NİHAT TOKLU19.04.2018 07:01:42

3a93e0228e3cca1dbb5d.jpg

Ziraat Mühendisi Vahap Tuncer, TBMM gündemindeki torba kanunun tarım sektörüne darbe vuracağını söyledi

TBMM’de görüşmeleri süren tarım ve orman kesimi ile ilgili torba kanun tasarısının önemli sakıncalar taşıdığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı Vahap Tuncer, “Sulama sisteminin özelleştirilmesi, orman köyü kooperatiflerinin haklarının elinden alınması tarımdan ve üretimden kaçışı artıracak. Parayı verenin su alacağı sistemle üretici yaşayamaz” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nin önceki başkanı Vahap Tuncer, ilgili komisyonda kabul edildikten sonra TBMM Genel Kurulu’na gelen torba yasasının kabul edilmesi halinde Türk tarımı ve ormancılığına büyük zarar verileceğini söyledi. Tuncer, yasadaki sakıncaları maddelerin çıkarılması için Antalya milletvekillerine görev düştüğünü ifade etti. Tuncer, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda büyük tartışmalar sonrasında kabul edilip genel kurula gelen torba yasada DSİ, Orman ve Veterinerlik Hizmetleri kanunlarında önemli değişiklikler yapılmak istendiğini belirtti. DSİ Kanununda yapılacak değişiklikle sulama birlikleri kanalı ile yapılan tarımsal sulamanın özelleştirilmesinin önünün açılacağına dikkat çeken Tuncer, “Daha önce HES uygulamaları ile derelerin özelleştirilmesine yönelik uygulamalar yapıldı. Şimdi de tarımsal sulamadaki yer altı, yer üstü su kaynaklarının gerçek ve tüzel kişilere tahsisi ile özelleştirmesi amaçlanıyor” dedi.

Torba yasa ile çiftçilerin ve ortakların seçimi ile göreve gelen sulama birlikleri yönetimlerinin görevden alınacağını, birlikleri atanmış bürokratların yöneteceğini belirten Ziraat Mühendisi Vahap Tuncer şöyle konuştu: “Yıllar önce Dünya Bankası’nın istediği düzenleme yapılmak isteniyor. Dünya Bankası, sulama hizmetlerinin özel sektöre devredilmesinin, tarlalara su sayacı takılmasını önermişti. Üye çiftçilerin seçimi ile gelen sulama birlik yönetimleri olduğu sürece bunu yapamadılar. Şimdi birlikler kayyım gibi yönetici atanması ile fiilen tasfiye edilmek isteniyor. Böyle olursa bugünkü şartlarda ayakta kalmakta zorlanan çiftçi, sulama suyunun özelleştirilmesi ile tarımsal üretimi tamamen bırakır. Bazı ülkelerde örnekleri görüldüğü üzere tarım toprakları, arazi toplulaştırılmasının da katkısı ile küresel sermayenin eline geçer.  Türkiye’de gıda güvenliği ortadan kalkar. Türkiye’nin açlıkla terbiye edilmesi projesinin önü açılır.”

ÜRETİCİLER ZARAR GÖRÜR

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’ne bağlı 2 bin 500 kooperatifin fiilen işlevsiz hale geleceğini, bundan başta 380 bin ortakları ile birlikte 1 milyon 800 bin çiftçinin olumsuz etkileneceğini ifade eden Tuncer,  “Antalya’da faaliyet gösteren, yönetimleri üyelerinin oyları ile belirlenen 72 sulama kooperatifi de zarar görecekler arasında. Antalya’daki sulama birliklerinin 10 bin 978 üyesi var. Ayrıca torba yasadaki ormanların kiralanması ve işletilmesi ilgili düzenlemeler on binlerce Antalyalı eski orman köylüsünü (şimdinin mahallelisini) ilgilendiriyor. Ormanlardaki kesim işlerinde onlara kooperatifleri kanalı ile tanınan haklar ellerinden alınıyor. Bu işlerin özelleştirilmesine gidiliyor” diye konuştu.

Vahap Tuncer, tarım üreticisini ve orman köylülerini zora sokacak bu tür sakıncalı düzenlemelerin durdurulması için parti farkı gözetmeksizin Antalya milletvekillerinin birlikte harekete geçmesini istedi. Tuncer, aksi halde tarımı ve ormancılığı büyük sıkıntıların beklediğini söyledi. NİHAT TOKLU / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER