Son günlerde sıkça duyar olduk bu sözleri..

Rant, ‘Bir malın, mülkün ya da paranın, belirli bir süre sonunda hiç emek verilmeden sağladığı gelir’ olarak tanımlanıyor. 

Doğası, kaynakları herkesi kıskandıran Antalya, rant ve rant baronları ile anılan bölgelerin başında geliyor. Antalya için bir zamanlar ‘Küçük İstanbul’ benzetmesi bile yapılmıştı.

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraklar, rant baronlarına, yandaş kişi ve gruplara şu tüyoyu vermişti :

“İstanbul’un rantı bitti, artık Antalya’ya yönelin, Antalya’ya yatırım yapın’

Aslında rantçılar Antalya’yı Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olarak bilinen ve Antalya’nın ‘Efsane Valisi55’ Güngör Aydın’ın tahditlere, baskılara, şantajlara aldırmadan uygulanması için en önemi attığı ‘Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi’ ile keşfettiler..(Vali Aydın, ilk aşamada Kemer-Beldibi’nde CHP’li iki milletvekili ile Antalya İmar Müdürü’nün kaçak villalarının yıktırmıştı. 1978-1979)

Şurası yadsınamaz bir gerçek ki Antalya bölgesinde rant denince akla kaçak yapılaşma geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Muğla’dan sonra kaçak yapıların mühürlenme ve yıkımı için Antalya ve İzmir’e odaklanması Antalya açısından önemli, rant baronları açısından endişe verici bir gelişme. Çok büyük bir sürpriz olmazsa 2020 yılında Antalya’da kaçak yapılar için devrim niteliğinde uygulamalar gündeme gelecek. Yani kaçak yapılar mühürlenip, yıkılacak.

Şu anda yüzlerce imar denetçisi başta koruma alanları ve SİT alanları olmak üzere Antaalya bölgesini didik didik tarıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin şu açıkılaması rantçıları ve kıyılarda kaçak yapılaşmayı alışkanlık haline getiren turistik tesis sahip ve işletmecilerini bir hayli üzecek gibi görünüyor :

“Kıyılarda kaçak iskeleler ve ixletmeler var, bunlar tek tek yıkılacak. Vatandaşın denize gireceği alan kalmamış durumda. Lüks işletmeler denizin içine kadar şezlonglarını koymuş ve fahiş fiyat uyguluyor. Biz buralarda halk plajları oluşturacağız. Denize girilmeye elverişli alanlara iskele kurulmasını sınırlandıran bir düzenleme yapacağız. Kıyı temizilği dışında kaçak yapıları da sahadaki arkadaşlarımız tespit ediyor. Önümüzdeki yıl bunlar da yıkılacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya ile birlikte 37 ilde bulunan koruma alanlarında tespit çalışmaları yaptı. Kasım sonu itibariyle bu alanlarda imar barışından usulsüz faydalanmak isteyenlerin 4 bin 274 kaçak yapı için başvuruda bulunduğunu belirledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın saptamalarına göre Antalya’da koruma ve SİT alanlarında 290 kaçak yapı var. İmar barışını fırsat bilenlerin Antalya bölgesinde hala kaçak yapılaşmayı sürdürdükleri yönünde iddialar bulunduğunu da vurgulamak gerekli..

Dileriz lafta kalmaz. Umarız ‘turizm sezonu’ bahanesine sığınılmaz. Dileriz Ankara’daki beyler Antalya’yı kaçak cennetine çeviren rantçıların ekmeğine yağ sürecek, kaçak ve işgallerini imar barışı gibi yasal hale getirecek yeni planlamalar yapmazlar..