Alerjik reaksiyonlara göre hızla gelişen ve tedavisinde geç kalındığı durumda sonucu ölüm biten bu ciddi hastalık kesinlikle göz ardı edilmemeli. Yaygın olarak görülen alerjik reaksiyonlar arasında süt, ceviz, fıstık, antibiyotikler, eşek arası, bal arısı ve ateş karıncası gibi böceklerin sokması, örümcek zehirlenmesi ve lateks bulunuyor. Bu tür olaylara maruz kalanların direkt hastaneye gitmesi gerektiğini belirten uzmanlar geç kalındığı takdir de ölümle sonuçlanabileceğinin altını çiziyor. Özellikle alerjik rahatsızlığı olanların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini de vurgulayan uzmanlar alerjik rahatsızlığı olanların yanlarında adrenalin otoenjektörü taşıması gerektiğini belirtiyor.
ANAFİLAKSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Anafilaksinin belirtileri alerjik reaksiyonlardan herhangi birine maruz kalındıktan sonraki birkaç saat içerisinde ortaya çıkıyor. Uzmanlar belirtilerin birkaç saat içerisinde geçebileceği gibi 5-6 saat gibi uzun saatlere de yayılabileceğini belirtiyor. Ayrıca bu tür reaksiyonlara maruz kalındığı zaman nefes alımının güçleşmesi ve kalp-damar sisteminin bozulması hayatı tehlikeye sokan en önemli belirtiler arasında yer alıyor. Uzmanlar Anafilaksinin başlıca belirtileri arasında şunların yer aldığını belirtiyor; Alerjik reaksiyona maruz kalındıktan sonra aniden avuç içleri, ayak tabanı ve kasıklarda yanma ve ciddi kaşıntılar, vücut boyunca kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklıklar, göz ve dudaklarda şişkinlik, dil ve küçük dilde şişme, yoğun tükürük oluşumu, nefes almada zorluk, öksürük, hırıltılı nefes alımı, mide bulantısı, tansiyon düşmesi, gözlerde karaltı. Uzmanlar, alerjik reaksiyonlardan herhangi birine maruz kalındıktan sonra bu belirtilerden birinin dahi görülmesi durumunda acil müdahale için direkt hastaneye başvurulması gerektiğini defalarca vurguluyor ve geç kalınması dahilinde ölümle sonuçlanan anafilaksinin göz ardı edilmemesi ve ertelenmemesi gerekliğini dile getiriyor.
TEDAVİ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Anafilaksi çok hızlı gelişim gösteren ve tedavisinde geç kalındığı takdir de ölümle sonuçlanmasından dolayı hızlı bir şekilde tedavi uygulanıyor. Uzmanlar hastalık oluştuğu sırada kişinin bacaklarını gövde hizasının üzerinde olacak şekilde sırt üstü yatırılmasının ve havayolunun açık olduğundan emin olunması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca gebe olanların ise sol yana doğru yatırılması gerektiğini belirtiyor uzmanlar. Anafilaksinin tedavi edilmesinde kullanılan ilaç adrenalindir. Ayrıca bunlara ek olarak destek olarak serum ve oksijen verilebileceğini belirten uzmanların bu tür reaksiyonlar da hastaların hiç vakit kaybetmeden acil müdahale için hastanelere başvurmaları gerektiğini tekrar tekrar vurguluyor.