Antalya’da, Akdeniz Belediyeler Birliği öncülüğünde gerçekleştirilen 10’ununcu Şehircilik ve Teknoloji Fuarında konuşan Elektrik Mühendisleri Başkan Tat dikkat çekici açıklamalarda bulundu. EMO Antalya Şubesi olarak stant açarak yenilenebilir enerjiye geçişte yerel yönetimlerin rolüne dikkat çekildi. Başkan Tat, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide güneşin önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca Başkan Tat, belediyelerin kurumlarda ve farklı binaların çatıların Güneş Enerji Santralleri (GES) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çatılara GES kurulmasının önemine değinen Başkan Tat hem çevre hem de ekonomiye önemli katkı sağlayacağını dile getirdi. Ülke genelinde kullanılmayan milyonlarca çatı alanlarının enerji üretimi için değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.
AKILLARDA KALAN SORULAR CEVAPLANDI
“Elektrik mühendisliği odası olarak belediyelerin ürettiği teknolojik gelişmeler, ürettikleri ürünler, ürettikleri makineler burada sergileniyor. Sonuçta bu makinelerin yapısal olarak baktığımızda elektrik de en başta gelen konulardan bir tanesi” diyen Başkan Tat, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Hal böyle olunca bizim de burada yer almamız ve bunlarla ilgili sorulan soruları cevap vermek için de buradayız. Akdeniz Belediyeler Birliği'nin oluşturduğu etkinlikte bütün dünyayı etkileyen ve ülkemizi de etkileyen enerji sıkıntısı ve bununla da ilgili bunu en iyi şekilde en az maliyetle nasıl oluşturabilir noktasında belediyelerimizin akıllarda olan soruları cevaplamak adına da burada yer alıyoruz.”
“GES YATIRIMLARI SADECE ARAZİDE DEĞİL BİRÇOK YERDE YAPILIR”
Belediyelerin yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili en büyük potansiyel olan güneşe sahip olduklarını söyleyen Başkan Tat, “En büyük yatırımlar da belediyelerin. Birçok belediyemiz Güneş enerji yatırımı yaptı ve yapmaya da devam ediyor. GES yatırımları sadece arazide değil bir pazar yerinin üzerindeki bir çatıyı kullanarak, belediye binasının üzerindeki yerleri kullanarak veyahut da belediyenin farklı alanlardaki birimlerin çatılarını kullanarak rahatlıkla yapılabiliyor ve tüketimlerinden yararlanılıyor. Bu da vatandaşın dolaylı olarak belediyeden almış olduğu hizmetlerinde maliyetlerinin daha düşük olmasına neden oluyor. Ve aynı zamanda önümüzdeki süreçte çok gündemli olacak karbon emisyon salınımını minimuma indiriyor. Bu da çevreci bir belediye olmanın karbon emisyonu oranının daha düşük bir belediyenin olmasının da önünü açıyor” diye konuştu.
Güneş enerji yatırımlarında hem yenilebilir enerjinin tasarrufu hem de çevrenin korunması önü açıldığını ifade eden Başkan Tat, “En büyük faktörlerden bir tanesi hem enerjiyi daha düşük maliyetli elde etmek hem de çevreye salınan karbon emisyonunu da minimuma indirmek” dedi.
“ÇATILARIN AYRI BAĞIMSIZ HALE GELMESİ GEREKİYOR”
Çatılara kurulan GES’lerin sadece belediyelerin yükümlülüğünde olan bir olay olmadığını söyleyen Başkan Tat, çatıların ayrı bağımsız hale gelmesi gerektiğini ifade ederek, “Çatıların ayrı bir bağımsız tapusunun olmasını istiyoruz. Çünkü her yatırımcı çatısına GES yapabilecek maliyete katlanmayabilir. Bu ekonomik güçte de olmayabilir. Ancak en azından bu çatıların kiraya verilmesinin önü açılabilir. Bu da hem o çatı sahibine bir gelir elde edilir hem de ülke ekonomisine bir katkı sağlanabilir. Böylelikle doğaya ve çevreye karbon emisyonunu minimuma indirmek adına bir katkı sağlanabilir” sözlerine yer verdi.
ÇATILARDA MİLLİ SERVET YATIYOR
“Türkiye'de çok boş çatımız var. Bu ülke için bir milli servet mutlaka, mutlaka bu alanlarında değerlendirilmesi gerekir” diyen Başkan Tat, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Antalya'nın metrekare olarak çatı alanını şu an itibariyle elimde sayısal veri yok. Sayısal olarak dökmek imkansız. Ama bu çatı alanlarından üretilen enerjiyle yüzde 20-30 ya da 40’lık bir enerjiyi bile sağlamanız gerek şehir ekonomisi gerek ülke ekonomisi açısından bile çok büyük bir önemli bir katkı sağlıyor.”