sağgün, Kaleiçi’nde yeterli yön tabelasının olmasının turistlerin zorladığını belirtti. Sağgün, Kaleiçi’nde yapılan festivallere ayrılan   bütçeleri, yön tabelalarını ve Kaleiçi’nin eksiklerinin gidermek için kullanılması gerektiğini savundu. Sağgün hem turistler hem de bölge esnafı için daha sürdürülebilir adımlar atılması gerektiğini aktardı.

Tarihi Kaleiçi (1)

“KALEİÇİ’NE NEDEN YÖN TABELASI YAPILMIYOR?”

Kaleiçi esnafı Mehmet Sağgün, tarihi yerde yön tablası olmamasından şikayetçi olduğunu ifade etti. Ancak Sağgün Kaleiçi’ne yakın yerlerde yoğun bir şekilde yön tabelası olduğunu belirtti. Mehmet Sağgün, Kaleiçi’ne neden yön tabelası yapılmadığı sorusunu yönelterek, “Kaleiçi’nde yön tabelaları yok, sadece tek tük birkaç tane var. Ama birçok yerde örneklerini görebiliyorsunuz. Mesela Atatürk Parkı'na gittiğinizde her köşede tabelalar var. Bilmem ne kafe, bilmem ne restoran diye her yeri belirtmişler. Peki, Kaleiçi’nde neden bunu yapamıyorsunuz? Bu kadar mı acizsiniz?” şeklinde konuştu.

Tarihi Kaleiçi (4)

FESTİVALE AYRILAN BÜTÇE KALEİÇNE AYRILSIN

Kaleiçi esnafı Sağgün, her yıl düzenlenen, Kaleiçi festivallerine ayrılan bütçenin bir kısmını yönlendirme ve tanıtım tabelalarına ayrılması gerektiğini savunarak, “Burada uyduruk festival düzenleyeceğinize, "Kaleiçi Festivali" diyorlar. O festivalin bütçesinin yüzde biriyle Kaleiçi'ni ihya edebilirsin. Her tarafı tabelalarla ya da giriş kapılarına “Kaleiçi’ne Hoş Geldiniz” diye yazabilir, tarihi Kaleiçi'ni tanıtan büyük İngilizce tabelalar koyabilirsiniz” diye belirti.

Kaleiçi’ne gelen turistlerin yön bulamadığını aktaran Sağgün, “Yeni Kapı çıkışı, Saat Kulesi’nin olduğu yere, yazın binlerce turist oradan geçiyor ve buraya gelip Kaleiçi'ni soruyorlar. Turist Kaleiçi’ne kadar geliyor ama Kaleiçi'ne nasıl gideceğini soruyor. Bu çok büyük bir ayıp. Böyle bir şey olmaz. Eğer Kaleiçi'ni tanıtmak istiyorsanız, öyle uyduruk festivallerle olmaz. Önce tanıtım tabelalarını koy, haritanı koy yön tabelası yapın” dedi.

Tarihi Kaleiçi (3)

“BANA SOR UYGULAMASI YAPILSIN”

Kaleiçi’ne gelen turistlere yön verme konusunda İstanbul’da ‘Bana sor’ uygulamasının bir benzerinin Kaleiçi’nde yapılmasını isteyen Sağgün, “İstanbul’da çok güzel bir örnek var. Maddi durumu olmayan öğrencilere “Bana Sor” diye yazan tişörtler giydirilmiş. Turistleri kandıranlardan korumak ve rahat etmeleri için. Belediyeye, maddi durumu ihtiyacı olan öğrencilere günlük bir ücret vermesini öneriyorum, hatta biz de verelim. Esnaf arasında paylaştırın. Öğrenciler turistlere yardımcı olsun. Bir yer aradıklarında bu öğrenciler rehberlik yapabilir. Hem öğrenciler ek gelir elde eder hem de turistler rahat eder” şeklinde ifade etti.

Kaleiçi esnafı Sağgün, konuşması şu sözlerleler sonlandırdı: “Öğrenciler turiste “Burada Exchange Office nerede? Banka nerede? İskele nerede?” gibi soruları cevaplayarak yardımcı olur. Bu sistem sayesinde hem turistlere kolaylık sağlanır hem de maddi durumu ihtiyacı olan öğrencilere destek çıkmış olursunuz. Aynı zamanda bu, öğrencilere yabancı dil öğrenmeye teşvik olur. Yabancı dil bilmeyen öğrenci bile "Ben de öğreneyim, seneye ben de rehberlik yapayım" diye düşünür. Ama bunları düşünen kimse yok. Sonra gelip Kaleiçi'nde alakasız gösteriler yapıyorlar. Dışarıdan birilerini getirip bir ton para veriyorlar. Yurt dışından sanatçılar getirip binlerce döviz ödüyorlar. Oysa o parayla tüm Kaleiçi'ne tanıtım levhaları ve yön tabelaları koyabilirsin.”

Muhabir: ERDEM KILIÇ