Türkiye’nin milli marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alındı. 1921 yılında kabul edildi. İstiklal Marşı, Türk milletinin verdiği kahramanlık mücadelesini işler. İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazıldı, Osman Zeki Üngör tarafından bestelendi. İstiklal Marşı, 1921 yılında düzenlenen milli marş yarışmasında birinci oldu. 12 Mart İstiklal Marşı’nın yıl dönümünde ülkenin birçok yerinde Mehmet Akif Ersoy anılıyor.
MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR? HAYATI VE BİYOGRAFİSİ
Türk milli mücadelesini işleyen İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlk çocukluk yıllarını Çanakkale’de geçiren Mehmet Akif Ersoy, çocukluğunun ilerleyen yıllarını İstanbul’da geçirdi. İlköğretim yıllarını İstanbul’da geçirdi. Mehmet Akif Ersoy çocukluğunda dil derslerine ilgi duydu. Bu nedenle Türkçe, Farsça ve Fransızca alanında dil eğitimleri aldı. Okul hayatında en çok Türkçe öğretmeni Hersekli Koca Kadri Efendi’den etkilendi.
Mehmet Akif Ersoy ortaöğretimini bitirmesiyle lise eğitimi için Mülkiye İdadisi ’ne kaydoldu. Bu dönemlerde babasını kaybetmesi üzerine okul hayatı yarım kaldı. Aynı dönemde evlerinde çıkan yangın sonucu evleri küle döndü. Yaşadığı çeşitli zorlukların üstüne evlerini kaybeden Mehmet Akif Ersoy bir yoksulluk dönemine girdi.
Mehmet Akif Ersoy, ilerleyen yıllarda Tarım ve Veterinerlik Okulu’na kaydoldu. Bu okulda baytarlık bölümü okuyarak birincilikle mezun oldu.
Mehmet Akif Ersoy mezuniyetinin ardından kariyerini Ziraat Bakanlığı’nda memur olarak sürdürdü. 1898 yılında İsmet Hanım ile evlendi. Bu evlilikten 5 çocuğu dünyaya geldi.
KURTULUŞ SAVAŞI MEHMET AKİF ERSOY’U DERİNDEN ETKİLEDİ
Mehmet Akif Ersoy’un şiire ve edebiyata ilgisi yetişkinlik dönemlerinde de devam etti. Ersoy’un yazdığı şiirler Servet-i Fünun dergisinde yayınlandı. II Meşrutiyet döneminde yayın dünyasında daha kalıcı bir yer edindi. II. Meşrutiyetin önemli dergi ve gazetelerinde şiirler ve yazılar yazdı.
Anadolu topraklarının işgale uğramasıyla Kurtuluş Savaşı başladı. Kurtuluş Savaşı Mehmet Akif Ersoy’u derinden etkileyen olaylardan biridir. O dönemlerde aynı zamanda siyasete de atılan Mehmet Akif Ersoy, Mustafa Kemal Paşa tarafından Burdur Milletvekilliği için önerildi. Mehmet Akif Ersoy 1920-1922 yılları arasında Burdur Milletvekilliği yaptı.
MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞI’NI NASIL YAZDI?
1921 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kahraman Türk milleti adına milli marş yazma yarışması düzenlenir. Yarışma için o döneme göre büyük bir para ödülü vardır. Dönemin önde gelen yazarları ve şairleri yarışmaya katılmak için heyecanlıdır. Ancak o dönemde edebiyat eserleri ile ses getiren Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmama kararı aldı. Bunun sebebi ise yarışma için verilen para ödülüydü. Mehmet Akif Ersoy milli marş para ödülü ile yazılır mı diyerek yarışmaya katılmak istemedi.
Ulusal marş yarışmasına daha önce katılan eserlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı. Bu nedenle yaşadığı dönemde edebi alana katkılarıyla tanınan Mehmet Akif Ersoy’un katılımı önemliydi. Mecliste, Ersoy’un en başarılı şiiri yazacağı görüşü hakimdi. Mehmet Akif Ersoy yakın çevresi ve dönemin önde gelen isimleri tarafından ödül parasını almama koşuluyla yarışmaya katılmak için ikna edildi. Mehmet Akif Ersoy’un yarışmaya katılacağını duyan birçok edebiyatçı yarışmaya katılmaktan vazgeçti.
Eşref Edip’in anılarına göre Mehmet Akif Ersoy küçük bir evde odanın bir köşesine çekilmiş elinde küçük bir kağıtla uzun bir düşünceye dalmıştı. Mehmet Akif Ersoy 17 Şubat 1921 tarihinde bir gece vakti kurşun kalemle İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı yazmaya başladığında tüm günlerini bu konu üzerinde düşünerek geçirdi. Nihayetinde Türk milletinin şanlı tarihini ele alan 10 kıta 41 beyitten oluşan İstiklal Marşı’nı yazdı. İstiklal Marşı TBMM’de büyük bir coşkuyla okundu. Mecliste iki kez ayakta dinlenen ulusal marş 1921 yılında TBMM tarafından Türkiye Milli Marşı olarak oy birliği ile kabul edildi.
İstiklal Marşı, Osman Zeki Üngör tarafından bestelenerek günümüzdeki marş haline getirildi. Milli mücadele ruhunu yaşatan İstiklal Marşı, bugün yarın ve daima seslendirilmeye devam edecek.