Türkiye, son yıllarda obezite ile mücadele ediliyor. Türk halkının yüzde 34 obezite sınıfında sayılıyor. Bu sayı her geçen gün artıyor. Türkiye’deki artış sağlık sistemini ve yaşam tarzını ciddi bir biçimde etkiliyor.

Türkiye’de obezite ve diyabet oranındaki artış bölgelere ve yaşlara farklılık gösteriyor. 2013 yılında Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’na göre 7-8 yaş arası çocukların yüzde 8,3’ü obez, yüzde 14,2’si fazla kilolu bulundu. 2016 yılında ise obezite oranı yüzde 9,9, fazla kilolu oranı ise yüzde 15,7 olmuş.

İŞTE BÖLGELER GÖRE DİYABET ORANI

Bölgelere göre, 7 bölgeye göre diyabet yüzdeleri belirlendi.

Marmara Bölgesi; diyabet oranı erkeklerde yüzde 13,3 kadınlarda ise 13,5 civarındandır. Marmara Bölgesi, yüksek nüfus ve yaşam tarzı faktörlerinin etkisiyle önemli bir diyabet oranına sahip.

Ege Bölgesi, diyabet oranı yüzde 14,2 civarındadır. Ege, Türkiye ortalamasına yakın bir oran gösteriyor.

Akdeniz Bölgesi, diyabet oranı yüzde 14 seviyesindedir. Bu oran Türkiye’nin genel ortalamasına yakındır.

İç Anadolu Bölgesi, diyabet oranı yüzde 13,1’dir. İç Anadolu, Türkiye genelindeki diyabet oranına yakın seviyelerde yer alıyor.

Karadeniz Bölgesi, Türkiye’de en yüksek diyabet oranından birine sahip yüzde 14,4 olmuştur. Bu da Karadeniz illerinde ise diyabet oranları farklılık gösterebiliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 18,2 ile Türkiye’nin en yüksek diyabet oranı sahip bölgesi olmuştur. Bu bölgede diyabet farkındalığı düşük olmasından kaynaklanıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 13,4 orandadır. Bu bölgedeki oranlar, diğer bölgelerle benzer seviyelerdedir.

Muhabir: ERDEM KILIÇ