Antalya Ticaret Borsası Aromatik Bitkisel Ürünler Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Hakkı Ergin Civan, Türkiye’nin Avrupa’nın istediği kalitede kekik üretemediğini belirterek, “Avrupa’nın istediği kalitede kekik olmadığı için üreticinin elinde ürün ciddi miktarda şişti. Bu yılki hasattan 30-35 bin ton kuru ürün bekleniyor elde de zaten 5-6 bin ton stok olduğu söyleniyor. Sıkıntıların devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Antalya Ticaret Borsası Aromatik Bitkisel Ürünler Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Hakkı Ergin Civan, kekik ve keçiboynuzu ihracatındaki sektörel sorunları değerlendirdi. Civan, bu yılki yağışların iyi olmasından dolayı kekik hasadının olumlu geçeceğini ama ihracatın ürünün Avrupa’nın istediği kalitede olmamasından dolayı çok düşük olduğunu vurguladı. Keçiboynuzuna da değinen Civan, fiyatların geçen sene çok yükseldiğini bu sene ise aşırı derecede düştüğünü kaydetti. Son zamanlarda tüm sektörlerin krediye ulaşmada büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Civan, kredi olmadan sektörün düzgün işlemeyeceğini söyleyerek serzenişte bulundu.

35 BİN TON ÜRÜN BEKLENİYOR

Kekik sektöründeki fiyatların anormal derecede yükseldiğini ama Avrupa’nın istediği kalitede ürün üretilmediğinden dolayı üreticinin elinde ürünlerin şiştiğini vurgulayan Civan, “Sektör sıkıntılı, ihracatta düşüş var. Özellikle kekik ihracatında çünkü Avrupa’nın istediği kalitede mal maalesef yok. Fiyatların anormal derecede yükselmesine rağmen belirtilen kalitede mal olmadığı için üreticinin elinde de ciddi miktarda ürün şişti” diyerek serzenişte bulundu. Bu sene yağışların çok iyi gittiğini, verimli bir hasadın olacağını belirten Civan, “Kekik hasadın da 30-35 bin ton kuru ürün bekleniyor Denizli de. Üreticinin elinde de 5-6 bin ton stok var deniyor. Ondan dolayı sıkıntıların devam edeceğini düşünüyoruz çünkü bir yandan da bu yağışlar yabancı otla mücadeleyi daha da zorlaştırıyor. Denizli Tarım İl Müdürlüğünün yabancı otla mücadele konusunda yaptığı çok ciddi çalışmalar var. İnşallah sonuç alınır. Nasıl bir yıl yaşayacağız bilmiyoruz. Merakla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KREDİ BULMAKTA SIKINTI YAŞIYORUZ”

Kur fiyatlarından kaynaklı ihracatçıların büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Civan, kredi bulmakta da büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi. Genel gidişatta seçim sonrasını beklediklerini ifade eden Civan, “Kurların durumu da sıkıntılı. Bizim Türkiye’deki üreticiyi asıl ilgilendiren kısım kurla bağlantılı. Eğer kur yükselirse belki fiyatlar bir miktar daha yukarı çıkar. Fakat bizimde üreticilerin ve fabrikaların ellerinde şu an çok ciddi bir mal var. Orada da dalgalı bir kriz sezonu bizi bekliyor gibi. Maliyetler dolar bazında baktığınızda çok ciddi oranda artmış durumda. Bunu tabi fiyatlara yansıtırken her sektördeki gibi yine bizim sektörde de ihracatçılar büyük sorunlar yaşıyor. Genel gidişatla ilgili herkes seçim sonrasını bekliyor. Krediye ulaşımda büyük sorunlar var. Sezon geliyor şimdi kredi olmadan sektör nasıl düzgün işleyecek veya ona bir çözüm getirilecek mi bilmiyoruz. Zor bir sezon bizi bekliyor gibi gözüküyor şu an. Umarım biraz toparlanma olur ve ihracat eski haline döner. Çünkü mal ve potansiyel var ama uygun kalitede malı bulma sıkıntısı yaşıyoruz” diyerek serzenişte bulundu.

“20 TONU 2 MİLYON EURO İDİ”

Kekik ihracatına göre keçiboynuzunda daha büyük sektörel sıkıntıların olduğunu belirten Civan, “Keçiboynuzunda fiyatlar çok hızlı yükseldi. Geçen haftalarda yurtdışındaydım orada en büyük çekirdek üreticisi Faslılar ile görüştüm. Geçen seneki mal olduğu gibi üreticinin elinde duruyormuş, fiyatlar düştü diye satmıyorlarmış bu senede iyi bir ürün bekleniyor yani oradaki sıkıntılı düşüş devam edecektir diye düşünüyorum. Geçen sene işlenmiş keçiboynuzu çekirdeği 1 konteynır 20 ton mal 2 milyon Euro idi geçen sene. Ben 30 senedir bu işi yapıyorum insan aklının alacağı bir fiyat değil bu. Çok yükseldiği zaman böyle sonrasında da hızla düşüyor. Talep düştü arz yerinde duruyor öyle olunca da fiyatlar çakıldı” dedi.

ELEMAN YOK SERZENİŞİ

Ek olarak her sektörde olduğu gibi Aromatik Bitkisel Ürünleri sektöründe de eleman sıkıntısı yaşandığını ifade eden Civan, “Eleman bulmak çok ciddi bir sıkıntı. Şu anda Antalya Organize Sanayi Bölgesinde asgari ücret büyük firmalarda 11 bin lira. Ona rağmen çalışacak eleman bulunamıyor. Bu durum hem bizim sektörün hem de genel bütün sektörlerin sorunu” açıklamalarında bulundu.  AYŞEM SİCİM ÖZEL HABER antalyaningundemi.com