Kaş Belediyesi, 3 Nisan 2023 günü yapılacak belediye meclisi toplantısında, kat karşılığı inşaata verme yoluna gidilmesi düşünülen arazilerle ilgili görüşme gündeme alındı. İddialara göre, borçlarının büyük bir miktarını ödemekte zorlanan Kaş Belediyesi, arazi satışıyla kendine kaynak yaratmayı hedefliyordu. Kaş’ın Patara bölgesinde bulunan Patara Antik Kent’in arazileri belediye tarafından satışa sunuldu. Kaş Belediyesi’ne ait olan 43 bin metrekarelik dört parsel arazi satışı önerisi, Patara Antik Kenti’nin de dahil olduğu Gelemiş Mahallesi’nde bulunan arazinin satışıyla ilgili gündem maddesi nisan ayı olağan meclis toplantısında çoğunluk oyuyla onaylanmıştı.
Likya Uygarlığı’nın başkenti Patara, barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler sebebiyle Arkeolojik ve Doğal Sit olarak tanımlanmış, 1990 yılında da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti. Patara Sahili nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama ve yumurtlama alanlarından biri olarak sayılıyor. Bu alandaki bioçeşitliliğin korunması için Türkiye, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında Akdeniz Özel Koruma Alanları ve Biolojik Çeşitliliğe ilişkin Barselona Sözleşmesi’ne imza atan 21 Akdeniz ülkesi arasında bulunuyor.

DOĞAL YAŞAM ALANI
Ayrıca Deniz Kaplumbağalarının korunması için Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi’ne taraf durumunda. Kazı çalışmaları sırasında Nekropol Alanı olduğu anlaşılan araziler korunması gerekirken 2008 yılında düşük yoğunluklu yapı izni verilmesiyle Patara Antik Kenti kooperatiflerin ikinci konut/villa inşaat alanına dönüşmüştü. 2023’e geldiğimizde 800’ün üzerinde ikinci konut inşaatıyla Antik Kent Alanının içinde tarihin üzeri betonla örtüldüğü gibi artan yapılaşmanın getirdiği insan faaliyetleri nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta’ların yuvalaması ve çoğalmasını da olumsuz etkiliyor. Sayılarak satılıp yapılaşmaya açılması doğal yaşamı da tehlike ediyor.

ÜREME ALANI
Kaş’ın Patara bölgesindeki arazilerin belediye tarafından satışa sunulması gündemde. Kaş Belediyesi, Patara Antik Kenti’nin de bulunduğu Gelemiş Mahallesi’ndeki arazinin satışıyla ilgili öneriyi nisan ayı meclis toplantısında çoğunluk oyuyla kabul etti. Toplam 43 bin metrekarelik dört parsel, 28 milyon 700 bin TL satış bedeliyle pazarlık usulü ihaleye çıkarılacak. Patara, Likya Uygarlığı’nın başkenti olarak tarihi, kültürel ve doğal değerleriyle ön plana çıkan bir yerdir. Ancak, bu arazilerin barındırdığı arkeolojik ve doğal zenginliklerin korunması tehlikeye girebilir. Patara Sahili aynı zamanda nesli tükenmekte olan Caretta Caretta deniz kaplumbağaları için önemli bir üreme alanıdır. Bu nedenle, çevre ve biyolojik çeşitlilik koruması için önlem alınması gerekmektedir. Ancak, mevcut yapılaşma ve ikinci konut inşaatları Patara Antik Kenti’nin üzerini betonla örtmüş ve Caretta Caretta’ların üremenin tehlikeye atacak şekilde etkilenmesine neden olmuştur.

PATARA İLE BÜTÇE KAPATILMAZ
Kaş Çevre ve Kültür Derneği’nden yapılan açıklamada, “Kaş Belediyesi’nin Patara halkına ait arazileri satması bölgede daha fazla yapılaşmayı beraberinde getirecek. Patara gibi üç farklı koruma statüsü bulunan özel bir alanın hem Anayasa’mızın 63. maddesini hem de uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak satılıp yapılaşmaya açılmasına hayır. Patara, Kaş Belediyesi’nin bütçe açıklarını kapatma aracı değildir.” ifadelerine yer verildi
Kaş Belediyesi CHP’li meclis üyesi Meral Çiyan Şenerdi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Patara’nın parsel parsel satıldığını söyledi. Ayrıca paylaştığı fotoğraflarda Kaş Belediye Meclisinin altığı kararı paylaştı YASİN ÇOBAN antalyaningundemi.com