Yaklaşık iki yıl boyunca uygulanan ve geçtiğimiz temmuz ayında sona eren konut kiralarındaki yüzde 25’lik zam sınırlamasıyla birlikte, artık artışlar TÜFE oranlarına göre belirlenmeye başlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Devam etmesi için bir sebep göremiyorum, etmemesi gerekir” şeklindeki açıklamalarının ardından, zam sınırı uygulaması son bulmuştu.
TÜFE DE YÜKSEK BULUNUYOR
Bu gelişmelerin ardından ev sahipleri de artık kira artışlarını açıklanan TÜFE’ye göre yapmaya başladı. Ancak bununla birlikte ev sahibi-kiracı arasında yeni anlaşmazlıklar da baş gösterir oldu. Kirası zaten yüksek olan veya ev sahibine değerinde ücret ödeyen vatandaşlar, TÜFE oranındaki artışları da fazla bulunca, anlaşmazlıklar devam etti ve ortak bir noktada buluşmak daha da zora düştü.
ANLAYIŞLI OLMAK LAZIM
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Danışmanı Ali Yavuz ise şunları söyledi: “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ev sahipleri illa açıklanan TÜFE oranına göre artış yapmak zorunda değil. Bu oranın altında da kiracısıyla anlaşarak bir artış yapabilir. Biz istiyoruz ki her iki taraf arasında da sorun yaşanmasın ve ortak bir nokta bulunsun. Bunun içinde hem kiracı hem de ev sahiplerinden biraz anlayış bekliyoruz.”