Günümüzde gerek tıpta, gerekse tıp teknolojilerindeki gelişmeler sınırları zorlar hale geldi. Geçmişte hayal bile edilemeyen müdahaleler günümüzde artık çok rahat ve kalıcı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ancak bu gelişmeler yanı sıra bilgi kirliliğini de beraberinde getiriyor. Estetik alanında da ciddi bir dezenformasyon var. Bu yüzden, herhangi bir medikal estetik yaptırmadan önce bu haberi okumanızda büyük yarar var.
Antalya’da uzman bir ekiple ve tıptaki son teknoloji cihazlarla donatılmış bir şekilde hizmete giren Palm Clinic Medikal Estetik Merkezi İşletmecisi Dr. M. Reşat Oktay, bilgi kirliliğinin önüne geçmek adına ‘doğru bilinen yanlışlar’ı sıraladı. İşte Dr. Oktay’ın kendisine en çok yöneltilen sorulardan yola çıkarak hazırladığı o yanlışlar;
Botoks gerçekten yılan zehiri midir?
“Botoks en fazla tercih edilen medikal uygulamalardan biridir. Ancak botoks hakkında ortada gezen, kafa karıştıran onlarca gereksiz bilgi var. Öncelikle botoks yılan zehri değildir, botoks Clostridum Botulinum adlı bakteriden üretilen doğal, saflaştırılmış bir proteindir. Botoks, bilinenin aksine yüzü şişirmez. Botoks’a başlama yaşı, kırışıklıklar derinleştiğinde değil, ilk kırışıklığı gördüğünüz otuzlu yaşların başıdır. Erken yaşta yapılan botoks ifadeyi değiştirmez, müdahale yaşı geciktikçe kullanılan miktar artacağı için botoks yapıldığı belli olur.”
Dolgu kalıcı bir uygulama mıdır?
“Dolgu geri dönüşü olmayan, kalıcı bir uygulama değildir. Kimi dolgular içeriklerinden dolayı daha uzun ömürlüdür. Ancak dolgu dendiğinde aslında ilk akla gelen metabolizmanın yapı taşı olan ve otuzlu yaşlardan sonra her yıl %1 oranında azalan Hyaluronik Asittir. Hyaluronik Asit azaldıkça nem kaybı artar, cilt kurumaya başlar, doku kaybı ile birlikte yüz ovalinde bozulma başlar. Dolgu olarak nitelendirdiğimiz Hyaluronik Asit uygulamaları ile cildimizde kaybolanları yerine koyar, takviye ederiz. Fonksiyonel ve akıllı dolgularla da bölgeye ya da soruna özel çözümler bulabilmekteyiz. Örneğin yüz ovalini şekillendirmekte kullanılan bir dolguyu dudak şekillendirmede kullanmak mümkün değil.”
Somon DNA Aşısı alerji yapar mı?
“Özellikle DNA hasarını iyileştirmekte önerdiğimiz, cildin nem ve su tutma kabiliyetini arttırarak gençleşmesini sağlayan Somon DNA aşıları alerji yapmaz. Balık alerjisi olanların sıkça sorduğu soruların başında bu geliyor. Somon DNA aşısı yaptırırken, patentli ürünleri tercih ederek, alerji riski minimize edilmiş, yüksek saflaştırma derecesinde üretilmiş ürünleri isteyiniz.”
Yazın cilt bakımı yapılır mı?
“Cildi yaza hazırlarken güneş hasarını minimize etmek, yazı daha az hasarla kapatmak için cildin nem depolarını doldurmak çok önemlidir. Bilinenin aksine, sıkmalı işlemler dışında, cildinize nem kazandıracak, ferahlatacak uygulamaları gönül rahatlığı ile uygulatabilirsiniz. Uygulamadan sonra cildinize uygun, koruma faktörlü bir kremle günlük hayatınıza rahatça devam edebilirsiniz.”
Botoks ve dolgu gibi birtakım uygulamalar için en doğru zaman kış ayları mıdır?
“Hayır. Lazer epilasyon, cilt soyma gibi güneş hassasiyeti yaratabilecek, lekelerin oluşumuna neden olabilecek uygulamalar dışında, yaz aylarında botoks, dolgu gibi işlemleri yaptırabilirsiniz. Hatta güneşe çıkmadan önce yaptırılacak botoks ile varolan çizgilerin görünümünde iyileşme olacağı için çizgilerinizin derinleşmesinin, belirginleşmesinin önüne geçmiş olursunuz.”