YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik pandemi dönemi ile birlikte iyice hortladı. Kamu Birleşik-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl 4 milyon 362 kişi olan işsizlik rakamları, pandemi dönemi ile 17 milyon 722 bin kişiye yükseldi. İşsizlik rakamlarında dikkat çeken bir diğer nokta ise diplomalı işsizler. Her dört üniversiteliden biri işsiz

Türkiye’de her zaman sorunların en başında gelen işsizlik, pandemi dönemi ile iyice hortladı. Kamu Birleşik-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre, korona etkisi ile yüzde 52,2 iş kaybı yaşanırken, geçtiğimiz yıl 4 milyon 362 kişi olan işsizlik rakamları, bu dönemde 17 milyon 722 bin kişiye yükseldi. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde üniversite açılırken, diplomalı işsizlerin sayısı da aynı hızda artmaya devam ediyor. Son verilerine göre üniversite mezunu işsizlerin sayısı özellikle son yıllarda iyice yükselirken, diplomalı işsizleri sayıları son 3 senede 2’ye katlandı. Konuya ilişkin konuşan Kamu Birleşik- İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, TÜİK verilerini yalanlayarak, “Türkiye’nin en önemli sorunu işsizlik olmaya devam ediyor. Bakmayın siz Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine. Onlar gerçeği yansıtmıyor. Çünkü bizim bildiğimiz işsiz ile TÜİK’in bildiği işsiz aynı şey değil. Biz işsize işsiz diyoruz, onlar demiyor. TÜİK’in son açıkladığı işsizlik verilerine doğal olarak hiç kimse inanmadı. Hatta TÜİK’in ciddiyeti sorgulanır oldu. Ülkenin en önemli kamusal veri derleme kurumunun inandırıcılığını yitirmesi düşündürücüdür. TÜİK Nisan 2020 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) verileri açıklandı. Bu verilerin önemi Mart-Nisan-Mayıs 2020 dönemini, salgının en yoğun yaşandığı dönemi kapsıyor olmasıdır. Haliyle beklenti hem işsiz sayısının hem de işsizlik oranının yükselmesiydi. Ancak öyle olmadı” şeklinde konuştu.

TÜİK HERKESİ ŞAŞIRTTI

TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (resmi, standart) işsizlik oranı herkesi şaşırttı ifadelerine yer veren Başkan Mehmet Balık, sözlerine şöyle devam etti:

“TÜİK’e göre Nisan 2019’da yüzde 13 olan işsizlik, Nisan 2020’de 12,8 olmuş, işsiz sayısı da aynı dönemde 427 bin kişi azalarak 3 milyon 775 bine gerilemişti. Covid-19 etkisiyle revize geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı oranı yüzde 52,2. İş Kaybı ve İşsiz Sayısı Toplamı 17 Milyon 722 bin. DİSK-AR tarafından her ay hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı Nisan 2020’de 2 milyon 793 bin kişi artarak 9 milyon 756 bine yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise Nisan 2020’de yüzde 28,7 olarak hesaplandı. Covid-19 nedeniyle meydana gelen eşdeğer iş kaybı ve işsiz sayısı artışı 10,7 milyon olarak gerçekleşti. Nisan 2019’a göre revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı ve tam zamanlı istihdam kaybı 10 milyon 759 artarak 17 milyon 722 bine yükseldi. 33 milyon 971 bin olarak dikkate aldığımız geniş işgücüne göre revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik (istihdam kaybı dahil) oranı ise yüzde 52,2 olarak hesaplandı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hissi duyulmadan karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının haziran ayına ilişkin sonuçları açıklandı.”