Kulak zarının arkasında yer alan orta kulağın, enfeksiyonu olarak tanımlanan orta kulak iltihabı mevsim geçişlerinde daha fazla görülüyor.  Çocuklarda kulak enfeksiyonu görülme riskinin ise yetişkinlerden daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, uyarıda bulundu.

Bazı hava durumu faktörleri orta kulak iltihabı açısından risk oluşturabilir. Özellikle sonbahar ve kış ayları, mevsimsel alerjisi olan bireylerde ise polen miktarının arttığı dönemlerde kulak enfeksiyonu görülme sıklığı artabilir. Kulak ağrısı, iştah kaybı, huysuzluk ve sinirlilik gibi belirtilere neden olan orta kulak iltihabı özellikle çocuklarda tehdit oluşturuyor. Uzmanlar belirtiler görülmesi halinde en kısa zamanda doktora başvurulması gerektiğinin altını çizerek, orta kulak iltihabı hastalığı hakkında bilgi verdi.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Uzmanlar orta kulak iltihabında erken tanı ve tedavinin hastalığı önlemede oldukça önemli olduğunu dile getirerek orta kulak iltihabı belirtilerinden söz etti. Uzmanlar Kulak ağrısı başta olmak üzere, özellikle küçük çocuklarda iştah kaybı, huysuzluk ve sinirlilik, ağlama atakları, uyku problemleri, genellikle yatarken kulağı çekiştirmek, yüksek ateş, kulak akıntısı, işitme problemi, baş ağrısı, denge kayıpları kulak enfeksiyonunun başlıca belirtileri arasında sayılabileceğini ifade etti.  Ayrıca belirtiler arasında işitme kaybı, özellikle küçük çocuklarda konuşmanın gecikmesi ve gelişme geriliği, enfeksiyonun kulak çevresi kemiklere, nadiren beyin ve beyin zarlarına kadar yayılması yani menenjit sayılabileceğinin altını çizen uzmanlar, kulak zarının yırtılması vakalarının çoğu genellikle 3 gün içerisinde iyileşse de bazı durumlar cerrahi olarak onarım gerektirebilir şeklinde konuştu.

RİSK GRUBU

Aile bireylerinin herhangi birinde tekrarlayan orta kulak iltihabı ya da geçirilmiş kulak enfeksiyonunun risk grubunda yer aldığını dile getiren uzmanlar diğer risk gruplarından bahsetti. Uzmanlar 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekler ve küçük çocuklar kulak enfeksiyonu açısından risk altında olan yaş grubudur olduğunu vurgulayarak, kreş, anaokulu gibi çocukların gruplar halinde bakım gördüğü ortamlarda soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonlarına yakalanma risklerinin arttığını ifade etti. Soğuk algınlığının ise çocuklarda hastane başvurularının en yaygın diğer sebepleri arasında yer alarak genellikle kulak enfeksiyonlarına yatkınlığı arttırdığını dile getiren uzmanlar, kronik hastalığı olan bireylerde, bağışıklık sistemi baskılanmış ya da astım gibi çeşitli kronik solunum yolu rahatsızlıkları olan hastalarda kulak enfeksiyonu görülme riskinde artış gözlendiğini söyledi.

VAKİT KAYBETMEYİN

Orta kulak enfeksiyonu oluşan kişilerde vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruşuna başvurmak büyük önem taşıyor. Uzmanlar orta kulak iltihaplarının çoğunun ciddi olmadığını ve ağrı kesiciler, ateş düşürücüler gibi tedavi yaklaşımlarının çoğunlukla yeterli olduğunu dile getirerek, belirtiler gerilemediğinde ve uzun sürdüğünde, 6 aylıktan küçük çocuklarda, çok şiddetli kulak ağrısı varlığında, kulaktan kanlı ya da iltihaplı sıvı gelmesi durumunda ve işitme kayıplarında doktora gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. AYŞEGÜL ŞAHİN https://antalyaningundemi.com/