Muratpaşa Belediyesi mayıs ayı olağan meclis toplantısı Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın başkanlığında gerçekleşti. Mecliste Muratpaşa Belediye binasının bulunduğu alana yeni imar fonksiyonlarının eklenmesi konusu gündeme geldi. Yenileme ile ilgili Ak Parti gurubu Başkan Uysal’a nasıl bir yenilemenin yapacağı yönündeki sorulara cevap veren Başkan Uysal, “Türkiye’miz ağır bir ekonomik krizle boğuşmaktadır. 10 yıl önce bir yıllık bütçemizle 100 iş makinası alabiliyorsak, bugün bu bütçemizle 40 iş makinası alabiliyoruz. 10 yıl önce asgari ücret 950 lirayken, 950 liraya çalışan insanlar şu veya bu şekilde geçinebiliyorken, bugün asgari ücretin yüzde elli üzerinde maaş alan insanlar dahi geçinememe ve doğal olarak yeni taleplerde bulunma durumuyla karşı karşıya” dedi.
BİLANÇOMUZ PIRIL PIRIL
‘Bugün Türkiye’mizde bütün kamu kurumları büyük bir güçlük ve zorluk içinde’ diyen Başkan Uysal, şu sözlere yer verdi:
“Muratpaşa Belediyemizin bütün iktisadi şartları dışında ayrı bir güçlüğü vardır. O da Antalya belediyemiz döneminde bundan yaklaşık 35-40 yıl önce yapılan imar planlarından kalan kamulaştırmasız el atma yükümlülükleridir. Muratpaşa Belediyemizin son 10 yılda, kendi dönemimiz içindeki bilançosu pırıl pırıldır. Çok düşük bir borç iyi bir ortalama vade, son derece dinamik bir bütçeye sahiptir. Ancak, Muratpaşa Belediyemiz yaklaşık yüzde 10’u bulan, 35 yıl önce imara açılan yerlerin yaklaşık yüzde 10’unu bulan miktarda arazinin kamulaştırması yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmıştır.
MADDELER İPTAL EDİLMİŞ
Bundan 5-7 yıl öncesine kadar bazı kanunlarla belediye hizmetlerinin aksaması önlenmekte, bu borçlardan belediye korunmaktaydı. Ama geçtiğimiz 7 yılda, 7 yıla dayalı dava açma süresinde bu tip kanun maddeleri iptal edilmiş, mülkiyet hakkı kutsaldır gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ve bütün bu kamulaştırma yükü belediyelerin üzerine bırakılmıştır.
HER YIL BORÇLANABİLİYORUZ
Bugüne kadar bütçemizin yüzde 10’unu her yıl sessiz sedasız hizmet kalitemizi hiç bozmadan, hiç kamu hizmetlerine yansıtmadan bu borçlara yatırdık. Ancak öyle bir durum söz konusudur ki bunu açık söyleyeyim biz bir yıllık bütçemizle 20-25 yılı kamulaştırabilecek durumdayken, bin dönümlük kamulaştırma yüküyle karşı karşıyayız. Yani bu belediyelerin kısa, orta ve uzun vadede altından kalkabileceği seviyenin çok üzerindedir. Bu durum yıllık bütçe tasarruflarımızda gayrimenkul satışlarını neredeyse imkansız hale getiriyor. Gayrimenkulleri satabiliyorsunuz ama parası maalesef hacizlere gidiyor. Buna rağmen bu iktisadi şartlarda bunu temel kamu hizmetlerinin aksamaması için denemek zorundayız. İlaveten her yıl bütün belediyelerin bütçesine koyduğu borçlanma yetkisi yani meclisimizin kararı ile bir yıllık bilançomuzla bütçemizin yüzde 10’ u kadar her yıl borçlanabiliyoruz.
YAP İŞLET DEVRET
Üst makamların onayı olmaksızın, bu borçlanma için bankalara başvurduğumuzda bugün bize yüzde 130 ile para teklif ediliyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlar bu durumdadır. Yüzde 130’lara para teklif edilmesi demek, aldığınız borcun 8 ay içinde zaten yarısından çoğunun geri ödenmesi, üzerine 2 yıl daha faiz ödenmesi anlamına gelir. Böyle bir hem borç alamama hem gayrimenkul satamama makası içinde biz temel kamu hizmetlerini aksatmadan, dinamizmimizi bozmadan turizmin başkenti Antalya’nın kalbine hizmet etme yükümlülüğümüzü aksatmadan yolumuza devam etmek zorundayız.
MECLİS UYGUN GÖRÜRSE
Hizmetlerimizi geliştirerek sürdürmek durumundayız. Bunun için belediye binamızın yenilenmesi gerekmektedir. Belediye binamız yenilenirken buna bütçe ayırma şansımız yoktur. Buna belediye binamızın yerinin avantajları ile çözüm bulmak zorundayız. Bunu bir yolunu bularak yenilemek istiyoruz. Burada imar planındaki vasıfla kısmi yeni vasıflar yükleyerek, meclislerimiz uygun gördüğü taktirde yap-işlet-devret modeliyle bu işleri başarmak istiyoruz ve desteklerinizi bekliyoruz.”