Pazar yerlerinde normalde sebze, meyve, bakliyat ve tekstil malzemeleri satılır. Son zamanlarda ise adeta skandal pazarları kuruluyor. Skandal Aksu Belediyesi’nde yaşandı. Bundan bir süre önce Aksu Belediyesi ile Antalya Semt Pazarcılar Odası arasında bir protokol imzalandı. 21 Nisan 2022’de Aksu Belediyesi’nin resmi internet sitesinde bu protokol haberi “Belediye başkanı seçildiği günden beri ilçeye hizmetler kazandıran, özellikle kapalı pazarlar konusunda ciddi çalışmalar yapan Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, “İlçemize yeni bir kapalı pazar kazandıracak olmanın sevincini yaşıyoruz. Semt Pazarcılar Odası ile ortak yürüteceğimiz çalışmamızın sonucunda Fatih Mahallemiz de kapalı pazarına kavuşacak. İlçemize şimdiden hayırlı, uğurlu olsun.” dedi.” şeklinde yayınlandı.
DAVAYI FEDERASYON AÇTI
Bu arada yönetiminde Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Metin Bucak’ın da bulunduğu Türkiye Pazarcılar Federasyonu’nun “Odalar Pazar yerlerinin üzerini kapatamaz” şeklinde dava açtı ve bu davayı Pazarcılar Federasyonu kazandı. Konya Bölge İdaresi Mahkemesi de bu kararı onadı.
CİHADİYE PAZARI
Fatih Pazarı’nın akıbeti bilinmezken, Aksu Belediyesi ile Antalya Semt Pazarcılar Odası’nda bir protokol daha yapıldı. 26 Temmuz 2022 tarihinde yapılan ve kamuoyu ile paylaşılmayan bu protokole göre uzun yıllardır Pazar kurulan, hatta iki pazarın bir arada toplandığı Cihadiye Pazarı’nın oda tarafından yapılması kararlaştırıldı. Bu pazarlar bir araya getirilerek de dosya toplanıp esnafı belirlendi. Bundan yaklaşık 3 yıl önce Aksu Belediyesi’nin dosya topladığı öğrenildi. Dosya toplanan pazarcı esnafı tarafından buraya küçük çaplı bir Pazar kuruldu. Yasa gereği burada tezgah açan esnafın yerlerinin encümen tarafından belirlenerek tahsis edilmesi gerekliydi. Ancak buradaki yerleşim dosya toplandığı ve Pazar kurulduğu halde encümen tarafından resmi tespit yapılmadığı Zabıta Müdürlüğü tarafından açıklandı. Protokol sonrası ise burada hak sahibi olması gereken esnaflara belediyeye ait telefonlardan telefon açılıp, esnafa mesajlar atılarak 22 bin 500 TL’nin odaya yatırılması gerektiği, aksi taktirde bu kişilerin tahsislerinin iptal edileceği belirtildi. Bu mesajın sadece belli pazarcı esnafına gitmesi buradaki esnafın belediyeye daha önce dosya verdiğini ve telefon numaralarının da buradan elde edildiği ortaya çıktı. Atılan mesaj sonrası istenilen 22 bin 500 TL’nin ne parası olduğunu soran esnafa ise, “Arsa parası” yanıtı verildi. Yani bu durumda esnaf Pazarcılar Odası’nın İktisadi işletmesine para yatırmak zorunda kaldı.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR
Belediye tarafından aranan mesaj atılan esnaflardan Cemil Çelik, Nuh Ağırman ve Vedat Ağırman 10 Ekim 2022 tarihinde savcılığa bu durumla ilgili suç duyusunda bulundular. Dilekçede parayı ödememeleri durumunda tahsislerinin iptal edileceği şeklindeki açıklamaya atıfta bulunarak, “Pazar yerindeki satış yerini kullanan pazarcı tahsis hakkı sahibidir ve bu hakkı yönetmeliğe aykırı davranmadığı müddetçe devam edecek olmasına ve yine Pazar yerlerindeki yönetmelikte sayılan sebepler dışında pazarcının tahsis hakkının iptal edilmesi veya satış yerlerinin işletilmesinin engellenmesinin mümkün olmamasına rağmen” denildi. Böylece burada para vermeyen esnafın tahsisinin iptal edilemeyeceği vurgulandı. Esnafta bu gerekçeyle tehdit edildikleri iddiasıyla ilgililerin cezalandırılmasını istediler. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
KAYMAKAMLIKTAN SORUŞTURMA YOK
Bir yandan savcılık soruşturması devam eden şikayetle ilgili olarak diğer yandan da Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Savcılığı’nın bildirimi ile konuyu Aksu Kaymakamlığı Hukuk Servisi de gündemine aldı. 22 Kasım 2022 tarihinde Kaymakamlık tarafından yapılan incelemede Oda tarafından bir milyon 750 bin TL’nin kamulaştırma bedeli olarak belediyeye aktarıldığı belirlendi. Oysaki Cihadiye Pazarı ile esnaftan 2,5 milyon liranın üzerinde para toplandığı iddia edildi. Belediyeye ait telefondan aranılıp belediye tarafından mesaj atıldığı iddiasına rağmen Kaymakamlık tarafından soruşturma izni verilmemesi şaşkınlık yarattı. Bu arada belediye ile oda arasında imzalanan protokolün sadece arsanın kamulaştırma bedelinin yatırılması mı, yoksa üstünün kapanmasını da kapsayıp kapsamadığı ise bilinmiyor. Odanın kapatma işlemi yapması mahkeme kararı ile yasaklandı. Kaymakamlığın bu konuyu da araştırıp araştırmadığına ilişkin yazılı bir belge bulunmuyor. Ancak Antalya Semt Pazarcılar Odası’nın tabi olduğu 5362 Meslek Odaları Yasası ve 5957 sayılı Hal Kanunu’nun Pazar yerleri kurulmasına ilişkin yasaya göre meslek odası olan Antalya Semt Pazarcılar Odası’nın para toplayamayacağı ve Pazar yapamayacağı mahkeme kararı ile açıkça belirtilmiş. Bu konuda Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Metin Bucak’ın da yönetiminde olduğu Türkiye Pazarcılar Federasyonu’nun davasına göre odaların Pazar yapamayacağı kararı ise biliniyor.
