Son zamanlarda iletişim hizmetlerinde taahhüt iptaline firmalar cayma bedeli adı altında tüketicilerden ödeme talep ediyor.  Belli durumlarda hizmet sağlayıcılar cayma bedeli isteyebilirken, konuyla ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, taahhüt iptalinde cayma bedeli veya cezası ödeme zorunluğu olmadığını ifade etti,

TAAHHÜT İPTALİ SORUNU

Başkan Gündüz, telefon, televizyon yayını ya da internet gibi bazı iletişim şirketlerinden abonelikler alınıp 1-2 yıl gibi uzun abonelik sözleşmeleri imzalayan tüketicilerin karşılaştıkları sorunları dile getirerek, “Taahhüt dolmadan ya da müşteri hizmetten memnun kalmadığında ayrılmak istiyor. Firmalar Hemen yapılan sözleşmeyi veya taahhüdü hatırlatılmakta ve bundan bahsedilmektedir. ‘Böyle bir şeye girerseniz çok ciddi bir şekilde cayma bedeli cezası ödersiniz’ diyerek aba altından adeta sopa gösteriyor” şeklinde konuştu.

Tüketiciler Fes (1)-1

TÜKETİCİLER FESİH HAKKINA SAHİP Mİ?

Tüketicilerin, hukuki haklarını bilmeleri gerektiğini vurgulayan Başkan Gündüz, “Tüketiciler hiçbir sebep göstermeksizin taahhüt süresi dolmadan fesih hakkına sahip. Hizmet sağlayıcıları öncelikle kafalarına göre kanun icat etmesinler tüketicileri vatandaşları da korkutmasınlar. Öncelikle hizmet sağlayıcılar asla bir yılın üzerinden daha fazla taahhütlü abonelik sözleşmesi yapamazlar” dedi.

Başkan Gündüz konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “6502 abonelik sözleşmeleri yönetmeliği 6’nıcı bölüm Sözleşmenin Fesih Madde 22, Ayrıca 6502 haksız şartlar hakkındaki yönetmelik genel esaslar haksız şart madde 5 ve 1-2 maddelerinde sözleşmelerde tüketici aleyhine bir madde konulamaz. Bu kapsamda 2 yıllık taahhütlü bir sözleşme yapılırsa bir gün içerisinde dahi, bir saat içerisinde dahi vazgeçilebilir.”

Tüketiciler Fes (1)-2

“ABONELİĞİ FESHEDEBİLİRSİNİZ”

Bir yıllık bir taahhüt sözleşmesi yapılması neticesinde tüketicinin yine feshetme hakkına sahip olduğunu belirten Başkan Gündüz, “Bir yıllık süresi dolmadan taahhütlü aboneliğiniz sonlandırmak istiyorsunuz. Satıcı ve sağlayıcı abonelikler son verilen tarihe kadar taahhüde istinaden yapılan tüm indirimleri, cihaz veya diğer faydaların bedelini talep edebilir. Burası çok önemli ödemeyi taahhüt edilen bedelin henüz taahhüt etmemiş kısmının toplamı bu tutardan düşük ise tüketicinin lehine olan tutar tahsil edilir. Yerleşim yeri değiştirilmesi veya yeni yerleşim yerine taahhüt konusu hizmetin aynı nitelilikte sunulmaması durumunda herhangi bir bedel ödemeksizin aboneliği feshedebilirsiniz” diye konuştu.

“CEZAİ ŞARTI YOK”

Tüketicinin taahhütten hiçbir gerekçe göstermeden, hiçbir cezai şart ödemeden abonelik sözleşmesi fethetme hakkının resmi gazetede ilan edildiğini ifade eden Başkan Gündüz, “18.01.2022 tarihli 32723 sayılı resmi gazetede yayınlanan elektronik haberleşme sektörüne ilişkin tüketicinin hakları yönetmeliğinde cayma bedeli ödemeksizin abonelik sözleşmesi feshi mümkün hale getirilmiştir. Ayrıca adrese dayalı internetsiz ölçümlerine ilişkin düzenlemelerde tespit edilen kriterlerin sağlanmaması halinde abone tarafından cihazların kalan bedeli hariç herhangi bir cayma bedeli ödenmeksizin taahhütlü abonelik feshedilebilir”  

Tüketiciler Fes (1)

E DEVLET ÜZERİNDEN YAPILMASI MÜMKÜN

Fesih ya da abonelik sonlandırılmasının e devlet üzerinden yapılmasının mümkün olduğunu söyleyen Başkan Gündüz, “E devlet üzerinden yapılan başvuruda sözleşmeyi sonlandırmak için fesih bildirimini satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir. Fesih bildiriminin satıcıya veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde sözleşme sonlandırılmalıdır. Sonlandırılmadığı takdirde tüm sorumluluk hizmet sağlayıcı firmaya veya şirkete aittir” şeklinde konuştu.

Hizmet sağlayıcı ek bir fatura veya cezai şart uygulayamayacağını vurgulayan Başkan Gündüz, “Abonelik iptal edilmediyse hizmetten yararlanabilir ancak hiçbir şekilde ek fatura ödenmez, ödetemezler. Tüketiciler bununla ilgili sorun yaşadığında muhakkak Tüketici Dernekleri veya Alo 175 Tüketici Bilgilendirme hattında şikayette bulunabilirler” sözlerine son verdi.

Muhabir: ERDEM KILIÇ