Antalya Gündem Gazetesi olarak, Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu Antalya İl Başkanı Sinem Çevik Bakarlar ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Başkan Bakarlar, hükümetten beklentilerinin olduğunu söylerken, aynı zamanda sanatçıların bu süreçte ‘kaderlerine terk edildiklerini’ de ifade etti

A.Ş. “Kısaca kendinizden bahseder misiniz?”

S.Ç.B. “Ben Sinem Çevik Bakarlar. Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu’nun Antalya İl Başkanıyım. Aynı zamanda federasyonun genel başkan yardımcısıyım. Eşim müzisyen, pandemi sürecinin ve bu süreçten öncede sanatçıların yaşadığı tüm zorlukları bilen ve yaşamış ailelerden biriyim. Bu yüzden aslında camiamızın yaşadığı durumu birebir yaşayıp, hissedebilen bir insanıyım.”

A.Ş. “Federasyon olarak misyonunuz, kurulma amacınız nedir?”

S.Ç.B. “Aslında camiamız için ne noktada destek olmak gerekiyorsa o noktada çalışmalar yapmaya çalıştık. Müzisyenlerimizin ve sanatçılarımızın sosyal ve ekonomik hakları, refah seviyelerini olması gerektiği düzeye taşımak ve onların arkasında bir destek olmaya ve tüm sanatçılarımızı tek bir çatı altında toplamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda federasyonumuzun 66 ilde temsilciliği var. Bizler bu temsilciler olarak yerel anlamda da lokal çözümler yapmak için uğraşıyoruz.”

A.Ş.  “Federasyon ne zaman kuruldu?”

S.Ç.B. “Yaklaşık olarak 11 yıl önce kuruldu. Antalya’da 5 yıldır aktif olarak varlığımızdan söz edebiliriz.”

A.Ş .“Federasyonun Antalya İl başkanı olarak şu ana kadar ne gibi çalışmalar yaptınız?”

S.Ç.B “ İlk olarak pandemi sürecinden önceki çalışmalarımızdan bahsedecek olursak; biz bu süreçten önce de camiamıza katkı sağlamak ve sigortasızlık oranını azaltmak için resmi kanallar aracılığı ile bir takım girişimlerde bulunduk. Valilik aracılığıyla, kolluk kuvvetlerimizle sahada çeşitli denetimler yaparak, müzisyenlerimizin sigortalı çalışıp çalışmadığını tespit edip, işletmelere gerekli cezai uygulamaları sağlayarak sigortasızlık oranını düşürmeye çalıştık. Bu yolda 5 yılda ciddi bir yol kat ettiğimizi de söyleyebilirim. Öte yandan müzisyenlerimiz için 5510 sayılı kanunun ek 6. maddesi uyarınca, sanatçılarımızın isteğe bağlı kendilerini sigortalı hale getirerek, istihdamlardan sağladığı kazanlarıyla kendilerinin ödeyebildikleri bir sanatçı sigortası var. 5 yıl önce Antalya’da sadece 1  kişi sanatçı sigortasındaydı. Biz attığımız adımlarla bu sayıyı 700-800’lere çıkardık. İlk hedefimiz sigortalılık. Çünkü sigortasız çalıştığımızda kayıt dışıyız ve pandemi durumların da veya işsiz kalındığında herhangi bir hak, hukuka ulaşamadığımız için zor bir sürece girmiş oluyoruz. Aynı zamanda sigorta yine uzun vadede emeklilik için de önemli tatbikî. Antalya’da atılan adımlardan en önemlisi sigortalık oranının arttırılmasıydı. Bunun dışında bizler camiamızın yeni nesline de oldukça önem veriyoruz. Bu yüzden 7’den 70’e herkese ulaşmaya çalıştık. Bunun için çocuklardan oluşan bir müzik orkestrası oluşturduk. Müzikal eğitimlerini tamamladık. Bazı çocuklarımızın okul eğitimlerine destek olduk. Bunun dışında yine sevgi evlerinde yaşayan çocuklarımızı müzikle tanıştırdık. ‘Şeker Portakalı’ gibi projeler hazırlayıp, uyguladık. Bunların haricinde belediyelerimizin ulusalın haricinde yereli desteklemeleri için girişimlerde bulunduk ki bu konuda Antalya çok şanslı. Çünkü burada 7 bin tane müzisyen var ve çok geniş bir yelpazeye sahibiz bu konuda. Biz bu yerel sanatçılarımızın yerel yönetimcilerle tanınmasına vesile olarak yerelden çözüme gidilmesi için girişimlerde bulunduk. Pandemi öncesinde sanatçılarımız için gerek sosyal, ekonomik gerekse yaşam refahı açısından atılması gereken tüm adımları atmaya çalıştık.”

A.Ş “Peki pandemi dönemi sanatçıları nasıl etkiledi ve siz bu dönemde sanatçılar için neler yaptınız? Biraz bahseder misiniz?”

S.Ç.B. “Pandemi ile birlikte sanat camiası da 14, 15 aydır çalışmadı. Hiçbir gelir almadan 14,15 ay hayatını idame ettirme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Bizim için çok üzücüydü tabii ki. Türkiye genelinde çok sayıda sanatçımız intihar etti. Bu süreçte oldukça üzgünüz. Pandemi sürecinden ayrı olarak zaten kayıt dışı, sigortasız bir sektör. Bunun için de ayrı bir sıkıntı yaşadık birçok şeyden yaralanamadık. Kısa çalışma ödeneği gibi. Bunlar dışında bizler, üyemiz olsun ya da olmasın sanatçılarımızın yanında olmak için elimizden gelen her şeyi yaptık.”

A.Ş “Pandemi döneminde devletten destek aldınız mı?”

S.Ç.E. “Kültür Bakanlığı’nın ‘Müzik Susmasın’ projesi kapsamında ocak ayından başlayarak seçilen STK aracılığı ile 5 ay boyunca biner liralık bir para desteği sağlandı müzisyenlerimiz için. Bunun dışında meslek gruplarına yapılan yardımda bizde yer bulduk.”

A.Ş. “Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?”

S.Ç.E. “Ben ilk başta Antalya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm belediyelerimize teşekkür ediyorum. Hepsi bize yardım etmeye çalıştı. Onun dışında sizlere camiamız adına çok teşekkür ediyorum. Sizler basın olarak hepimizin dilisiniz. Bizim de sözümüz olmak adına bize kulak verdiğiniz için teşekkür ediyorum.”