Nisan ayında açıklanan TÜİK verilerine göre tavuk etine yıllık bazda yüzde 220'yi aşan zam gelmiş, yapılan iyileştirmeler sonrası temmuz ayında ise fiyatlarda yüzde 16'lık bir düşüş yaşandığı belirlenmişti. Ancak, şimdilerde reyonlardaki tavuk eti fiyatları vatandaşın beyaz et tüketmesinin önüne geçmeye devam ediyor.

Tavukkanat

Nisan ayında açıklanan verilere göre beyaz ette görülen yıllık bazda yüzde 220'yi aşan zam, Temmuz ayında açıklanan veriler kapsamında yüzde 16'lık bir düşüş gösterdi. Fakat, tavuktaki bu düşüş yalnızca bütün piliç ve göğüs eti fiyatlarına yansıdı. Sarma, kanat ve çıtır pirzola gibi ızgaralık ürünlerde fiyat artışları devam etti. Fiyatlarda görülen farklılık ise şu şekilde oldu; bütün pilicin fiyatı 120 TL’den 100 TL’ye, göğüsün fiyatı ise 265 liradan 180 TL’ye kadar düştü. Ancak 3 ay önce 130 TL olan sarmanın fiyatı 170 TL, 190 TL olan kanadın fiyatı 200 TL’ye, 160 TL olan çıtır pirzolanın fiyatı ise 200 TL’ye yükseldi.

Kasapet

TAVUK KANAT FİYATI VATANDAŞIN CEBİNİ ZORLUYOR

Kurban Bayramı sonrası kırmızı et fiyatlarında yaşanan düşüşlerin aksine beyaz ette görülen fiyat artışları ise vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Tavuk eti fiyatlarına yansıyan ve Temmuz ayında belirlenen indirimlerin ekonomik anlamda zorluk yaşayan vatandaşların beyaz ete ulaşmasını kolaylaştırması bekleniyordu. Fakat, indirimler tavuktaki piliç ve göğüs etiyle sınırlı kaldı. Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, tavuk kanat fiyatlarının bazı satış yerlerinde 300-350 TL'ye dayandığını ifade ederek durumun rehavetini gözler önüne serdi.

Beyazet

KIRMIZI ET FİYATLARI DÜŞERKEN, BEYAZ ET FİYATLARI ARTIYOR

Başkan Osman Yardımcı, kırmızı et hakkında yaptığı değerlendirmelerde "Bu sene anormal bir şekilde Kurban Bayramı sonrasında et fiyatları düştü. Her sene kurban döneminde ve kurbandan sonra et fiyatları artardı. Ama bu sene düştü. Tabii bu tezgahlara da yansıdı. Bugün mesela 700 liraya, 750 liraya satılan et, 550, 600 liraya kadar düştü" ifadelerine yer verirken, tavuk eti fiyatlarında yaşanan artış hakkında ise "Tavuk etini de kasaplara verseler ve parçalama işlemi yapılsa bu kadar yüksek fiyatlar olmaz. Ama tavuk eti paketli geliyor haliyle fiyatları da yüksek oluyor" diye konuştu.

P A S A

"TİCARET BAKANLIĞI ESNAFI KORUYUP KOLLAMALIDIR"

Son dönemlerde denetimler yapıldığını belirten Başkan Yardımcı, "Bu sektörde denetime gerek yok ki. Biz borsa kotasyonuna bağlı et alıp satarız. Bizim o büyük marketler gibi fahiş fiyata et satma lüksümüz de yok. Hazine ve Maliye Bakanlığı denetleme yapıyor, Tarım ve Orman Bakanlığı denetleme yapıyor. Bir de Ticaret Bakanlığı çıktı. Ticaret Bakanlığı esasen esnafı koruyup kollamalıdır" diyerek tepkisini ortaya koydu.

Tavuk Eti

"EN KÜÇÜK KASAP DÜKKANININ 50-60 BİN LİRA MASRAFI OLUYOR"

Başkan Yardımcı, denetimlerden yana korkuları olmadığını söyleyerek, "Niye korkumuz yok? Çünkü; Biz 3-5 tane baron gibi Türkiye'yi yönetmiyoruz. Denetimlerin esasen büyük market zincirlerine yapılması gerekiyor. Fiyatları istediği zaman düşürüyor, istediği zaman çıkarıyor. Bunu da devlet benden, senden iyi biliyor. Küçük esnaf zaten bitti. Bugün en küçük kasap dükkanının 50-60 bin liranın üstünde masrafı oluyor. Bu kasaplar 50-60 kilo et satarak bu giderlerin altından kalkamaz" dedi.

Osmanyardimci

"DENETİMLER BAŞLADI, ETE ZAM GELDİ"

Kırmızı et fiyatlarında Kurban Bayramı sonrası beklenmedik bir şekilde düşüş yaşandığını aktaran Yardımcı, "Bunun üzerine denetimler başladı, denetim başlayınca ete zam geldi. Et ile uğraştıkları gün zam geliyor. Kurban Bayramı sonrasında fiyatlar sürekli düşüyordu. Kasabın neyini denetleyeceksiniz? 50-60 kilo et satan adam ne kadar fahiş fiyata satabilir ki. Büyük firmalara, zincir marketlere yönelmeliler. Bu firmalar bir kıymayı ucuz fiyattan satıyorlarsa o kıyma zaten Et Balık Kurumu'nun dışarıdan gelen yani ithal ürün oluyor" diyerek vatandaşlara yerli et yedirilmediğini öne sürdü.

K U R B A N K O Y U N

"NEYSE Kİ MANGAL YASAĞI GETİRİLDİ"

Başkan Osman Yardımcı sözlerini şöyle sürdürdü; "Vatandaşlara şunu söylüyorum herkes etini kendi kasabından alsın. Esnafı bitirmenin gereği yok. Et kasaptan alınır. Tavuk etinde parçalama işlemini kasaplara vermedikleri sürece bu fiyatlar böyle devam eder. Bugün 300-350 liraya kanat satan yerler var. Neyse ki orman yangınını önleme amacıyla mangal yasağı getirildi. O da olmasaydı herhalde tavuk kanadı 500 lirayı bulurdu.”

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / GÜNAY SARI