Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılında boşanma oranlarında önceki yıllara kıyasla fazlasıyla bir artış görülmüş. Veriler 2024 yılında Türkiye'de toplam boşanma sayısının 210 binin üzerine çıktığını gösteriyor. Bu, 2023 yılına göre yüzde 15 oranında bir artışa işaret ediyor. Boşanmaların ardından ödenen yoksulluk nafakasının süresiz ödenmesi eleştirilirken, bunun mağduriyet yarattığını düşünen bazı kesimler düzenlemeye gidilmesini talep ediyor. Antalya’da görev alan Avukat Mehmet Can Çelik, son zamanlarda artan boşanmalar ve nafakalar hakkında bilgiler verdi.
NAFAKA NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?
Avukat Mehmet Can Çelik, nafakanın tarafların ekonomik durumlarına göre belirlendiğini belirtti. Nafakada alt sınır veya üst sınır olmadığını söyleyen Çelik, mahkemenin takdirinde olan bir şey olduğunu ifade etti. Nafaka fiyatlarının değişebilmesi için iki tane husus olduğunu belirten Çelik, bir kusur durumuna göre değiştiğini bir de tarafların maddi gelir koşullarına göre değiştiğini vurguladı.
Nafakayı arttırma veya nafaka'yı azaltmak için de dava açılabileceğine değinen Çelik, “ Nafakada değişiklik talebi için aile mahkemesine başvurabilirler” dedi.
NAFAKA ÖDENMEZSE NE OLUYOR?
Nafaka’nın ödenmediği takdirde icra takibi konulabileceğini ve icra yoluyla tahsil edilebileceğini söyleyen Çelik, “Eğer yine ödenmezse buna hapis cezası diyoruz, tazyik hapsi şeklinde bir müeyyidesi (yaptırım) olur” dedi.
Çelik, çocuğun yaşının ve durumunun da nafakayı etkilediğini belirterek, “Yani şimdi yeni doğan bir çocukla okula giden bir çocuk arasındaki ihtiyaç durumları farklı olabiliyor. Mahkemenin takdirinde taleple de bağlı aynı zamanda. Yani atıyorum normal koşullar 10 bin liradır ama taraf 3 bin lira talep ettiyse, talebe bağlılık ilkesi gereğince talep ne kadar istendiyse o kadar verir mahkeme, ama gene mahkemenin takdirinde” şeklinde ifade etti.
İŞTİRAK NAFAKASI YETERLİ Mİ?
İştirak nafakası için avukat seçiminin de önemli olduğunu belirten Çelik, iştirak nafakası hakkında şu sözlere yer verdi:
“Burada şimdi avukatın biraz da rolü önemli o yüzden biz vatandaşlara, avukat ile anlaşıp davaya avukatın yönlendirmesini tavsiye ediyoruz. Böyle davalarda genellikle kadınlar tabi alıyor çocukları. Pek bilinçli olmuyorlar. Dediğim gibi yıllık tefe tüfe oranında artış akıllarına gelmiyor. Tabi avukatlar da kendilerine yardımcı oluyor. O yüzden avukatla anlaştıktan sonra bir sorun olacağını sanmıyorum. Yani maksimum ne kadar alabiliyorsa avukatlar talep ediyor genelde.”.
ANTALYA 2. SIRADA
2023 TÜİK verilerine göre Türkiye’de en fazla boşanma oranı İzmir olarak kayda geçmiş İkinci sırada ise Antalya yer alırken üçüncü sırayı Karaman devam ettirdi. Boşanma oranlarının en düşük olduğu iller ise Hakkari, Şırnak ve Muş olarak açıklanmış.
Verilere göre, çiftler arasındaki iletişimsizliğin en başında sosyal medya ve dijital platformlar geliyor. Buda boşanmaların hızla artmasına sebep oluyor. Ekonomik sıkıntı çekenler, aile içi problemler ve aldatma gibi sebeplerde bu kervana katılanlar arasında yer alıyor.