CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Son yıllarda işsizlik, özellikle genç işsizliği hızla artarken, son 8 yılda yabancılara verilen yıllık çalışma izinleri 8,5 kat arttı. Ülkemizi ucuz göçmen işçiliği cennetine çevirdiler” dedi

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmenlerin geri gönderilmeleri tartışmaları ile gündeme gelen yabancı işçiler sorununu TBMM gündemine taşıdı.

AKP’li Yasin Aktay ve Mehmet Özhaseki’nin Suriyelilerin ülkeden gönderilmesi durumunda ülke ekonomisinin çökeceği iddialarını değerlendiren Budak, “Son yıllarda işsizlik, özellikle genç işsizliği hızla artarken, son 8 yılda yabancılara verilen yıllık çalışma izinleri 8,5 kat arttı. Bu açıklamalar bize ne bilimde ne de teknolojide dünya ile rekabet edemeyen iktidarın, bilinçli olarak kalkınma umudunu düşük nitelikli, ucuz göçmen işçiliğine bağladığını gösteriyor. Ülkemizi ucuz göçmen işçiliği cennetine çevirdiler. Türkiye, düşük nitelikli, ucuz emek gücüne dayalı üretim ile kalkınamaz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak, şöyle konuştu:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2011 yılında 17 bin 466 yabancıya çalışma izni verilirken, bu rakam 2019 yılında yaklaşık 8,5 kat artarak 145 bin 232’ye yükseldi. Bakanlık, 2020 yılı istatistiklerini henüz açıklamadı. 2011-2019 yılları arasında 634 bin 184 yabancıya çalışma izni verildi. 2019’da çalışma izni alan yabancıların yüzde 43 ‘ü Suriye vatandaşı ve yüzde 70’i lise ve altı eğitim seviyesine sahip. Türkiye’de üniversite mezunu işsiz sayımız 1 milyondan fazla. AKP iktidarı 19 yılda öyle çarpık bir ekonomik yapı kurdu ki bu gençlerimizi istihdama dahil edemiyoruz ancak lise ve altı eğitim seviyesine sahip göçmenlere istihdam sağlayabiliyoruz. İktidar, Türkiye’yi bu çarpık yapı ile mi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıyacak? Türkiye ekonomisinin en acil ihtiyacı, katma değerli istihdam, üretim ve yatırımı merkezine alan bir kalkınma programıdır. Bu yapılmadığı sürece ne iyi eğitimli, nitelikli işgücümüzü ülkemizde tutabiliriz ne de ülke ekonomimizin rekabetçiliğini artırabiliriz.”

KAÇ GÖÇMEN ÇALIŞIY0R?

Budak, önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“2021 yılı itibariyle Türkiye’de çalışma izni bulunan yabancı sayısı kaçtır? İzne sahip olan yabancıların tarım, sanayi, inşaat ve hizmetler sektörüne göre dağılımı nasıldır?  Çalışma iznine sahip yabancılar hangi faaliyet kollarında çalışmaktadırlar? Çalışma izni bulunan yabancıların uyruklarına ve eğitimlerine göre dağılımı nasıldır? Son 10 yılda kaçak olarak çalışan kaç yabancı tespit edilmiştir? Kaçak yabancı işçi çalıştıran işletmelere hangi yaptırımlar ve cezalar uygulanmıştır?” HABER MERKEZİ