Narenciye üreticisinin yanı sıra meyve üreticileri de krizden nasibini alıyor. Girdi maliyetlerinin etkilendiği meyve üreticileri zor günler geçiriyor. Tek sorun narenciye değil. Birçok meyve üreticisi girdi maliyetlerinin altından kalkamıyor. Birçok meyve üreticisi bahçelerini terk etmeye başladı. Narenciyelerin dalında kalması ve maliyetin altında satılması çiftçileri mağdur ediyor. Diğer meyve üreticilerinin de narenciyeden aşağı kalır yanı bulunmuyor. Birçok meyve bahçesi sahibi üretici bahçelerini sökmeye başladı. Sitemize demeç veren üretici Erol Toklu, meyve üretimindeki sorunları anlattı.
ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA
Üreticiler her geçen gün artan girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Yetkililerden destek alamayan üreticiler, ürünlerinin yok pahasına satılmasından dolayı maliyetleri karşılayamıyor. Artan hayat pahalılığı en çok çiftçileri vuruyor. İlaç, gübre, yevmiyeci, mazot parası derken çiftçiler, günü borçla kapatıyor. Yıllarca uğraştıkları bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerin yok pahasına satılmasına isyan eden üreticiler, zor günler geçiriyor. Zor şartlar altında geçinmeye çalışan üreticiler, maliyetlerin altında her geçen gün biraz daha eziliyor. Meyve bahçeleri olan üretici Erol Toklu zor durumda olduklarını belirterek çiftçiliğe artık güçlerinin yetmediğini aktardı.
YENİ NESİL ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTEMİYOR
Çiftçiliğin eskisi gibi olmadığını ve maliyetlerin çok fazla arttığını ifade eden üretici Erol Toklu, “Girdi maliyetleri çok yüksek. Gübre, ilaç, mazot, işçilik çok fazla. Geçen sene 450-500 lira olan işçi yevmiyeleri bu sene 700 lira. Bugün dal topluyoruz işçinin bir günlük yevmiyesi 700 liradan başlıyor. Biz meyve toplamasını muhtemelen 800 lira 100 liraya yaptıracağız. Bizim bahçemiz 150 dönüm nerden baksanız 300 yevmiyeci çalıştırıyoruz. Sadece 240 bin lira yevmiyeci parası veriyoruz. Bunun ulaşımı var yemeği var. Bunları da ekleyince 350 bin liraları görüyor yevmiyeci parası. Girdi maliyetlerini karşıladığımızda bize çok bir şey kalmıyor” dedi.
Meyvelerin dalında para etmediğine vurgu yapan Toklu, “Meyve dalında 14-15 liradan anca gidiyor. Bu girdi maliyetleriyle birlikte bu fiyatlar nereye gidecek? Bizim ailelerimiz bu işi yaptı. Bizde yapıyoruz ama bizim çocuklarımız yapmak istemiyor. ‘Çok masraflı bu işler kim uğraşacak ki?’ diyerek uzak duruyorlar çiftçilikten. Bizden sonraki nesilde tarımcılık yapılmayacak artık” sözlerine yer verdi.
BAHÇELER SÖKÜLÜYOR
Gübre ve ilaç fiyatlarına dikkat çeken Toklu, “Şu anda kendi gücümüzün yettiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Gübresini ilacını alamayan birçok insan var. Yani hiçbir şey kullanmadan bu şekilde olur mu? Hastalıktan dolayı verim düşüyor. O kadar emek verdik ağaçlarımız kurumasın diye uğraşıyoruz. Ben tonajdan kazanıyorum. 10-15 dönüm bahçesi olanlar hiçbir şey kazanmıyor” ifadelerini kullandı.
Üreticilerin bahçelerinde söküme gittiğinin altını çizen Toklu, “Birçok insan şu anda bahçesini sökmeye başladı. Mesela Karyağdı armutlarını kesenler çok oldu. Çiftçilikten vazgeçen insanlar çok. Bu kaçışları engellemek için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor” dedi.