Türkiye’de yaşana ekonomik krizden çiftçilerde nasibini aldı. Her geçen derinleşen krizde çiftçiler tarım yapamaz hale geldi. Tarımda girdi maliyetleri çitçileri zorlarken tarım arazileri de boş kalıyor. Tarım ve orman bakanlığı resmi gazetede yayımlanan kararnameyle, Tüzel ve gerçek kişilere ait tarım arazilerinin 2 yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanacağına dair yönetmelik düzenlemesi kararı alındı. Bu karara göre, tarım arazisi sahibi çiftçilerin işlenmemiş arazilerin devlet tarafından kiraya verilmesinin yolunu açtı. Tarımda sezonluk olarak kiraya verilmesi ön görülen kararda tarımda verimliliği artırılması hedefleniyor. Ancak yayımlanan kararda eksikliklerin olması dikkatlerden kaçmadı. Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, alınan bu kararın kaos yaratabileceğini ileri sürerek, tarımda girdi maliyetleri yüksek olduğuna dikkat çekti. Ayrıca başkan top, yapılan düzeltmenin bir şaşırtmacadan ibaret olduğuna vurgu yaptı.
ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR
Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerin zarar ettiğini ifade ederek, “Olay tamamıyla mevcutta olan bir problemin üstünü örtbastır. Çıkarılmış bir şaşırtmacadan başka bir şey değil. ‘Aslında biz bir şeyler yapıyoruz’ diye kendilerini göstermek çabasının vermiş olduğu bir sonuç kanaatindeyiz. Öncelikle şunu sormak lazım, bu Çiftçiler bu tarlaları niye dikmiyorlar, ekmiyorlar? Bu tarlalar niye boş kalıyor? Daha önceki yıllarda dikilen bu bahçeler, tarlalar, araziler niçin boş bırakılıyor?
Yer kirası derdi olmayan mülk sahibi dahi ekip dikmiyor. Çünkü çiftçi zarar ediyor. Çok basit örneği bu yılki buğday fiyatlarından, limon fiyatlarından tutun da kavun karpuz fiyatlarına kadar en güncel olanı çok yüksek. Bu insanlar gelecek sene dikmeyecek. 2 yıl sonra tekrar dikmeyince kim alacak da dikecek? Zaten bir kiralayacak adayda yok ortalıkta. Böyle bir çaba içerisindeler. Zaten kiralayacak olana veriliyor” şeklinde belirtti.
Ayrıca top şu ifadelere yer verdi: “Serik'te ekip dikmeyecek herkes kiraya verdi. Kimisi sera yaptı, kimisi bahçe yaptı. Zaten boş durultulmuyor. Para kazanamayan üretici dikmiyor, para kazanamayan tarlaya da başka kimse kiralayıp da dikim yapmaz.”
“BOŞ ARAZİDEN VERGİ ALINMAZ”
Boş araziden vergi alınmayacağını söyleyen Top, “Girdi maliyetleri yüksek olduğu için dikmeyen bir üreticiye bir de kira masrafı, bir de kira girdisi ödeterek bu işi yapması isteniyor. Bu mümkün değil bunu hükümet bilmiyor mu? Teknik olarak zaten biliyorlar. Ayrıca boş araziden de kimse vergi alamaz çünkü neticede adam bu sene eker, gelecek sene ekmez. 4 tane ağaç diker ortasına. Esas halledilmesi gereken problem orada duruyorken sanki buzdağının görünen kısmı gibi küçücük bir çözüm gibi insanlara sunulması” şeklinde ifade etti.
TARIMDA KAOS DÖNEMİ
Kiraya verilmesi öngörülen arazilerin mülk sahipleri tarafından satıldığında ortaya çıkacak sorunlara dikkat çeken Başkan Top, bunun yerine çiftlilere destek verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Alına karar kesinlikle mantıklı bir çözüm değil. Kaldı ki en başında maddeleri eleştirmek aslında bir bakıma maddeleri kabul etmek babında olduğu için yetersiz ve eksik açıklamış oldukları İlerleme haritası inanılmaz derecede eksikliklerle dolu. Örneğin, 2 yıl boş kaldı, kiraya verdi devlet, bir ay sonra mülk sahipleri yeri sattı ve yeni mülk sahibi dedi ki ‘boşalt tarlamı’. Bu durumda ne olacak? olay kesinlikle ama kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Doğrusu şudur, bunlarla uğraşacakları yerine Gayri Safi Yurt İçi Hasıladan vermeleri gereken yüzde 1’lik desteği, anayasal hakkı olan desteği verecekler üreticilere, o üreticiler de o boş kalan tarlaları zaten ekecekler, dikecekler” dedi.