Her yaşta görülebilen diş kökü enfeksiyonu, dişte bulunan kırık, çürük veya boşluktan diş köküne bakterilerin ulaşmasıyla meydana geliyor. Bu bakteriler diş kökünde enfeksiyona neden olarak tedavi edilmediği durumlarda ağızdan tüm vücuda enfeksiyonu bulaştırıyor. Diş kökü enfeksiyonunun ciddi sağlık sorunlarının başında geldiğini açıklayan uzmanlar, enfeksiyon meydana geldiği andan itibaren gerekli uzmanlara vakit kaybedilmeden başvurulması gerektiğine vurgu yapıyor. Ağız sağlığına dikkat çeken uzmanlar, şeker ağırlıklı beslenme ve sigara kullanımının gibi durumların diş kökü enfeksiyonu riskini arttırdığını belirtiyor. Uzmanlar, diş kökü iltihabını engellemek için alınması gereken önlemleri açıklayarak uyarılarda bulunuyor.

ENFEKSİYONUN NEDENLERİ NELERDİR?

Diş kökünün ucunda oluşan enfeksiyonun, dişlerdeki yapının bozulmasıyla oluşma riskinde artış meydana geliyor. Uzmanlar, enfeksiyona sebep olan nedenleri şu şekilde sıralıyor: Diş çürümesi, diş kırılması, dişte oluşan yaralanmalar ve zedelenmeler, diş sıkma ve diş gıcırdatma.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın dişte ağrıyla ortaya çıktığını dile getiren uzmanlar, enfeksiyonun belirtilerini şu şekilde sıralıyor: Diş etinde meydana gelen şişme, yüzde şişlik, ağızda oluşan kötü tat ve ağız kokusu, diş eti kanamaları, soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet, yüksek ateş, halsizlik, yutkunma ve çiğneme güçlüğü, ağzı açmada zorlanma, diş çevresinde hassasiyet, lenf bezi şişmesi ve diş etlerinde apse oluşumu.

TANI KOYMA VE TEDAVİ SÜRECİ

Klinik muayenenin yanı sıra hasta öyküsünün son derece önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, tanının koyulması için belirli radyolojik görüntülerin çekilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Dişleri ve diş etini inceleyen uzmanlar bu incelemelerin yanı sıra röntgen çekimi ve BT taraması ile enfeksiyona teşhis koyuluyor. Teşhisin ardından iltihabın ciddiyetine ve hastaya göre bir tedavi süreci belirleniyor. Tedavinin amacının diş kökünde meydana gelen enfeksiyonun geçirilmesi olduğuna vurgu yapan uzmanlar, tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralıyor: Apse boşaltma, kanal tedavisi, diş çekimi, antibiyotik kullanımı. 

Muhabir: BADE ÖNDER