Kaymakam Ahmet Solmaz başkanlığında düzenlenen Kemer Kültür ve Turizm Çalıştayı'nda, Selçuklu Av Köşkü, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'in Paris II gemisini batırdığı siperler, Çalış Tepe ve ilçe merkezinde bulunan balıkçı barınağı konuları konuşuldu. Çalıştay başkanlığını Kaymakam Ahmet Solmaz'ın yaptığı toplantıya, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Serap Deryalı, Müze Müdürü Mustafa Demirel, Beydağları Sahil Milli Park Müdürü Uğur Torunoğlu, DSİ temsilcileri, Vakıflar Bölge Müdürlüğü temsilcisi, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Baki Yalın, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ömer Seyhan, İlçe Sahil Güvenlik Komutanı Üsteğmen Soner Tuna, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Şafak Şentürk, Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, Idyros Kazıları Bilimsel Danışmanı Dr. Ceyda Öztosun, KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, TÜRSAB Kemer BTK Başkanı Mehmet Akbaba, Kemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya, KEMİAD Başkanı Rıza Sönmez, yerel tarihçi Ramazan Kar ve STK temsilcileriyle birim amirleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Ahmet Solmaz, Kemer'in sürdürülebilir turizm hususunda ciddi bir envantere sahip olduğunu, bu alanların iş birliği içinde turizme kazandırılması gerektiğini, bu toplantıda alınacak tavsiye niteliğindeki kararların yapılacak çalışmalara ışık tutacağını belirtti. Kaymakam Solmaz, "Kemer turizm noktasında hem ülkemiz açısından hem de uluslararası boyutta ses getiren bir yer. Kendi aktif olan destinasyonlarımızın dışında Kemer içerisinde turizme kazandırılabilecek halihazırda alanlarımız da var. Geriye dönüp sıfırdan başlamak yerine sizlerin de destekleriyle bu unuttuğumuz alanları yeniden hızlı bir şekilde turizme kazandırılabiliriz. Çünkü buraları hayata kazandırdığımız an en çok buralardan faydalanacak olan ticari anlamda turizmcilerimiz olduğu kadar burada yaşamını sürdüren insanların kendi kültürünü tanıtması hususunda da ciddi bir adım olacak" dedi.
Restorasyon sonrası turizme kazandırılması beklenirken atıl vaziyette kalan Selçuklu Av Köşkü ile ilgili de konuşan Kaymakam Solmaz, Av Köşkü ile ilgili herhangi bir kurum veya kuruluşun projesi olmadığına dikkati çekerek, Türkiye Okçuluk Federasyonu'nun Selçuklu Av Köşkü ile ilgili talebi olduğunu belirtti.
ÖNİZ: BİZLERDE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, Selçuklu Av Köşkü'nün Kemer'in tarihi yapıları arasında yer aldığına dikkati çekerek, "Ülkemize kazandırılmış olan bir yapı. Selçuklu döneminden beri ayakta ve bugüne kadar bir şekil korunarak gelmiş. İşin sonunda Kültür Müdürlüğümüzün, Müze Müdürlüğümüzün, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğümüzün girişimleriyle şu an korunan bir durumda. Tabii bundan sonrasında da devam etmesi lazım. Yani devralacak kurumun mevcut tarihi vasfına zarar vermeyecek bir şekilde girişimlerde bulunması lazım. Tabii aynı zamanda kaymakamlığımız gibi bizler de takipçisi olacağız" dedi.
YORULMAZ: AV KÖŞKÜNÜ, KEMERLİLERİN AYAĞA KALDIRMASI LAZIM
Düzenlenen çalıştayla Kemer'deki STK'ları ve idari birimleri bir araya getirilmesinden dolayı Kaymakam Ahmet Solmaz'a teşekkür eden KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, Selçuklu Av Köşkü'nün yaşayan bir yer olarak Kemer'e kazandırılması gerektiğine işaret ederek, "Dolayısıyla orada Gençlik ve Spor Müdürlüğü senede bir kere ok atılacak diye onlarda kalırsa bu işin anlamı kalmaz. Muhakkak acenteler ve turistlerle canlandırmamız gerekir. Zaten hazır bir yeri hayata geçiremiyoruz. Biz Kemerli STK'lar olarak burayı ayağa kaldıramıyorsak ve bunu Okçuluk Federasyonu'na veriyorsak ben bunu bizim ayıbımız olarak görürüm. Kemer'in ayıbı olarak görürüm. Gerek belediye gerek biz STK'lar ne gerekiyorsa yapalım ve bunu Kemerlilere bırakalım. Bu işi Kemerliler yapsın, biz yapalım, başka kimseye bırakmanın anlamı yok diye düşünüyorum. Yani buranın müze gibi işletilmesi muhakkak şart" diye konuştu.
AKDENİZ'İN ÇANAKKALE'Sİ OLACAK NİTELİKTE
Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un ve silah arkadaşlarının bölgede nasıl mücadeleler verdiklerini anlatan yerel tarihçi Ramazan Kar, "Paris II gemisinin topçular tarafından batırılmasının ardından yine aynı bölgede halen bulunamayan Aleksandra gemisini de portakal yüklü tekne ile batırılmasının ve düşman askerlerinin Akdeniz'e ayak basmasını engellemelerinin bölgemizin Çanakkale'si olarak nitelendirilmesi gerekir. Akdeniz'in Çanakkale'si bu siperlerdir" dedi.
'BAKAN ERSOY'UN AÇIKLAMALARINI TAKİP EDİN'
Çalıştayda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Serap Deryalı ve Müze Müdürü Mustafa Demirel de önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un açıklamalar yapacağını ve bu açıklamaların önemli bir kısmında Kemer'in olduğunu, çalıştayda konuşulan konuları da kapsadığını belirterek, Kemerlilerin bu açıklamaları takip etmeleri gerektiğini söyledi.