AYFER ŞİMŞEK: HABER ÖZEL Uzmanlar, ses kısıklığının bir hastalık olmadığı ancak bir hastalığın habercisi olabileceğini belirtti. Ses kısıklığı yaşayanların acilen bir hekime başvurması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, “Ses kısıklığı afife alınacak bir şey değil. Bu rahatsızlığı yaşayanların dikkat etmesi gerek” dedi

Kış mevsimi nedeniyle ses kısıklığı şikayetiyle hastanelere başvuranlar arttı. ‘Aman Covid-19 ‘a yakalandık şikayetiyle. Uzmanlar, ses kısıklığının normalde herkesin yaşayabileceğini belirterek, “Bu rahatsızlığı yaşayan hekime başvursun, ses kısıklığı bazen başka hastalıkların habercisi olabilir. Çok net olan sesinizde değişimler, boğuklaşmalar meydana geldiyse, buna neden olan sorunları araştırılmalı. Ses düzeyinizde meydana gelen dalgalanmaları, ses kalitenizdeki düşüşü ifade eden ses kısıklığı birçok sorundan karşımıza çıkabilir. Sesiniz cılız, titrek ve kısık olabilir. Şikayetin ana kaynağı gırtlak bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlar ve ses tellerindeki problem olabilir.  Kısa süreli ses kısıklıkları, soğuk algınlığı gibi basit nedenlerle bağdaştırıldığından çok önemsenmez ve kısa sürede yok olur. Fakat uzun süreli ses kısıklıklarının, ciddi tıbbi durumların habercisi olabileceği ihtimalini göz ardı etmemek gerekir.  Ses telleri, akciğerler ve sesin şekillendirilmesinden sorumlu dil, dudak, çene kasları, sesin oluşmasıdır.

SES DEĞİŞİKLİĞİ YAPAR

Ses kısıklığına; soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları, midedeki asitli içeriğin boğazı tahrişine neden olan hastalıklar, sigara kullanımı ya soğuk içecekler. Uzun süre bağırma, yüksek sesle konuşma, bağırarak şarkı söyleme neden olabilir. Sesini kullanarak işini yapan, çağrı merkezi çalışanları, seyyar satıcılar, öğretmenler, spikerler, politikacılar, şarkıcılar gibi meslek grupları ses kısıklığıyla daha fazla karşılaşmaktadırlar. Ayrıca ses kısıklığı birkaç saat sürebildiği gibi ömür boyu da sürebilir. Tedavi edilmelidir. Sigara bırakılmalı ve dumana maruz kalmamaya özen gösterilmeli. Bol sıvı tüketilmeli. Sık sık tuzlu suyla gargara yapılmalı. Soğuk ve kafeinli içeceklerden ve alkolden uzak durun. Tozlu ortamlarda bulunmayın. Yaşadığını alanı sık sık havalandırın. Su için. Baharatlara dikkat. Yüksek sesle bağırmayın.