Türkiye’de 8 milyon yükseköğretim öğrencisi için 700 bin kişilik KYK mevcut yurt kapasitesinin yetersizliği isyan ettirdi. KYK’da yer bulamayan öğrenciler özel yurtlar veya apartlara başvurmak zorunda kaldılar. Ancak bu durumu fırsatta çeviren emlakçı ve ev sahipleri kiraları 2 katına çıkardı. Öğrenciler günlerdir seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalışırken, aileler ise kara kara düşünüyor

Koronavirüsten dolayı yaklaşık iki yıldır kapalı olan üniversitelerin açılmasına sayılı günler kaldı. Türkiye’de 8 milyon yükseköğretim öğrencisi için 700 bin kişilik KYK mevcut yurt kapasitesinin yetersizliği isyan ettirdi. KYK’da yer bulamayan öğrenciler özel yurtlar veya apartlara başvurmak istedi ancak bu durumu fırsatta çeviren emlakçılar ve ev sahipleri kiraları 2 katına çıkardı. Öğrenciler günlerdir seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalışırken, aileler ise kara kara düşünüyor. Aileler çocuklarına ev tutma imkanlarının olmadığını belirtirken, öğrenciler ise kampüslere çadır kuracaklarını belirtiyor. Ev tutma hazırlığında olan öğrenciler duruma isyan ederek, kira fiyatlarının denetlenmesi için yetkilere seslendiler. Özellikle Akdeniz Üniversitesi’ne yakın olduğu için öğrencilerin sıkça tercih ettiği Kültür, Ahatlı ve Meltem mahallerinde ev kiraları dudak uçuklatıyor. Geçtiğimiz yıl öğrencilerin olmamasından şikayetçi olan ev sahipleri bu yıl kiralara 2-3 kat zam yaptı. 900 lira olan tek odalı yurt ve evler, bu yıl 2 bin liraya kiralanıyor. 1+1 evlerin fiyatları 2 bin liraya kadar çıkarken, en uygun kiralık evin fiyatı ise bin liradan başlıyor. Ev tutma hazırlığında olan öğrenciler bu duruma isyan ederek, kiraların devlet tarafından denetlenmesini istiyorlar.

Öğrencilerin burslarının arttırılması gerektiğini söyleyen EĞİTİM-İŞ Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “Üniversitelerde durum daha vahim hale gelmiştir. Örneğin, ön lisans öğrencileri son 2 yılda sadece bir dönem yüz yüze eğitim alarak mezun olmuşlardır. Diş hekimliği, tıp fakültesi gibi alanlarda eğitim gören öğrenciler uygulamalı eğitimden faydalanamamışlardır. Özellikle bu alanlardaki öğrenme eksiklikleri ivedi olarak giderilmelidir. Acil olarak özellikle yükseköğretim düzeyinde tüm öğrencilere yetecek düzeyde yurt ihtiyacı karşılanmalıdır. Öğrencilerin KYK borçları silinmelidir. Yükseköğretim düzeyinde burs ve kredi ücretleri yükseltilmelidir. Öğrenciler okuyamayacak hale geldi. Çocuklarımız neyle başa çıkacaklarını şaşırdı” dedi.

“SESLERİNİ DUYURMAK İSTİYORLAR”

Sosyal medyadan sesini duyurmaya çalışan öğrenciler, devlet yurtlarının sayısının yetersiz olduğunu bunun içinde ev veya apart tutmak istediklerini ancak fiyatların çok abartılı olduğunu belirttiler. Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, “Türkiye’nin ekonomik durumu belli. Bir çoğumuzun ailesi asgari ücretle çalışıyor. Türkiye’de ücretsiz eğitim veriyoruz diye nağralar atılıyor. Ancak bu koca bir yalan. Bu ne fırsatçılıktır. Deprem olur ev fiyatları artar, yangın olur yangın tüplerine zam gelir, sel olur başka bir şeye zam yaparlar. Biz iki yıldır okuldan uzağız. Okullar kapanınca oturduğum evin kirası aylık 700 liraydı. Aynı eve baktım bin 200 liraya çıkarmışlar. Ne değişti de bu kadar zam yaptınız. Biz zaten işsiziz ailelerin durumu belli. Bu kadarı haksızlık. Yetkililerin çocuklarının böyle sorunu olmayabilir. Ancak bizim böyle sorunlarımız var. Çünkü bizim ailemiz altında milyonluk araçla gezmiyor. Bir an önce buraya el atın. Buna dur deyin yoksa yakında sokakta yaşayan öğrenciler göreceksiniz” ifadelerine yer verdi.

YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER