Türkiye’nin sağlık sisteminde kriz devam ederken, Türk doktorların yurt dışına gittiği biliniyordu. Sağlık Bakanlığı’nın mevzuat değişikliği ise sağlıkta yeni sorunları beraberinde getirdi. Artan sağlıkta şiddet ekonomik sorunlar Türk doktorların yurt dışına kaçmasına neden olurken, Türkiye’de tıpta açık oluşmasına neden oldu. Sağlık bakanlığı bu açığı kapatmak adına Afganlı, Suriyeli, Iraklı ev İran’dan gelen doktorları bünyesinde çalıştırıyor. Konuyla ilgili konuşan Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, Sağlık Bakanlığı’nın elindeki doktor açığını kapatmak için kim olduğu bilinmeyen, Türkçe bilmeyen yabancı doktorları Bünyesinde çalıştırdığını dile getirdi. Dr. Uzkut, Antalya’da dahil olmak üzere pek çok hastanede Türkçe bilmeyen doktorların çalıştırıldığını belirtti.
“TÜRKÇELERİ ÇOK EKSİK”
Dr. Uzkut, Sağlık Bakanlığı Türkçe bilmeyen yabancı doktorların çalışmasına izin verdiğini ifade ederek, “İstanbul'da aile hekimi olarak çalışan Suriyeli doktorlar var. Bakanlık Her ne kadar ‘Yabancı doktorları genellikle Suriye'nin yoğun olduğu yerde çalıştırıyoruz’ deseler de aile hekimi sisteminde olan, devlet adına çalışan doktorlar var. Çoğunun da Türkçeleri çok eksik” dedi.
Sağlı Bakanlığı bünyesinde Suriye'den doktor olarak gelip, burada doktorluk yapanlar olduğunu vurgulayan Dr. Uzkut, “Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanıp hem Türkçe bilmemesi hem de doktorlukların ne kadar geçerli olduğu meçhul olan kişilerle çalışıyor maalesef” şeklinde konuştu.
TIP EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLER
Yabancı uyruklu öğrencileri ayırmak gerektiğini belirten Dr. Uzkut, Afganlı, İranlı, Iraklı ve Suriyeli öğrenciler bulunduğunu söyleyerek, “Türkiye'de tıp eğitimi almış olan öğrenciler var. Türkiye'de tıp eğitimi almış olanlarda çok büyük sıkıntı yok. Hem Türkçe de biliyorlar ve tedavileri de gayet iyi ve bunda sıkıntı yok” diye konuştu.
YABANCI DOKTORLARLA AÇIK KAPATILIYOR
Acilde çalışan yabancı doktor çok fazlalığına değinen Dr. Uzkut, “Sağlık Bakanlığı mevzuatı zaten değiştirdiler. Türk doktorları Almanca öğrenip de Almanya'ya gidiyorlardı ama bizim mevzuatımızda Türkçe zorunluluğu yok. Türkçe bilmese de kişi Sağlık Bakanlığı onayladığı sürece doktor olarak çalışabiliyor. Sağlık Bakanlığı'nda maalesef hangi okuldan mezun veya Sınava tabi tutmadan her türlü doktora tamam diyor” şeklinde ifade etti.
Dr. Uzkut, sağlıkta doktor açığının çok fazla olduğunu ve bu açığı yabancı doktorlarla kapatmaya çalışıldığını söyleyerek, “Bizim doktorlar Almanya, Avrupa'ya çeşitli ülkelere gidiyorlar. Çünkü yaşam koşulları, aldıkları ücretler, bilinen sebepler, artış şiddeti, saygınlık, bu gibi sebeplerle Türk doktorları Avrupa'ya gidiyor. Sağlık Bakanı Afganlı, Suriyeli, Iraklı, Afrikalı çeşitli yerlerden gelmiş kişilerle açığı kapatmaya çalışıyor” dedi.
“DOKTOR OLUP OLMADIĞINI BİLE BİLMİYORUZ”
Bakanlığın nasıl bir eğitim aldığı belli olmayan kişilere izin verdiğini aktaran Dr. Uzkut, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“En son örneğini Antep'te acil serviste gördük. Kalp krizi geçirdiği belli olan bir insana müdahale yapılamaması hem doktor açığından hem de oradaki doktorun beceriksizliğinden kaynaklanıyor. Bu doktorun ne kadar doktorluk yaptığı ne yaptığı sorgulanmalı. Ortada bir tıp açığı olduğu belli. Türkçeleri düzgün olmayan, Türkçeleri çok iyi anlaşılmayanları da sorgulamak gerekiyor. Ve onları da canlılığa emanet etmemeleri gerekiyor. Hastalar özel hastanelere bildirip bu kişileri çalıştırmalarını sağlamaları gerekiyor. Başka türlü başka çaresini göremiyorum. Çünkü maalesef mevzuatımız Sağlık Bakanlığı. Mevzuatı bunların çalışmalarına müsaade ediyor.”
“ELİMİZDE YETERLİ DOKTOR YETİŞMEYEBİLİYOR”
Yeterli doktor olmadığını vurgulayan Dr. Ozan Uzkut, “Sağlık Bakanlığı 65-75 yaşındaki doktorlara muhtaç, onlara ‘Gelin istediğiniz gibi çalışın, size her koşulları sağlayacağız’ deyip onları bile işe alıyor. Kaç yaşında artık emekliliği gelmiş doktorların çalışmasını istiyor. Doktorun emekli maaşını vermeyerek emekli olmamasına çalışıyor. Böylelikle onları tutmaya çalışıyor. Elimizde yeterli doktor yetişmeyebiliyor. Çünkü sonuçta bu kadar çok tıp bölümünü açarsan, öğretim riski de yaşayabiliyorsun. Bunları da göz önüne alarak, olanları da iyi yetişmeyince, sınava tabir tutarak alıyor, akredite ederek alıyor. Ama maalesef Türkiye, Afganistan'dan, Suriye'den, Afrika'dan, Irak'tan gelen kişiler, ‘Ben doktorum’ diye herkesi doktor olarak göreve başlatıyor veya doktorluk izni veriyor. Bunların bir kısmını kendi bünyesinde çalıştırıyor. Şehir hastanelerinin büyük bir çoğunluğu da yabancı doktorlar var” diyerek, sözlerine son verdi.