Takviye edici gıdaların ruhsatlarının genel olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alındığını ancak Tarım Bakanlığı’nın söz konusu ürünleri denetleyebilecek personele ve zamana sahip olmadığını belirten Başkan İsmail Erçin, halk sağlığı için bu ürünlerin ruhsatının Sağlık Bakanlığı’ndan alınması gerektiğini vurguladı.

Market raflarından internet sitelerine kadar birçok yerde satılan ve kolayca ulaşılabilen takviye edici gıdaların saklama koşullarına uyulmadan ya da son kullanma tarihine bakılmadan satılıyor olabileceği riskinin insan sağlığı üzerindeki tehditlerine değinen Başkan Erçin, eczanelerden alınmayan vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünlerin insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek riskler barındırdığını ifade etti.

Saglik Bakanlig

SAĞLIK ÜRÜNÜ SATAN HİÇBİR YERDE DENETİM YOK

Eczanelerin yılda en az 2 kere denetlendiğini ve eczane dışında sağlık ürünü satan hiçbir yerin denetlenmediğini belirten Başkan İsmail Erçin, “Türk Eczacıları Birliği söz konusu ürünlerin eczane dışında bir yerde satılmaması gerekiyor diye adeta isyan ediyor. Çünkü bu ürünlerin satıldığı yerlerde herhangi bir sağlıkçı danışmanlığı yok. Diğer taraftan bu ürünlerin nereden alındığı, nerede bekletildiği ya da nerede kullanıldığına dair de bir takip mekanizması yok” ifadelerine yer verdi.

BAKANLIĞIN DENETİM YAPACAK VAKTİ YOK

Başkan Erçin, bu durumların yanı sıra eczanelerin ise sistemli bir şekilde takip edildiğini vurgulayarak “Bu ürünlerle ilgili asıl sıkıntı ruhsatı aldıkları merci. Takviye edici gıdalarda genel olarak ruhsatlar Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınıyor. Yediğimiz, içtiğimiz ürünlerin ruhsatı da Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alındığı için bakanlığın bu ürünleri denetleyebilecek ne personeli ne de vakti var” dedi.

Ismailercin-1

“TAKVİYE EDİCİ GIDA OLARAK GEÇSELER DE BU ÜRÜNLER DE İLAÇTIR”

Söz konusu ürünlerin ruhsatlarının Sağlık Bakanlığı’ndan alınması gerektiğini ifade eden Başkan Erçin, “Bu ürünler takviye edici gıda olarak geçse de vitaminler ve mineraller de ilaçtır. Bunların da bir dozu vardır. İlaç formunda ürünler olduğu için bu ürünlerin ruhsatı Sağlık Bakanlığı tarafından verilmeli ve bir sağlıkçı tarafından danışmanlık hizmeti verilerek vatandaşlara sunulmalıdır. Bizim savunduğumuz nokta bu” diyerek halk sağlığı açısından doğru olan yöntemin bu olduğunu vurguladı.

Tarimbakanlik

“RUHSAT VERDİKTEN SONRA SÜREÇ TAKİP EDİLMİYOR”

Başkan Erçin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın takviye edici gıdalara ruhsat verdikten sonraki sürece değinerek, “Üreticiden ruhsat harcını aldıktan sonra bakanlık geri kalan süreci takip etmiyor, denetim yapılmıyor. Üstelik Türkiye’de bu ürünlerin sahteleri de çok fazla bulunuyor. Örneğin ürünün son kullanma tarihi geçti mi? Bu ürünler imha edilmeden tekrar piyasaya mı sürüldü? Bunların hiç takibi yok” derken konuyla ilgili isteklerini ve beklentilerini yetkili mercilere sık sık bildirdiklerinin altını çizdi.

Vitamin
“BU ÜRÜNLER SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİMİNDE OLMALIDIR”

Çabalarına rağmen yetkili mercilerden herhangi bir geri dönüş alamadıklarını ifade eden Başkan Erçin, “Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı arasında bir ruhsat anlaşmazlığı var. Bu ürünler Sağlık Bakanlığı denetiminde olmalıdır. Çünkü Sağlık Bakanlığı'nın kontrolleri çok iyidir ve denetimleri çok sıkı yapar. Gerekirse bütün ürünleri piyasadan toplatır. Bu bakımdan halkımız Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı ilaç dışı ürünleri bile güvenle kullanabilirler” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: SİBEL YEŞİL