Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde 8 bin 867 ruhsatsız işyeri tespit edildi. Belediye bu işyerlerinin başka kurumlardan ruhsat aldığını savunsa da Sayıştay raporunda, bu durumda diğer kurumlardan liste almamasını eleştirerek, liste dışı kalan işyerlerinden geçmişe yönelik tahsilat yapılmasını istedi.

Sayıştay Rapoları’nın yayınlanmasının ardından bir çok belediyede yaşanan sıkıntılar gözler önüne sergileniyor. Muratpaşa Belediye’nde de kaçak işletmeler Sayıştay’ın radarına girdi. Sayıştay incelemesinde belediye tarafından 43 bin 780 işyeri ruhsatı verilirken, 52 bin 667 işyerinin çevre temizlik vergisi ödediği tespit edildi. Aradaki 8 bin 867 işyeri ise kaçak olarak kabul edildi.

Sayıştay raporunda şöyle denildi: “İdarenin 2020 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde; belediye sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet yürüten işletmelerin olduğu tespit edilmiştir. Ruhsat Denetim Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Belediye yetki ve görev
sınırları içinde 31.12.2020 tarihi itibariyle 43 bin 780 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği
ve sadece bu işyerlerinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı harcı tahsil edildiği tespit edilmiştir.

Ancak İdarenin Mali Hizmetler Müdürlüğünden alınan, çevre temizlik vergisi aktif işyeri
mükellef listesinde ise 52.667 aktif işletme olduğu görülmüştür.
Kamu idaresi cevabında, mezkur yönetmelik öncesi bazı işletmelerin işyeri açma ve
çalışma ruhsatlarının diğer ilgili kurumlar tarafından düzenlendiğini ve yönetmelik değiştikten
sonra ilgili kurumların bu işyerlerine ilişkin dosyaları belediyeye eksik olarak gönderdiğini,
mevzuatına göre uygun olarak ruhsatlandırılan işyerlerinin yeniden ruhsatlandırılmayacağından
bahisle ÇTV mükellefi ile ruhsatlı işyerleri arasında farklılık olabileceğini, ayrıca ruhsat iptali
sonrası ÇTV mükellefiyet sonlandırılması işlemlerinin mükellefler tarafından
gerçekleştirilmediğini savunmuştur.

İdarenin savunmasına katılmak mümkün değildir. Şöyle ki idarenin bahsettiği ilgili kurumlar ile yazışma yapılarak bu nitelikteki işyerlerinin tam listesinin oluşturularak ilçe sınırlarındaki işyerlerinin envanterinin yapılması ve işyerini kapatan ancak ÇTV mükellefiyeti devam eden mükelleflere ilişkin bir çalışma yapılarak gerçek durumu yansıtan rakamların bulunması gerekmektedir.”

Öte yandan raporun son bölümünde “Ayrıca idarenin, işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaktan muaf olan işletmeleri tespit ederek geriye kalan ruhsatsız işyerlerinden söz konusu harcı tahsil etmesi uygun olacaktır.
Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir” denildi. 

Muhabir: YAPRAK ÖZER