Köy Enstitülerinin 85. kuruluş yıldönümü törenleri Aksu Fen Lisesi yerleşkesinde sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, okul idarecileri, mezunlar ve halkın katılımı ile gerçekleşti. 1942 yılında Köy Enstitülü öğrenciler tarafından inşa edildiği günden beri ayakta olan konferans salonunda Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Antalya Şubesi tarafından düzenlenen etkinliğe yüksek katılım oldu. Etkinliğe dernek üyelerinin yanı sıra kentimizin önde gelen aydınları, sanatçıları, eğitimciler ve Köy Enstitülerini özleyen duyarlı vatandaşların büyük ilgi gösterdiği görüldü. Başkan Muzaffer Koçak ile Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Yücel Yapıcı mandolin korosuna zeybek oyunu ile eşlik ettiler.

Köy Enstitüleri Yeniden Hayat Bulacak (4)

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Moderatörlüğünü Aksu Fen Lisesinde görev yapmış emekli öğretmen Ayşe Kural’ın yaptığı anma etkinliğinde Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Antalya Şube Başkanı Muzaffer Koçak açılış konuşmasını yaptı. Koçak konuşmasında; Köy Enstitülerinin resmen kapatılarak Öğretmen Okulu olarak devam ettiği 1957 yılından itibaren Aksu yerleşkesinde okuduğunu belirterek o dönemdeki yerleşkenin durumundan bahsetti.

Köy Enstitüleri Yeniden Hayat Bulacak (5)

Köy Enstitüsü fikrinin doğuşu ve uygulanmasına dair bilgiler verdi. Koçak konuşmasını tıpkı Köy Enstitüsü felsefesinde olduğu gibi el birliğiyle, iş birliğiyle ve gönüllülerin katılımıyla Antalya’da bir “Köy Enstitüleri Kültür Merkezi” açmak istediklerini ve bu anlamda tüm ülkeye örnek olmak istediklerini ifade etti.

Köy Enstitüleri Yeniden Hayat Bulacak (2)

BİLGİ VURGUSU

Aksu Fen Lisesi Müdürü Mustafa Köseoğlu, Eğitim İş Antalya 2 No’lu şube başkanı Önder Güneş, Aksu Köy Enstitüsü 1951 mezunu Recep Bayrı, Emekli öğretmen ve Müfettiş Hıfzı Yetkin, Öğretmen Okulu mezunu Emekli Öğretmen Ressam Nuri Sezen, Aksu Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Alptekin ve Dr. Mehmet Zengin’in konuşmaları ile programa devam edildi.

Köy Enstitüleri Yeniden Hayat Bulacak (7)

Bir önceki dernek başkanı Yavuz Ali Sakarya, Köy Enstitülerinin eğitim alanında Anadolu’ya katkıları konulu bir sunum yaptı. Eğitimci yazar Nazmi Öner konuşmasında; Köy Enstitülerinden yetişen insanın hem bilgi ürettiğini hem de bilgiyi kullandığını vurguladı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da etkinliğe katılarak bir konuşma yaptı.  1946 Aksu Köy Enstitüsü mezunu Münevver Akyüz’ün anılarını anlatması sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Akyüz, Köy Enstitüsü anılarını anlattığı “Hepsi Gerçek” isimli kitabını imzalayarak katılımcılara armağan etti. 

Köy Enstitüleri Yeniden Hayat Bulacak (3)

MÜZE ZİYARET EDİLDİ

Şef Mustafa Tügen yönetiminde mandolin korosunun nefis konseri ile salon etkinliği sona erdi. Dernek Başkanı Muzaffer Koçak ile Başkan yardımcısı Dr. Hüseyin Yücel Yapıcı’nın mandolin korosuna zeybek oyunu ile eşlik etmeleri de renkli görüntüler oluşturdu. Geleneksel Köy Enstitüsü menüsü kuru fasulye, pilav, hoşaftan oluşan öğle yemeği öğrencilerle birlikte yenildi. Sonrasında ise Köy Enstitüsü Müzesi ziyaret edildi.

Köy Enstitüleri Yeniden Hayat Bulacak (6)

Muhabir: ASLI ULUK