Tarımsal Öğretimin başlamasının 179. Yılı, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Türkiye’de 10 Ocak 1846’da İstanbul Ayamama Çiftliğinde Ziraat Mektebi'nin kurulması ile başlayan tarımsal öğretim, günümüzde lise, ön lisans ve sayıları 48’e ulaşan Ziraat Fakültelerinde lisans ve lisansüstü düzeyde devam ediyor.
YAPAL ZEKANIN TARIMDA KULLANIMI
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile Antalya Ziraat Mühendisleri Odası’nın birlikte düzenlediği etkinlik kapsamında, Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Yeni Çiftçi Platformu Başkanı ve Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Danışma Kurulu Üyesi Emrah İnce, “Yapay Zekanın Tarımda Kullanımı” başlıklı sunum yaptı.
Tarımda yapay zekanın henüz tam olarak kullanılmadığını ancak zamanla çok daha fazla kullanılacağını belirten Emrah İnce, yapay zekanın sektöre sağlayacağı katkıları anlattı.
ÜRETİM YÜZDE 60 ARTMALI
Törende bir konuşma yapan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan tarımsal ürünlerin üretilmesi ve bu ürünlerin güvenli bir şekilde tüketicilere ulaştırılmasının tüm ülkeler için stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, “Günümüzde yaklaşık 8 milyara ulaşan dünya nüfusunun 2050 yılında 9.5 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu nüfusu besleyebilmek için tarımsal üretimin bu süreçte en az yüzde 60 oranında artırılması gereklidir” dedi.
ÜRETİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top ise günümüzde hızlı nüfus artışına karşın tarımsal üretimin önünde büyük tehditler bulunduğunu belirterek, “Bu tehditler arasında özellikle küresel ısınma, kuraklık, şehirleşme ve toprakların çoraklaşması gelecekte tarımsal üretimi olumsuz şekilde etkileyebilecektir.
Tarımsal üretimi tehdit eden bu koşullar ve gittikçe zorlaşan iklim şartlarında tarımsal üretimi artırmak için gelecekte modern üretim tekniklerinin kullanılması da zorunlu hale gelecektir. Bu sorunların çözümünde bilimsel yaklaşımlar daha etkili olacak ve bu noktada, dünyada ve ülkemizde tarımsal üretimi yönlendiren Ziraat Mühendisleri aktif rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.
30. YIL PLAKETİ VERİLDİ
Törende mesleğinde 30 yılı dolduran ziraat mühendislerine plaket verildi. Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen etkinliğe, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, İl Jandarma Komutanı Yardımcısı Albay Uğur Baş, Tarım İl Müdür Yardımcısı Ömer Cebeci, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü, İl gıda Kontrol Müdürü Özlem Doğan, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sarı, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ragıp Gök, Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, çok sayıda akademisyen, öğretim görevlisi, öğrenci ve tarım sektörü temsilcisi katıldı.