Birleşmiş milletler kalkınma programında yayımlana araştırmalar göre kamuda önemli bir yere sahip olan kadınalar iş hayatında liderlik etmek ve önemli konularda karar alma sürecinde daha başarılı bir tutum sergiledikleri görüldü. Özellikle küresel salgından kapsayıcı ve yeşil bir toparlanmanın önünde önemli bir rol oynadıkları ortay çıktı. Kadınların kamu yönetiminde liderlik pozisyonlarında yer alması, daha duyarlı ve hesap verebilir hükümetlerin oluşmasını sağlıyor ve kamu hizmetlerinin kalitesini artırıyor.
KAMU YÖNETİMİNDE KADIN TEMSİLİ DÜŞÜK
Yayınlanan rapora göre kamu yönetiminde temsilin düşük olduğunu gösterirken, kadınlar kamu yöneticilerin sadece yüzde 46’sını oluşturuyor. Ancak verilere göre liderlik eden kadın yöneticilerin yalnızca yüzde 31’lik bir randa olduğu görüldü. Görülen bu durumun kadınların karar alma sürecindeki etiksizliğini ve liderlik etme erişiminde zorlukları ortaya çıkartıyor. Gözle görülen ve veriler de ortaya çıkan bu tablo toplumsal dünde kadının önemi bir kez daha önem arz ediyor.
“KADINLAR KAMU KURUMLARINDA EKSİKSİZ KATILMALI”
UNDP Başkanı Achim Steiner, kamu yönetiminde toplumsal eşitliği Sağlama adına kadınların ihtilaçlarına karşı duyarlı olunması gerektiğini vurgularken, "COVID-19'un etkileri toplumsal cinsiyet bakımından nötr değil. Bu nedenle, hükümetlerin kadınların ihtiyaçlarına duyarlı olması büyük önem taşıyor. Kadınlar, kamu kurumlarına eksiksiz katılmalı, politika önlemlerini belirlerken ve krizden çıkış için en iyi yolu belirlerken karar masasında yer almalı” dedi.
TOPLUMSAL DÜZEYDE KADIN ÖNEMLİ YERE SAHİP
Rapor ayrıca, kadınların belirli politika alanlarına hapsedildiğini ve bu durumun kamu hizmetindeki eşitsizlikleri daha da pekiştirdiğini gösteriyor. Örneğin, çevre koruma alanında kadın temsilinin düşük olması, iklim eylemi ve yeşil toparlanmanın etkili bir şekilde gerçekleşmesini engelliyor. Bu rapor, kadınların liderlik potansiyelini değerlendiriyor ve kamu hizmetinde eşitlik için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğine işaret ediyor. Küresel salgına karşı verilen mücadelede kadınların karar alma süreçlerine daha fazla dahil edilmesi, kapsayıcı bir toparlanmanın sağlanması için önemli bir adım olabilir.