Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde tarım ürünleri yetiştirmek mümkündür. Her bölgeye has tarım ürünleri olduğu gibi bazı bölgeler her türlü ürünün yetiştirilmesi de mümkündür. Bu bölgelerden biri de Mersin’dir. Türkiye’nin meyve ve sebze deposu sayılabilecek Mersin, birçok tarım ürünün yetişebildiği il olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki bu tarım ürünleri nelerdir?
Mersin’de ne yetişir gelin beraber inceleyelim...
Mersin’de Ne Yetişir?
Türkiye Avrupa’nın en çok tarım ürünü üretebilen ülkelerinden biridir. Bu konuda bazı tarım bölgeleri öne çıkmaktadır. Bu bölgeler arasında Mersin en öne çıkan yerlerden biridir. 83 çeşit tarım ürününe ev sahipliği yapan Mersin’de ne yetişir araştırılmaktadır.
Mersin’de en çok ne yetişir sorusunun cevabı şu aşağıdaki gibidir:
- Buğday
- Arpa
- Çavdar
- Pirinç
- Nohut
- Mercimek
- Pamuk
- Yer Fıstığı
- Susam
- Domates
- Biber
- Patlıcan
- Fasulye
- Kabak
- Bakla
- Bamya
- Hıyar (Salatalık)
- Ispanak
- Lahana
- Marul
- Soğan
- Karnabahar
Mersin’de yetişen meyve ve sebzelerin başlıcaları bu şekildedir.
Mersin’e Has Tarım Ürünleri
Tarım ürünleri konusunda Türkiye’de başı çeken illerden biri olan Mersin’de yetişen ve o coğrafyaya has olan çeşitli sebze ve meyveler vardır. Bu sebze ve meyveler de Mersin’de ne yetişir sorusu ile birlikte araştırılmaktadır.
İşte Mersin’e has bazı bitkisel üretimlerin listesi:
- Ağaç Kavunu
- Anamur Muzu
- Büyük Topak Ulak Zeytini
- Erdemli Lamas Limonu
- Gezende Eriği
- Kazanlı Biberi
- Lop İncir
- Mut Kayısısı
- Mut Zeytinyağı
- Silifke Yağlık Zeytin
- Tarsus Beyazı Üzüm (Topacık)
- Tarsus Sarıulak Zeytini
- Silifke Çileği
- Mango
- Pasiflora
- Longan
- Guava
- Litchi (Liçi)
- Pitaya
Bu sebze ve meyveler arasında en çok öne çıkan tarım ürünleri Anamur Muzu ile Liçi’dir. Türkiye’de sadece Manisa’da yetişen Liçi Çin kökenli bir meyvedir. Antioksidan özelliği ile kalp sağlığını koruduğu gibi bolca C vitamini de içermektedir.
Anamur muzu ise diğer muzlardan farklı olarak çok daha tatlıdır. Ayrıca anamur muzu az rastlanır bir kokuya ve aromaya sahiptir. Ancak anamur muzunun ağacı normal bir muz ağacına göre daha az meyve verdiği için anamur muzu daha nadir görülmektedir.
Mersin’de Yetişen Tropikal Meyveler
Mersin’de ne yetişir sorusu ile beraber Mersin’de yetişen tropikal meyveler de araştırılmaktadır.
Mikroklima iklim sayesinde Mersin’de yetişen tropikal meyveler şu şekildedir:
- Mango
- Pasiflora
- Longan
- Guava
- Litchi (Liçi)
- Pitaya
Bu meyveler arasında Türkiye’de sadece Mersin’de yetişen Liçi öne çıkan meyvelerdendir.
Mersin’de Üretim
Mersin’de hangi ürünler yetişir sorusuna cevap verdikten sonra Mersin’de ne üretiliyor sorusuna cevap arayabiliriz. Türkiye’nin tarım üretiminde önde gelen illerinden biri olan Mersin’in ekonomisinin genel hatları şu şekildedir...
Mersin’in üretim faaliyetlerini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunların başında verimli topraklar, liman faaliyetleri ve yeraltı kaynakları gelmektedir. Mersin’in gelirlerinin %80’ine karşılık gelen üretim gelirinin %40’ı sanayi, %30’u tarım ve %10’u ticaret sektörüne aittir.
Mersin nüfusunun önemli bir çoğunluğu tarım sektöründe çalışmaktadır. Mersin’in topraklarının %25’inde tarım yapılmaktadır. Mersin tarım ürünleri neler diye baktığımız zaman en başta gelen ürünler buğday, arpa, çavdar ve nohuttur. Sanayi için ise en çok pamuk üretimi yapılmaktadır. Aynı zamanda Mersin, Antalya’dan sonra en çok sera alanına sahip ildir. Mersin Türkiye’nin sebze ve meyve ambarlarından biri olarak geçmektedir. 83 adet ürünün yetiştiği Mersin Türkiye’nin dört tarafına turfanda sebze ve meyve göndermektedir.
Orman bakımından da zengin olan Mersin’in günümüzde orman varlığı toprakların %55’ini kaplamaktadır. Anamur’dan Tarsus’a kadar tüm kıyı kuşağı fundalıklarla kaplıdır. Makilere denk gelindiği gibi meşe, sakız, tespih, mersin ve sandal ağaçlarına da denk gelmek mümkündür. Genel olarak bakıldığında Mersin’de bulunan bitki örtüsünün Akdeniz iklimi özelliklerini taşıdığı görülmektedir. Mersin’de ormanların kapladığı alan 785 bin, fundalık alan ise 100 bin hektara karşılık gelmektedir. Bu ormanlardan her sene 3500 ton reçine ve 250 bin m3 sanayi odunu elde edilmektedir.
Yeraltı kaynakları bakımından da zengin sayılabilecek Mersin’de krom, bakır, demir, kuvarsit, alüminyum, barit ve dolamit çıkarılmaktadır. Bunların önemli bir kısmı Türkiye’de işlenmek üzere kullanılırken kalan kısmı dış ülkelere Mersin limanından ihraç edilmektedir.