KAYMAKAMLIK KAPATTI
Aksu Kaymakamlığı soruşturma izni vermeyince birçok konu da ortaya çıkmamış oldu. Mahkemece yasal olmadığı karara bağlanan ve bu kararlara rağmen pazarcı esnafından toplanan paraların akıbeti, Pazarcılardan toplanan dosyaların akıbeti, hala esnafta bulunan Aksu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından atıldığı ileri sürülen mesajlar ve Aksu Belediyesi telefonlarından arandığı iddia edilen esnafların suçlamaları yeterli inceleme yapılmadığı için ortada kaldı. Bu yüzden de yüzlerce pazarcı esnafı mağdur oldu. Mağdur Pazarcılar Aksu Kaymakamlığı tarafından sorunun giderilmesini istediler.
ŞAHİN’DEN İNCELEME
Savcılık soruşturması devam ederken Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’den ise ilginç bir hamle yaptı. Şahin Pazar yapılması planlanan Cihadiye Pazar alanını gezdi. Buradaki inşaat levhasının önünde de pazarcılar odası yönetimi ile fotoğraf çektirdi. Aksu Belediyesi’nin logosu bulunan tabelada işin adı Aksu çelik konstrüksiyon kapalı Pazar, iş veren Antalya Semt Pazarcılar Odası yüklenici ise HHY Tarım Turizm yazıyor. Bedel ise 10 milyon 160 bin TL olarak belirtilmiş. Bu tabelaya göre Pazar yerinin üzerinin kapatılmasına ilişkin ihaleyi Antalya Semt Pazarcılar Odası yapmış. Pazarcılar Odası’nın mahkeme kararı ile Pazar yeri yapma yetkisi bulunmuyor. Konuyu araştırmak için Aksu Belediyesi yetkilileri ile görüşmek istedik. Ancak Belediye Basın Müdürlüğü konuyu bilmediğini, Fen İşleri Müdürlüğü böyle bir ihaleden haberi olmadığını söyledi. Başkan Şahin, “Biz bir sürü yer yapıyoruz. Şu anda nereyi kastettiğinizi bilmiyorum” derken, asıl soruşturmanın hedefindeki isim olan Zabıta Müdür Vekili Muhammed Çetin ise “Bir görüşmedeyim ararım“ dedi. Sonrasında defalarca kendisini aramıza rağmen ulaşamadık.
PARA TOPLANACAK MI?
Buradaki esnaf ise tedirgin. Hala bu inşaatı belediyenin mi, yoksa odanın mı yaptığını bilmediklerini belirten esnaf, “Oda bilgi vermiyor. Bu para bizden mi toplanacak, yoksa belediye kendi kasasından mı yapacak bilmiyoruz. Tabelaya oda yazmışlar. Odanın parası olmadığına göre parayı da bizden isteyecekler. Buradaki hak sahiplerine mesaj atmalarına rağmen şimdi kimse hak sahibi değil diyorlar. O zaman o paraları nasıl topladılar. Bir de yargı kararı var. Bir an önce bir açıklama bekliyoruz” dediler. Aksu Belediyesi ile Antalya Semt Pazarcılar Odası’nın bundan sonra ne yapacağı merakla bekleniyor.
MURATPAŞA’DA BENZER KARAR
Muratpaşa Belediyesi ile Antalya Semt Pazarcılar Odası arasında 5 Aralık 2022 tarihinde Kızılarık Mahallesi ve Yenigün mahallelerinde Pazar yeri yapılması için imzalanan protokol yargıdan döndü. 3. İdare Mahkemesi her ki Pazar yerinin mülkiyet sorunun çözülerek üzerinin kapatılması işlemini iptal etti. Mahkeme kararında, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı Kanun’un 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına” dendi.
KARARDA DA BELLİ
Bu karardan da Antalya Semt Pazarcılar Odası’nın gerek mülkiyeti sorunu gerekse pazarların üzerinin kapatmasının hukuka aykırı olduğu ve telafisi mümkün olmayan zararlar verebileceği belirlendi. Böylece esnafın mağduriyetinin de ortaya çıkmış olabileceği tespit edilmiş oldu.