Soğuk kış aylarında kapalı ortamlarda vakit geçirilmesiyle birlikte enfeksiyonların ve virüslerin bulaşma riski gözle görülür şekilde artış gösteriyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların, bulaşıcı virüsleri ve enfeksiyonları kapma olasılığı daha yüksek oluyor. Öksürük, hapşırık ve konuşma gibi durumların karşısında çocukların daha sık hastalandıklarını dile getiren uzmanlar, çocukların havada asılı kalan mikropların hasta ettiklerini ifade ediyor. Çocukların kirli ellerini yüzlerine sürmeleri, havasız ortamlar ve havada asılı kalan mikroplar sebebiyle enfeksiyon kaptığını açıklayan uzmanlar, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor.

Kış aylarında sık sık hastalanan çocukların kapalı ortamlarda çok fazla vakit geçirilmesinden kaynaklı hastalık oranlarında artış görülüyor. Uzmanlar, son zamanlarda çocukların en çok kaptığı hastalıkları şu şekilde sıralıyor. Nezle, grip, akut bronşiyolit ve farenjit. Bu hastalıklara dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenleri belirterek önemli uyarılarda bulunuyor.

NEZLE (SOĞUK ALGINLIĞI)

 Çocukların en sık yakalandığı hastalıkların başında gelen soğuk algınlığı, burun akıntısı ve öksürükle kendini belli etmeye başlıyor. Bu belirtilerin yanı sıra burun tıkanıklığı, hapşırık ve boğazda kaşıntı gibi belirtileri de beraberinde getirdiğini ifade eden uzmanlar, viral enfeksiyonlar arasında yer almasından dolayı tedavisinde antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Sağlıklı beslenme, C vitamininden zengin sebze ve meyve tüketimi, bol su içilmesi ve dinlenmenin oldukça faydalı bir tedavi yöntemi olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın tedavi edilmediği takdir de orta kulak iltihabına, akut bakteriyel sinüzite ve alt solunum yolu enfeksiyonuna yol açabileceğinin altını çiziyor.

GRİP

 Kış ayının başlamasıyla çok sık rastlanılan grip, kapalı ve havasız ortamlarda oldukça kolay bulaşabiliyor. Grip hastalığının en büyük belirtisinin yüksek ateş olduğunu belirten uzmanlar, ateşi; burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ve eklemlerde ağrı, karın ağrısı, titreme, gözlerde kızarıklık, öksürük, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerin takip ettiğini vurguluyor.

BRONŞİYOLİT

Özellikle iki yaş altı bebeklerde görülen bronşiyolit, viral bir enfeksiyon olarak belirtiliyor. Uzmanlar tarafından üst solunum yolu şikayetleri sonrasında gelişen hışıltı ve solunum sıkıntısı olarak tanımlanan bronşiyolit, kalabalık ortamların yanı sıra sigara dumanına maruz kalan bebeklerde görüldüğünü aktarıyor. Burun akıntısı ve hafif ateşle görülmeye başlayan hastalığın, ileriki zamanlarda akciğerlere inerek solunum sorunlarına, hızlı nefes alma ve hışıltılı solunuma yol açtığına vurgu yapan uzmanlar, belirtilerin görülmesi durumunda acilen uzman bir hekime başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.

 AKUT FARENJİT

Oldukça çabuk bulaşabilen farenjit hastalığının, kış aylarında görülme sıklığında gözle görülür derecede bir artış söz konusu oluyor. Bademciklerin iltihaplanması olarak belirtilen hastalık, yüksek ateş şikayetiyle başladığını belirten uzmanlar, üşüme, titreme, yutkunmada zorlanma, boğaz ve kulak ağrısı gibi belirtilerle devam ettiğini söylüyor.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN