Birçok sektörde etkili olan işgücü sorunu, çiçek üreticisini de olumsuz etkiliyor. Sığınmacıların ülkelerine dönmeye başlamaları, işgücü olabilecek Türk vatandaşların da sosyal yardımla hayatlarını sürdürmeyi tercih etmesi nedeni ile çalıştıracak işçi bulamakta zorlandıklarını belirten çiçek ihracatçısı ve Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Selçuk Çebeli, çiçek üreticisinin eleman bulamadığını belirterek, insanların sosyal yardımlar nedeni ile çalışmaya sıcak bakmadığını söyledi.

Selçuk Çelebi

ÇALIŞMAYA GEREK DUYMUYORLAR

Yıllar önce Türkiye’nin her yerinden çalışmak için insanların Antalya’ya geldiğini belirten Çelebi, artan sosyal yardımların bu konuda kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi. Yıllar önce İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’den işçilerin çalışmak için Antalya’ya geldiğini hatırlatan Çelebi, “Devletin özellikle kırsal kesimdeki insanlara sosyal yardım adı altında ödeme yapması işgücünü olumsuz etkiliyor. Çocuk parası, bez parası, dul maaşı, yaşlılık parası gibi yardımlar nedeni ile insanlar çalışmaya çok da ihtiyaç duymuyor” diye konuştu.

Sosyal Yardımlar Istihdamı Etkiliyor (1)

ÇİÇEK ÜRETİMİNDEKİ ZORLUKLAR

Yaşanan sorunlara rağmen Antalya’dan Avrupa’ya, Uzakdoğuya ve Rusya’ya coğrafi olarak yakın olduklarını ve günübirlik mal gönderebildiklerini belirten Çelebi, “Çiçek üretiminde söz sahibi olan Kenya’nın bu avantajı yok. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Ancak üretim yeri bulma konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Kira paraları yüzde 300-400 arttı. Çiçek üretmek için uzun vadeli kiralama anlaşmaları yapılıyor. Ancak süre dolduktan sonra birçok insan bırakıyor. Üretim alanları özellikle Kepez’de depolarla doldu. Kurların baskılanması nedeni ile üretim gerçekten çok zor hale geldi. 12-13 yıldır üretim yapılan bazı seralarda geçtiğimiz yıl ilk kez su baskınları yaşandı. Çünkü yapılaşma nedeni ile artık doğa olayları da değişti” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR