Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşamı boyunca tek evliliği olan Latîfe Uşakî ya da nüfus kayıtlarına göre Latife Uşaklı 17 Haziran 1898 yılında İzmir’de doğdu. İzmir’in tanınmış ailelerinden biri olan “Uşaklıgil” ailesine mensup. Uşakızade Muammer Bey ile Adeviye Hanım’ın kızı olan Latife’nin, Vecihe (1907-1992), İsmail (1902-1973), Münci (1910-1932), Ömer (1903-1938) ve Rukiye (1908-1970) adlarında 5 kardeşi vardı. Uşakizade Köşkü’nün bahçesinde bulunan “camlı köşk”te ilkokulu, İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde ortaokulu ve liseyi okudu. Paris‘te Sorbonne Üniversitesi’nde siyâset ve hukuk eğitimi aldı, Londra’da dil öğrenimi gördü. İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Almanca biliyordu. Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılması üzerine, üçüncü sınıfta üniversite eğitimini yarıda bırakarak, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve ordusunu karşılamaya İzmir’e döndü.

9 Eylül 1922’de, Türk ordusunun İzmir’e girişinin ardından, başkumandana güvenli bir karargâh arayışındaki kurmayları, Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı Göztepe’deki Uşakızade ailesinin köşküne götürdüler. Ebeveynleri o sırada bir yurt dışı seyahatinde olduğu için köşkte babaannesiyle birlikte kalan Latife hanım 14 Eylül’den itibaren Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı köşkte ağırladı. 16 gün süren ve 30 Eylül 1922 tarihinde sona eren bu misafirlikte köşk, “Mudanya Ateşkes Antlaşması” çalışmalarına sahne oldu.

17 Aralık 1922 tarihinde, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın annesi Zübeyde Hanım, sağlık sorunları nedeniyle ve Latife Hanım’ı da görmek arzusuyla İzmir’e gitti. Uşakızade ailesine ait köşkte 28 gün Latife Hanım’ın konuğu olan Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinde vefat etti. 27 Ocak 1923 günü, Karşıyaka Osman Ferit Camii avlusundaki annesinin mezarına ziyarete gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa, mezar başında annesinin çektiği eziyetleri uzun uzun anlatmış, sözlerini şöyle tamamlamıştır: “Annem benim yüzümden ölmüştür. Annem, Karşıyaka’nın kalbinde yatmaktadır.”

Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım, 29 Ocak 1923 tarihinde, Muammer Bey’in Göztepe’deki Uşakizade Köşkü’nde dini nikahla evlendiler. Nikah bazı yönlerden dönemin adetlerine uymuyordu. Yaygın uygulamada kadınlar dini nikâhta yer almazken, Latife Hanım dini nikahta bulundu. Mareşal Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir Paşalar, Mustafa Kemal’in, Mustafa Abdülhalik Renda ile Salih Bozok ise Latife Uşaki’nin nikah şahidi idi. Bu nikahta yaşanan ilkler, sekiz ay sonra Merkez Kadısı Hüseyin oğlu Ömer Fevzi tarafından belge haline getirilmiş ve tasdik edilmiştir.

Yeni devletin başkenti Ankara’ya gelerek Çankaya’da ilk cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanılan “Kuleli Köşk” (günümüzde Atatürk Müzesi olarak kullanılan bugünkü adıyla Eski Çankaya Köşkü)’te yaşadı. Eşinin isteği üzerine TBMM’deki oturumları izlemeye giden Latîfe Hanım, TBMM’ye giren ilk kadın oldu. Pek çok yurt gezisinde eşine eşlik etti.1 Gazi Mustafa Kemal Paşa ile Latife Hanım’ın evliliği, 5 Ağustos 1925 günü sona erdi. Boşanma haberi, 12 Ağustos 1925 günü hükûmet bildirisi ile duyuruldu.

1925’te Türk Ocakları II. Kurultayı’nda Ocakların fahri başkanlığına getirildi.2

Ölümüne kadar iki yıl yurt dışında ve 48 yıl da İstanbul’da yaşayan Latife Uşaki, evliliği ve eşi hakkında konuşmayı da, yazmayı da kesinlikle kabul etmedi. İkinci kuşak yakınlarına da aynı yönde vasiyette bulundu. 12 Temmuz 1975 tarihinde İstanbul’da 76 yaşındayken göğüs kanserinden hayatını kaybetti.

Dönemin İstanbul Valisi Namık Kemal Şentürk’ün gayretiyle kara, hava ve deniz birliklerinden oluşan bir şeref kıtasının katıldığı cenazesi Teşvikiye Camisi’nden kaldırıldı, Edirnekapı Mezarlığı’ndaki aile mezarlığına defnedildi. Latife Uşaki’nin anıları ve sakladığı kıymetli belgeler Türk Tarih Kurumu’nda saklanmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından Latife Hanım’a yurt dışında rahatsız edilmemesi için, “Fatma Zehra Latife Uşaki” adıyla bir pasaport düzenlenmiştir. Latife Hanım “Uşaki” soyadını benimsemiş ve “Uşşaki” olarak bazı ithaf yazılarında da kullanmıştır. Anne ve babasının ve kardeşlerinin Edirnekapı’daki mezar taşlarında “Uşşaklı” yazarken, Latife Hanım’ın mezar taşında “Uşşakî” yazmaktadır.

1981 yılında Uşakîzâde Köşkü’nün İzmir Özel Türk Koleji’ne satışı sırasında alınan tapuda, Latife Hanım dâhil, beş mirasçının soyadı “Uşaklı”dır. Aynı aileye mensup Halid Ziya’nın baba tarafı, “Uşaklıgil” soyadını almıştır.

Uşakizade ailesinin Büyük İzmir Yangını’nda yok olan 70 parça mülkünün olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise Uşakizadelerden kalan İzmir’de üç köşk bulunmaktadır. Basmane Garı‘nın karşısında yer alan ve Latife Hanım’ın da içinde doğduğu kışlık konak, 200 yaşındadır. Restorasyona gereksinimi bulunan bu köşk hâlen ailenin mülkiyetindedir. Bugün İzmir Özel Türk Koleji kampüsü içinde yer alan İzmir Göztepe’deki yazlık “Uşakizade Köşkü” ise, 15 Haziran 2001 tarihinden itibaren müzeye dönüştürüldü. Karşıyaka Belediyesi tarafından restore edilen İzmir Karşıyaka’daki bir ikinci köşk, “Latife Hanım Köşkü Anı Evi” (Zübeyde Hanım Müzesi) olarak 19 Mayıs 2008’den beri hizmet vermektedir.