Ekonomi piyasalarında her an büyük sürprizler olabileceğine dair ekonomistler tarafından uyarılar yapılıyor. Akdeniz Üniversitesi (AKDÜ) İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şükrü Erdem, Türkiye ekonomisinin 2024 yılını nasıl geçirdiğine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin yumuşak karnının ‘döviz’ olduğunu dile getiren Erdem, “2024 yılında ekonomideki düşük büyüme nedeniyle döviz kuru yatay seyretti. Uzun dönemde ekonomi sürdürülemez” diyerek, Türkiye ekonomisinin döviz konusundaki hassasiyetine dikkat çekti.

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şükrü Erdem (Large)

“EKONOMİDE DÜŞÜK BÜYÜME YAŞANDI”

Türkiye ekonomisinin 2024 yılındaki durumunu değerlendiren ve “2024 yılına kötü bir bagajla geldik” diyen Akdeniz Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şükrü Erdem, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Türk Ekonomisi Türkiye Ekonomi Piyasalar

“2022 ve 2023 yıllarında hatalı para politikaları yapıldı. Tam Ukrayna’nın enerji fiyatlandırması döneminde, faiz dışı gelirlerdeki eğilimlerle birlikte kur artışı ve kredi patlaması yaşadık. 2023’ün seçim yılı olması nedeniyle yüksek harcamayla 2024’e girdik ve enflasyonu uçurduk. Enflasyon üç haneli rakamlara dayandı. Üzerine 2023’te yaşanan depremler ile dış açık ve döviz sorunu ve yüksek enflasyonla 2024’ü karşılamış olduk. Enflasyon 2024’te biraz kırıldı ancak dirençli çıktı. 2023’te özellikle bankaların dış borçlanmasıyla atlattık ve 2024’te dış borçlanma bir parça devam etti. Türkiye 2023’te dövizsizdi. Çünkü Merkez Bankası eksi rezerv ile 2023’e girmişti.Ekonomi Düşük Büyüme

Döviz krizi 2024’te atlatılmış olsa bile halen daha rahatlamış değiliz. Döviz girişi yüksek faize rağmen halen sınırlı, daha fazla olabilirdi. Ekonomide düşük büyüme, ithalatın yavaşlaması ile cari denge azaldığı için döviz kuru yatay seyretti. Uzun dönemde bu sürdürülemez. Türkiye tekrar sıcak para giriş ve çıkışına hassas bir ekonomi haline dönüştü. Ciddi bir tahvil çıkışına uzun süre dayanamayız.”

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN