Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son yılların en kapsamlı müfredat değişikliğini duyurarak ders içeriklerinin sadeleştirildiğini belirtti. Yapılan çalışmanın tamamlandığını ve yeni müfredatın ne zaman duyurulacağı konusunda bilgi vermedi. Ancak yeni müfredatın bilimsel, sosyal, kavramsal ve duygusal tüm becerileri bir örgü içinde çalıştıracağını ifade etti. Bu değişikliklerin öğrencilerin eğitimine daha uyumlu, etkili ve katılımcı bir yaklaşım getireceği vurgulandı.
ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatla ilgili hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Tekin, "Yeni müfredat hazır, yakında duyuracağız. İçerik sadeleşecek ama ders saatlerinde değişiklik yok." şeklinde konuştu. Ayrıca, yeni müfredatın gelecek eğitim-öğretim yılında okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanacağını da belirtti.
DEVAMSIZLIK DEĞİŞMEYECEK!
Milli Eğitim Bakanı, devamsızlık konusunda affın gündemlerinde olmadığını belirtti. Öğrencilerin devamsızlığında önemli ölçüde düşüşler olduğunu belirten Bakan, bu nedenle devamsızlık konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Devamsızlık affının gündemlerinde olmadığını ifade etti.
OKULLARDA YENİ MÜFREDAT NE ZAMAN UYGULANACAK?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın uygulanacağı tarihi açıkladı. Buna göre, müfredat değişikliğiyle ilgili çalışmalar tamamlandı ve ilgili birimlerin incelemesi devam ediyor. Bakan Tekin, Şubat'ın sonuna doğru yeni müfredatın detaylarını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.
Kapsamlı değişiklikler yapılacağı için yeni müfredatın sadece her kademenin başlangıç sınıfında, yani okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflarda, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanacağını ifade etti.
ÖNCE 1. 5. VE 9. SINIFLARDA BAŞLAYACAK!
Yani, yeni müfredat uygulaması okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflarda başlayacak. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerde mevcut müfredatın yetişmesinin mümkün olmadığı dile getiriliyor. Bu nedenle ders içeriklerinin azaltılması ve sadeleştirilmesi söz konusu olacak, ders ve ders saati sayısında değişiklik yapılmayacak.
Herhangi bir dersin haftalık saat sayısında yapılacak bir değişiklik binlerce öğretmeni etkileyecek ve bu değişikliğe ihtiyaç bulunmamaktadır. Norm kadro fazlası olmayacak şekilde çalışmalar yürütülecek.
2-3-4-6-7-8- 10-11-12. SINIFLARA DA UYGULANACAK!
Uygulama daha sonra diğer kademelerde uygulanmaya başlayacak.
ORTAK SINAV DEĞERLENDİRMESİ
"Ortak sınavların değerlendirilmesi bizim için önemli. Çünkü bu şekilde okullar arasındaki farkları da görebileceğiz. Sadece ölçme ve değerlendirme açısından değil, okullardaki öğrencilerin kazanımlarını da saptayacak ve takip edebileceğiz. Ortak sınavdan ve okulun yaptığı yazılıdan alınan notları karşılaştırma olanağı da olacak."
MÜFREDATTA KÖKTEN DEĞİŞİM
"Bilgi temelli müfredattan beceri örgüsü temelli müfredata geliyoruz. Paradigmal bir değişim geliyor. Bu sistem 'değerlerin', eğitim modeli içinde organik şekilde yer aldığı bir sistem. Yani doğrudan 'evladım yalan söyleme, dürüst ol' diyerek değil, değerleri farkında olmadan çocuğa kazandırmayı sağlayan bir sistem. Bizim milli ve manevi değerlerimiz bilimin alternatifi değildir, bilim de milli manevi değerlerimizin alternatifi değildir. Ne bilimden vazgeçeriz ne milli manevi değerlerimizden vazgeçeriz. Bu ikisi beraber işleyecek. Müfredatta da bunu göreceğiz.
Bilimsel, sosyal, kavramsal, duygusal tüm beceriler bir örgü içinde çalışacak. Yeni müfredatta bunu da göreceğiz. 'Harezmi Eğitim Modeli'nin müfredatı etkileyen değil, bugünü ön gören bir yapısı var. Bu ikisi birbirinden çok farklı. Bugün itibarıyla yeni müfredattaki mantığı ve yaklaşımı destekleyecek bir model olarak duruyor."