Geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde hava trafik kontrolörlerinin katıldığı ‘İnisiyatif Almadan Çalışma’ (İAÇ) protestoları sürüyor. 3 Temmuz’da başladıkları eylemleri 14 Temmuz’a kadar sürdürmeye kararı alan hava trafik kontrolörleri eyleme devam ediyor. Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası (HTK-SEN), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanların haklarını araması için başlattığı eylemin devam etmesi Antalya Havalimanı’nı etkiliyor.
ZARAR 1 MİLYON EURO’YU AŞTI
Gerçekleştirilen eylem nedeni ile bazı firmalarda yaşanan gecikmelerden dolayı zararı bir milyon Euro’yu geçti. Yapılan inisiyatif almadan çalışma eylemleri ek yakıt maliyetine ve uygulamada zorluklara neden oluyor. Bu durumun uzaması nedeniyle firmalar uçuşlarını erteliyor. Prosedürlerin uygulanmasını isteyen hava trafik kontrolörleri kısa yol yerine uzun yol kullanılmasını istiyor ve uçaklar bu yüzden gecikmeli iniş-kalkış gerçekleştiriyor.
UÇAKLAR HAVADA DOLANIYOR
Yaşanan grev nedeniyle kule tarafından uçakların inişine gecikmeli dönüş sağlanıyor. Uçakların yakıtı bitmeye yakın bir biçimde indiren hava trafik kontrolörleri, uçaklara yakıt aldırma sorunu da oluşturuyor. Yer hizmetlerinin de mağdur olduğu grevde uçuşu olan vatandaşların gecikme nedeniyle firma yetkilileri ile tartışması sosyal medyada da geniş yer buluyor. Yer hizmetlerinde çalışanlar, bu durumun kendilerinden kaynaklanmadığını ve bu durumdan kendilerinin de mağdur olduklarını dile getiriyor.
İNİSİYATİF ALMADAN ÇALIŞACAKLAR
2023 yılının Ekim ayında da benzer bir eylemi gerçekleştiren hava trafik kontrolörleri özlük haklarını uzun süredir alamadıklarını ve dünyada itibar, özlük hakları konusunda Türkiye’nin hiçbir zaman bu konuda bir adım atmadığına vurgu yapıyor. Yetkililerle görüşmelerine rağmen verilmeyen haklar için greve devam edeceklerini açıklayan hava trafik kontrolörleri, maliyetlerin Brüksel merkezli olan EUROCONTROL kuruluşu aracılığıyla karşılandığını ve hiçbir biçimde yük yaratmadığının altını çiziyor.
Bu durumun ekonomiye de katkı sağlayacağını aktaran hava trafik kontrolörleri, bürokrasideki engellerin bir türlü aşlamadığını bu yüzden özlük haklarına kavuşmak için çabalıyor. Haklarının verilmemesi durumunda da bu şekilde çalışmaya devam edeceklerini de aktarıyorlar.
VALİ ŞAHİN’DEN AÇIKLAMA
Geçtiğimiz günlerde gecikmeler için Antalya Valisi Hulusi Şahin, "Antalya Havalimanı'na özel bir durum değil. Tüm Türkiye'de genel olarak rötar, gecikmeler yaşanıyor. Bundan kaynaklanan bir sıkışıklık var. Bunun büyük oranda sebebi, Avrupa'da yaşanan anormal hava şartları.
Bundan kaynaklanan bir zincirleme reaksiyonla ciddi sıkıntılar, büyük rötarlar yaşandı. Şu anda büyük oranda normale döndük diyebiliriz. Diğer konu ise açıkçası bizim konumuz değil. Ankara'nın konusu. Bir iş yavaşlatma olmadığı ısrarla söyleniyor. Bu konuda benim söyleyeceğim bu kadar,” açıklamasını yapmıştı.
ATSO BAŞKANI BAHAR DA EYLEMLER HAKKINDA KONUŞMUŞTU
Antalya Ticaret ve Sanayi Odaları (ATSO) Başkanı Ali Bahar, havalimanında gerçekleştirilen eylemlere yönelik açıklamada bulunmuştu.
Başkan Bahar, “yaz sezonunun yoğun günlerinde büyük aksaklıklara neden olduğunu görüyoruz, takip ediyoruz. Antalya Havalimanı yetkilileri, durumun en kısa sürede normale dönmesi için çaba sarf ettiklerini belirtiyor. Bu durumun, şehrimizin turizm imajını olumsuz etkileyeceği, bu yoğun sezonda, sektöre zarar verebileceği hepimizin malumudur.
En kısa sürede uzlaşmaya varılması, ortak noktada buluşulması, mağduriyetlerin giderilmesi ve havalimanındaki operasyonların normale dönmesi, Antalya turizminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından oldukça önemlidir. Bu sadece turizm sektörünü etkileyen bir durum değildir. Aynı zamanda üyemiz olan ve turizme hizmet ve tedarik sağlayan tüm firmalarımız bu konudan zarar görmektedir. Bu itibarla ivedi çözülmelidir,” diyerek eylemlerin bir an önce son bulup sorunun çözülmesini istemişti.
UÇUŞLARDAKİ GEÇİKMELER YOLCULARI ÇİLEDEN ÇIKARDI
Antalya Havalimanı’nda yaşanan eylem nedeniyle uçaklardaki kalkışların ve inişlerin gecikmesi yolcuları çileden çıkarıyor. Bazı firmalara ait uçaklarda bir saatten fazla bekleyen yolcular yaşadıklarını mağduriyeti sosyal medyada paylaşırken, uçakta görevli hosteslerin ve pilotların mesai saatlerinin dolması nedeniyle uçaklardan ayrıldığının da bilgi veriliyor. Uçakların sisteminde yaşanan gecikmeler uçuş düzenini de etkiliyor. Örneğin, sabah saat 11’deki uçuşunu gerçekleştirmesi gereken uçağın saatini gecikmeden dolayı geçirmesinden ötürü uçuş saati ileriye veriliyor. Uçak birinci sırada çıkacakken en son sırada çıkmak zorunda kalıyor. Bu durumun devam etmesi nedeniyle turizmde büyük sekteye yol açacağı ön görülüyor.