Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler
WhatsApp
Sosyal Medya

MERSİN’DE KÜLTÜREL DEĞER: SOLİ POMPEİOPOLİS

Denizi, doğası ve tarihi mekanlarıyla Akdeniz’in incisi Mersin, turistlerin ilgi odağı oluyor. Anadolu medeniyetlerin egemenlik kalıntılarına rastlanılan kentte zenginliklerin birisi de Soli Pompeiopolis Antik Kenti

Geçmişi orta tunç çağına kadar uzanan ve günümüze kadar ulaşmayı başarmışSoli Pompeiopolis Antik Kenti, hikayesiyle merak uyandırıyor.  Egemenliklerin beşiği olmuş olan bu kentte bulunan 33 sütun hala ayakta olmasıyla da görenlerde şaşkınlık yaratıyor. Aynı zamanda kazı merkezlerinden biri olan Soli Pompeiopolis’ten çıkarılan bazı eserleri de Mersin Arkeoloji Müzesi’nde görmek mümkün.

MERSINDE KULTUREL DEGER SOLI POMPEIOPOLIS 2 MERSİN’DE KÜLTÜREL DEĞER: SOLİ POMPEİOPOLİS
MERSİN’DE KÜLTÜREL DEĞER: SOLİ POMPEİOPOLİS 1

Tarihin en köklü gerçeklerini günümüze yansıtan Soli, geçmiş uygarlıklara ev sahipliği yaptı. Bu uygarlıklardan bir kaçı ile en parlak dönemlerini yaşayan Soli, bazı medeniyetlerde de tahribata uğradı. Krallardan korsanlara kadar pek çok halkın göçebenin ve medeniyetin yaşadığı Soli Pompeiopolis birçok tarihçi ve arkeologa da kaynaklık yapıyor. Roma döneminde parlak zamanlarını yaşayan Soli Pompeiopolis,  hristiyanlık döneminde de piskoposluk merkezi görevi gördü. Doğal afetlerle zarar gören Soli de bugün sadece 33 sütun ayakta kaldı. Bu sütunların bazıları figürlüyken bazılarında ise yazıtlar gözlemleniyor. Bu yazıtlar incelendiğinde ise Roma imparator ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı anlaşılıyor.

Kentte bulunan bazı yapılar arasında Nekropol, Tiyatro, su kemeri, liman ve sütunlu cadde örnek verilse de bunlardan birçoğu günümüze ulaşamadı.

MERSINDE KULTUREL DEGER SOLI POMPEIOPOLIS 3 MERSİN’DE KÜLTÜREL DEĞER: SOLİ POMPEİOPOLİS
MERSİN’DE KÜLTÜREL DEĞER: SOLİ POMPEİOPOLİS 2

KAZILAR HALA DEVAM EDİYOR

Soli’de ilk olarak 1980’lerde Mersin Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kurtarma kazısı niteliğindeki çalışmalar, daha çok sütunlu cadde etrafında yoğunlaştırıldı. Kazıda bulunan seramik, sikke ve heykel başları Mersin Arkeoloji Müzesi’nde sergilenirken, kapsamlı kazı çalışmaları ise 1999 yılında Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında başlatıldı. Günümüzde hala devam eden kazı çalışmalarının yanı sıra kenti ziyaret etmek isteyenlerde ücretsiz şekilde gezme imkanı buluyor. AYŞEGÜL ŞAHİN https://antalyaningundemi.com/ ÖZEL HABER

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT