Sahte sigortalılık ve sahte iş yerleri ile mücadeleyi tavizsiz sürdüren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ‘Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu’ kurdu. Eşe, dosta işyerinde çalışmadığı halde sigorta yapanlar ile sahte işyeri olanları cezai yaptırımlar bekliyor. Şimdiye kadar binlerce sahte sigorta girişimini kararlılıkla takip ve tespit eden SGK, çalışanların sosyal güvenlik haklarını koruma altına alırken, haksız para kazanmak isteyen uyanık iş yerlerini de cezalandırdı.

Sgk3 (1) (Small)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal güvenlikte suiistimalleri önlemek amacıyla Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu projesini hayata geçirdiklerini, böylece çalışanların haklarını gasp eden veya devleti dolandırmaya çalışan art niyetli kişileri kısa sürede tespit edip gereğini yaptıklarını söyledi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Sgk1 (1) (Small)

Sahte sigorta ve sahte iş yeri tuzağına düşenleri ise ağır yaptırımlar bekliyor. Eşe dosta iş yerinde çalışmadığı halde sigorta yapanlar ile sahte iş yeri girişiminde bulunanları hem parasal hem de cezai yaptırımlar bekliyor. Sahte sigortalı tespiti halinde, sahte olduğu tespit edilen hizmetler, bağlanan aylıklar iptal edilirken, ödenmiş olan maaş ve diğer parasal değerler de faiziyle geri alınıyor.

Sgk3 (Small)

İlgililer hakkında ise Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulup, yargı nezdinde de cezai yaptırım süreci başlatılıyor. Sahte işleri ve sahte sigortalı bildirimi yapan işveren ve meslek mensubu hakkında ise iş yerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarası iptal ediliyor. Sahte iş yerinden ödenen primlerde geri ödenmeyerek, SGK tarafından el konuluyor ve teşvik ile desteklerden yararlanmışsa da gecikme cezası ile birlikte geri alınıyor.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / SERCAN AYTIŞ