Antalya’nın Akseki İlçesi’nde bulunan tarihi Düğmeli Evleri’ni her yıl binlere turist ziyaret ederdi. Antalya-Manavgat’ta 28 Temmuz’da başlayan ve “tarihin en büyük yangını” olarak kayda geçen büyük Antalya yangını sırasında Düğmeli Evler, büyük hasar görmüştü. Hasar gören tarihi evlere adeta darbe oldu. Turist sayısı her geçen yıl azalan Düğmeli Evler’e çözüm bekleniyor. Bölge halkı, azalan turist sayısından rahatsız olduğunu belirterek, “Yıllarca buralar turistlerle dolup taşardı. Ancak şu anda kimse uğramıyor. Yetkililer bile burayı unutmuş durumda. Yazık tarih kokuyor burası. Bir an önce çözüm bulunmalı. Yoksa burayı kaybedeceğiz” dediler.

BETONA KURBAN

Antalya-Manavgat’ta 28 Temmuz’da başlayan ve “tarihin en büyük yangını” olarak kayda geçen büyük Antalya yangını sırasında Akseki İlçesi’ne bağlı Kepezbeleni Mahallesi yok oldu. Köyde 80’in üzerinde ev yangından etkilendi. Toroslar’a özgü mimarisiyle kültürel mirasın bir parçası olan düğmeli evlerden oluşan Kepezbeleni Mahallesi’nde TOKİ, yanmış evleri iş makineleri ile ortadan kaldırıyor, yerlerine ise betonarme evler yapmaya hazırlanıyor. Medyascope’a konuşan ÇEKÜL Vakfı Antalya temsilcisi Mimar Recep Esengil, “TOKİ’nin betonarme ev yapması halinde yüzlerce yıllık tarih yok olacak” demişti.

DÜĞMELİ EVLERİN ÖZELLİĞİ

Ahşap ve taş gibi yöreye özgü malzemelerle hazırlanan evlere, ‘Düğmeli’ denilmesinin sebebi ise mimari özelliklerinden kaynaklanıyor. Harç veya çimento gibi malzemeler kullanılmadan, genellikle iki katlı inşa edilen evlerde, kullanılan ahşaplar, iç içe geçip kenetlenerek evin iskeletini oluşturuyor. İskeletin dışarıda kalan çoğunlukla sıvasız duvarlarına, dik şekilde atılan kısa parçalar, düğmeyi andırdığı için zaman içerisinde evler, yöre halkı tarafından ‘Düğmeli’ (Pişduvan) olarak adlandırılıyor. Taşın ve ahşabın uyumlu birlikteliğine bahçelerin de eşlik edişiyle, evler çok daha çekici hale geliyor. Sağlamlığı sayesinde depreme dayanıklı olan ve çok uzun yıllardır ayakta kalabilen Düğmeli Evler, inşasında kullanılan doğal malzemelerden ötürü sürekli nefes alıyor. İçerilerinde oluşan hava akımı sayesinde de yazları serin kışları da sıcak kalıyor. Görenleri, adeta başka bir zaman dilimine götüren ve nostaljik anlar yaşatan, bir kısmı restore edilmiş 300 kadar Düğmeli Ev, Kültür Köyü statüsündeki Ormana’da, misafirlerini bekliyor. Doğal güzelliği ve tarih kokan atmosferiyle, bu şirin köyü ziyaret etmeden bölgeden ayrılmayın. 

Muhabir: YAPRAK ÖZER