Antalya Kent İzleme Platformu, TİP Kent ve Çevre Çalıştay raporu ve parti kurulları ile ilgili raporlar ile ilgili Türkiye İşçi Partisi (TİP) Muratpaşa Belediye Başkan Adayı Ayfer Güneşhan, önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Adayı Güneşhan, “Türkiye, merkezi yönetimden yerel yönetimlere kadar küçük bir azınlığın yağma, talan ve rant sevdasına kurban edilmiştir.
Halk iyi beslenememekte, düzgün barınamamakta, nitelikli eğitim ve sağlık hizmeti alamamaktadır. 31 Mart, başka türlü bir belediyeciliği seçebileceğiniz bir gün olabilir. Bu seçim, yerellerde hayalini kurduğumuz yaşam için Türkiye İşçi Partisi’ne oy verebileceğiniz ilk seçim. Bu seçim yaşamı değiştirmeye başlayan ilk adımı atabileceğiniz ilk seçim. Belediye meclislerini, kapalı kapılar arkasında emlak rantının dağıtıldığı şirket toplantıları olmaktan çıkartacak bir belediyeciliği destekleyebileceğiniz ilk seçim” dedi.
DEĞİŞİM ŞART
‘Sokaklarında güvenle yürüdüğümüz, kütüphanesinden spor merkezlerine kadar insanca yaşayabileceğimiz, çocukların gelişimine, gençlerin eğlenmesine, yaşlıların bakımına hizmet etmek için çalışan kentler ve yönetimler kuracağız’ diyen Başkan adayı Güneşhan, sözlerine yer verdi:
“Bu seçim “Değişmek Şart!” diyebileceğimiz ilk seçim. Belediyecilik planlamamız da, çözümlerimiz de mahalle ölçeğini temel alır. Temel ihtiyaçların karşılanması ve başta kadınların ev içi yeniden üretim ve bakıma ilişkin yüklerini toplumsallaştırmaya hizmet edecek bir uygulama olarak, her mahallede adı “İmece” olan dayanışmacı ortak yaşam merkezleri kuracağız. Gençler ve çocukların kendilerini var edebilecekleri olanaklarla donatılacak bu merkezler dayanışmacı toplumsal örgütlenme merkezleri olacaktır.
DOĞRU PLANLAMA YAPACAĞIZ
Kadınların her alanda özgürleşmesine yönelik olarak kadın örgütleriyle birlikte ortak çalışmalar yürüteceğiz. Özellikle kadınların üzerine yıkılan bakım emeğine dayalı hizmetlerin geliştirilmesine öncelik verecek, İmece Yaşam Merkezlerinin yanında, kadın örgütlerinin denetiminde sığınma evleri oluşturacağız. LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılıkla mücadele edecek, LGBTİ+ bireylerin temel sorunlarına çözüm üretecek birimleri kuracak ve başta iş ihtiyaçları olmak üzere, temel hak ve ihtiyaçlarının karşılanmasında belediye olanaklarının güçlendirilmesine çalışacağız. Yerel yönetimlerde sağlık alanındaki tüm uygulamalarımızı sağlığın herkes için temel bir hak olduğu ilkesiyle, halkın gereksinimleri ve öncelikleri doğrultusunda planlayacağız.
Afet kriz planları hazırlayarak, göstermelik tatbikatlar değil, deprem ülkesinde yaşayan nüfusun, afet anı ve sonrasında yapacakları konusunda eğitimi, hayata geçireceği dayanışmacı örgütlülüğün temelinin atılması için mahalle afet gönüllü ağlarını kuracağız.
EN ÖNDE MÜ MÜCADELE EDECEĞİZ
Evsel, tıbbi, sanayi, vb. birçok türde atık üreten kentlerde yerel yönetimler, bu atıkların öncelikle azaltılması, sonrasında toplanması, ayrıştırılması, uygun yöntemlerle değerlendirme ve ber tarafının yapılması ve tüm bu süreçlerin yönetmeliklere uygun biçimde planlanması ve denetlenmesi üzerine çalışmalar yürütülecektir. Doğal yaşam alanlarına ve tarımsal faaliyetlere tehdit oluşturan ya da oluşturma potansiyeli taşıyan enerji, altyapı, madencilik ve turizm proje ve faaliyetlerinin belediyelerce verilen ruhsatlarını iptal edecek, faaliyetlerini durduracağız. Yerel halkın bu faaliyetlere karşı mücadelesinin en öndeki destekçisi olacağız. Çiftçilerin daha yüksek verim elde edebilmelerine yönelik çiftçi katılımlı ıslah programları yürüteceğiz. Kadro tipi ne olursa olsun tüm işçilere eşit işe eşit ücret uygulayacağız.
Belediye emekçilerinin grev, toplu sözleşme ve örgütlenme özgürlüklerini güvence altına alacağız. Çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanacak. Kadın istihdamını arttırıcı pozitif ayrımcılık uygulamalarını geliştireceğiz. Regl izni vb. hakları tanıyacağız. Ücretli ve ücretsiz ebeveyn izinlerini artıracağız. Belediyede çalışan işçilerin çocukları için gündüz bakım evleri, kreşler açacak, açılacak kreşlere kabulde önceliği kadın işçilere tanıyacağız.”