Son bir yıldır girdiğimiz pandemi süreciyle birlikte, eğitim-öğretim de uzaktan yapılmaya başlandı. Uzak eğitim-öğretime geçilmesi ile birlikte, yeni sorunlar çıkmaya başlarken, yıllardır atama bekleyen öğretmenler de gündemden düşmüyor. Bir yandan uzaktan eğitim- öğretim sürecinin getirdiği sorunlar, bir yandan da yıllardır var olan sorunlarını ve taleplerini Antalya Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Sadık Acar, “Türkiye’de şu anda 432 bin atanamayan öğretmen var. 18 milyon öğrencinin yüzde 70’i derslere katılmıyor” dedi

Son bir yıldır girdiğimiz pandemi süreciyle birlikte, eğitim-öğretim de uzaktan yapılmaya başlandı. Uzak eğitim-öğretime geçilmesi ile birlikte, eğitimde yeni sorunlar çıkmaya başlarken, yıllardır atama bekleyen öğretmenler de gündemden düşmüyor. Antalya Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Sadık Acar, EBA sisteminin sorunlarını ve atama bekleyen öğretmenler hakkında konuştu. Başkan Acar, “2020-2021 eğitim-öğretim yılında atama bekleyen öğretmenlerin hiçbiri atanmadı. Geçen haftalar içerisinde atanamayan öğretmenler ile ilgili basın açıklamaları oldu. Bu süreçte Cumhurbaşkanımız 20 bin öğretmen atanacak dedi ama bu 20 bin atamanın başvuruların bu yıl içerisinde yapılacağını, ataması yapılan öğretmenlerinde Ağustos veya Eylül’de göreve başlayacağını söyledi. Bu 20 bin öğretmen ataması yeterli bir sayı değil. Zaten geçen yıl 15 bin öğretmen emekli olmuştu. Bunun üzerine bugüne gelene kadar geçen 6 ayda tekrar emekli öğretmenlerimiz oldu. Zaten 2020-2021 eğitim-öğretim yılında 20 bin emekli öğretmenimiz var. Seneye atanacak olan 20 bin öğretmen, bu yıl emekli olan öğretmen sayısını bile doldurmuyor. Sayıştay’ın açıkladığı rapora göre; Bugün Türkiye’de 132 bin öğretmen açığı var. Bunun sebebi Milli Eğitim Bakanlığı yeterince kadro açamıyor. Bu gün Türkiye’de 432 bin atanamayan öğretmen var. Bu sorunu çözmek için, Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmenlerin yanı sıra ücretli veya sözleşmeli olarak öğretmen çalıştırıyor. Bazı meslektaşlarımız atanamadıkları için polisliğe, kasiyerliğe, aşçılık gibi farlı meslek gruplarına yönelirken, bazı meslektaşlarımız ise okullarda ücretli öğretmenlik yani bizim deyişimizle ücretli kölelik yapıyorlar. 2021 yılı için açıklanan asgari ücret 2 bin 825 TL iken, bu gün okullara giden ücretli öğretmenler bin 700, bin 800 TL civarında maaş alıyorlar. Bu gençlerimiz sömürülüyor, hükümet asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıyor. Hükümetiz bu şekilde eğitimde tasarruf yaptığını sanıyor. Oysa eğitimde tasarruf olmaz” ifadelerini kullanan Antalya Eğitim İş Sendikası Başkanı Sadık Acar, var olan sorunların bir kez daha altını çizdi.

