Ramazan ayında oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şekli değişiyor. İftarı ve sahuru dengeli yapmak, yeterli su tüketimi ve iftar sonrasında düzenli hareket etmek ise sağlık açısından büyük önem taşıyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Uzman Diyetisyen Nafikar Başkan, ramazan ayında oruç tutanların sağlık problemi yaşamaması için uyarılarda bulundu.

Mide Ve Bagirsak Hastaliklarina Karsi ‘S 25849 (Small)

‘MUTLAKA SAHUR YAPIN’

Uzun süre açlıkta sahur yapmanın önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Başkan, “11 ayın sultanı ramazanda beslenme çok önemlidir, çünkü öğün düzeni değişmektedir. Mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda çok baharatlı, yağlı, tuzlu besinler yerine daha hafif öğünler tercih edilmelidir. Özellikle protein oranı yüksek yumurta, peynir, kefir, yoğurt, süt gibi besinlerle birlikte gün içerisinde tokluk süremizi uzatabiliriz. Eğer sahur yapılmazsa, uzun süre açlık nedeniyle kan şekeri seviyesinde dengesizlikler olabilir ve mide- bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok sağlık problemi tetiklenebilir" dedi.

‘ÇORBADAN SONRA 10-15 DAKİKA ARA VERİN’

İftarın da tıpkı sahur kadar önemli olduğunu belirten Uzm. Dyt. Başkan, “İftarda özellikle hafif besinler tercih edilmelidir. Çorba gibi bir besinle başlayıp, devamında mutlaka 10-15 dakika ara verilmelidir. Çünkü 20 dakikada mideden beyine tokluk sinyali gider ama biz bu süreçte ara vermezsek, bütün sofradaki besinleri hızla tüketmiş olabiliriz. Bu durum beraberinde midede gaz, hazımsızlık, şişkinlik gibi sağlık problemlerini getirebilir. Bu yüzden ara verdikten sonra da daha hafif olan sebze yemeği, özellikle kızartılmadan pişirilmiş, fırın, ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemler ile pişirilmiş et, tavuk, balık, yanı sıra salata, yoğurt gibi besinler tercih edilebilir" diye konuştu.

‘İFTARLA SAHUR ARASINDA 2 LİTRE SU İÇİN’

Ramazan boyunca su tüketiminin en önemli konulardan biri olduğunun altını çizen Uzm. Dyt. Başkan, “İftardan hemen sonra kesinlikle tatlı tüketilmemeli. Mutlaka 1-2 saat ara verdikten sonra tatlı tüketilmedir. O da şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları, dondurma, az şekerli evde yapılmış sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Mutlaka iftarla sahur arasında 2 litre su tüketilmeli. İftardan sonra da hafif tempolu yürüyüşler yapılırsa kişi, ramazan ayı boyunca kilo kontrolünü rahat bir şekilde sağlayabilir" dedi.

Kaynak: DHA