CEP YAKIYOR

EBA sistemine geçilmesi ile kendini gösteren sorunlardan bahseden Başkan Sadık Acar, “12 Mart 2020’den itibaren ülkemizde uzaktan eğitim-öğretim süreci başladı. Covid-19’a karşı ülkemizde alınan ilk önlem maalesef okulları kapatmak oldu. EBA destekli eğitim vermeye başlandı. Bir yıldır devam eden bu süreçte, görüyoruz ki, ülkemizde altyapı yeterli değil ayrıca her ailenin tablet, bilgisayar, telefon alacak gücü yok. Son olarak da öğretmenlerimiz böyle bir sisteme hazır değil. 2020’nin son döneminde iyi, kötü dersler işlendi. Bunun sonucunda dendi ki her öğrenci başarılı sayılacak. Bu öğrencileri ve velileri mutlu etse bile öğretmenler bilgi aktarımı yapamadığı için mutlu olmadılar. Yaza girdiğimizde MEB, önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için A,B,C planlarının hazır olduğunu söyledi ancak Ağustos ayı geldiğinde anladık ki A planı bile tam hazır değildi. Daha sonra okullar seyreltilmiş bir şekilde açılacak dendi. İlkokullar, 8.sınıflar ve 12.sınıflar haftada iki gün, 1.grup Pazartesi, Salı, 2. Grup ise Perşembe, Cuma olacak şekilde açıldı. Çarşamba günü ise hijyen için ayrıldı. Belli bir süre sonra 5. ve 9. sınıflarda alındı. Bu şekilde de 2 hafta devam edildi. Kasım ayına gelindiğinde ise gerekli önemler alınmadığı ve aşılama yapılmadığı için okullar yine kapatıldı ve dendi ki 15 Şubat’ta okullar yine açılacak ama Şubat ayına geldiğimiz de yine dendi ki okullar 1 Mart’ta açılacak. 1 Mart’tan önce öğretmenleri aşılanacağı söylenmişti ama şuana kadar aşılanan öğretmen yüzde 10’u geçemedi. Aşılanan öğretmenler köy okullarındaki ve 1.derecede risk grubunda bulunan öğretmenler oldu. 1. doz vurulmayan binlerce öğretmenimiz mevcut. Uzaktan öğretime dair yaptığımız anketlere göre; bugün 18 milyon öğrencinin sadece yüzde 30’u derse katılabilmektedir. Diğer öğrencilerimiz ise derse katılım göstermemektedir. Bunun sebepleri; altyapı yetersizliği, ailelerin maddi yetersizlikleri veya öğrencinin,  uzaktan öğretime alışamamasıdır. Geçen yıl Mart’tan itibaren çocuklar eksik mezun oldu veya devam ediyor. Bu yılda hiç okula gitmemiş sınıflarımız var. Bu öğrenciler öğretmeni ve sınıfı tanımıyor. Katılımın yüzde 30 olmasının en önemli etkenlerinden birisi de; ailelerin gelen yüksek internet faturalarını ödeyememesidir. Milli Eğitim Bakanlığı bu dönemde her öğrenciye 8 GB ücretsiz internet verdi. Bu verilen 8 GB’lık internet sadece öğrenciler tarafından EBA’ya girilirse ücretsiz oluyor.  Alt yapı kaynaklı sorunlardan dolayı çoğu okul, EBA yerine farklı çevrimiçi görüntülü ve sesli uygulamalar kullandığı için EBA’dan ders işleyemeyen öğrencilerin faturaları yüksek geldi.  Bu nedenle dar gelirli velilerin çocukları uzaktan eğitime uzak kaldı. Bu şekilde bir uzaktan öğretim süreci yaşadık. Eğitim değil öğretim” dedi.

“YÜZ YÜZE DEVAM ETMELİ”

Uzaktan eğitim-öğretimin başarılı olmadığını söyleyen Başkan Acar, Antalya Eğitim İş Sendikası olarak eğitime aşılanmış öğretmenler ile sağlıklı bir şekilde yüz yüze devam edilmesi taraftarı olduklarını belirtti. Antalya Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Sadık Acar, “Biz diyoruz ki; öğretmenler aşılansın öğretmenler aşılansın ki eğitim öğretim sağlıklı bir şekilde devam etsin gerekirse öğrencilerde taranmalı. Bugün 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmenin bulunduğu bir ülkede öğretmenler aşılanmadan, hijyen sağlanmadan eğitim öğretime devam edilmemeli. Yüz yüze açılan sınıflar var. 12. sınıflar, 8. sınıflar, ilkokullar ve okul öncesi eğitim sınıflarında şu an okullar devam ediyor. Şu an lise öğrencileri yüz yüze sınavlar oluyor. Aşılanmamış öğretmen ve taranmamış öğrencilerle yapılan yüz yüze eğitimin neticesinde; bize gelen bilgilere göre Antalya’da özel okul ve devlet okulu olmak üzere dört, beş okulda sınava giren öğrencilerde kovid olduğu ortaya çıktı. Önlem olaraksa sadece o sınıftaki öğrenciler ve öğretmenlerin belli bir süre okula gelmemesi söylendi ama tüm için okulların kapatılması veya farklı bir önlem alınmadı. Hala yüz yüze sınavlar devam etmektedir. Bu inatlaşmanın sonucunda İnşallah hiçbir öğrencimizi ve öğretmenlerimizi kaybetmeyiz. Her öğretmen aşılanmalı eğitim önemli ama sağlık daha önemli” ifadelerine yer verdi.